WordPress local: les millors eines

Un WordPress local instal·lat al teu ordinador és possiblement la millor alternativa per desenvolupar el teu projecte digital. Descobreix quines opcions tens per crear un servidor al teu propi equip i fer totes les proves que vulguis.

Què és un WordPress local?


Un WordPress local és una instal·lació del programari del Sistema de Gestió de Continguts al teu propi ordinador.

Les pàgines web publicades a internet estan allotjades en servidors, que no són altra cosa que uns ordinadors que envien la informació al teu dispositiu. Així, el navegador que utilitzes interpreta les dades per presentar un resultat determinat: la pàgina que veus a la teva pantalla. Per tant també pots utilitzar el teu propi dispositiu per allotjar un web que només sigui accessible amb el teu ordinador.

Avantatges

La utilitat de poder tenir un o diversos llocs webs instal·lats en local és evident:

 • Pots aprendre WordPress.
 • És gratis: treballes des del teu ordinador o portàtil sense haver de contractar un servei d’allotjament web extern.
 • Pots fer totes les proves que vulguis: prova temes, extensions, canvis de disseny, preparació de continguts…
 • Només hi accedeixes tu.
 • Un cop feta la instal·lació, pots desenvolupar el teu projecte fins i tot sense connexió a internet.
 • No hi ha perill de penalització de Google per tenir contingut duplicat al WordPress local de proves i al Web real en producció.

Requisits

Perquè la instal·lació de WordPress local pugui mostrar un lloc web necessites que el teu equip disposi dels mateixos programes que fan que funcioni un servidor. En general, aquestes aplicacions són:

 • Apache, que és l’aplicació que converteix el teu ordinador en servidor.
 • MySQL, que permet crear i gestionar les bases de dades necessàries. Encara que de fet, MySQL està essent substituït per MariaDB.
 • PHP, que és el llenguatge de programació.

Aquestes aplicacions es poden instal·lar de forma separada o conjunta. Com veuràs a continuació, hi ha eines que funcionen tant per a Windows, Mac i Linux que converteixen el teu ordinador en un servidor local. La denominació de moltes d’elles inclou les inicials AMP en referència precisament als programes A-Apache, M-MySQL, P-PHP.

Eines per crear un WordPress Local


Local by Flywheel

WordPress Local: Local by Flywheel

L’eina Local és un programari descarregable al teu ordinador per convertir-lo en un servidor local. Es tracta d’un producte gratis de Flywheel, que també està treballant en una versió premium de la que no es coneixen detalls.

Local de Flywheel és disponible per a Windows i Mac. S’havia dit que per aquest 2018 també hi hauria versió per a Linux, però de moment d’aquesta possibilitat no hi ha notícies.

D’aquesta opció se’n destaca la seva facilitat d’ús i una interfície d’usuari moderna i senzilla. Utilitza la tecnologia de contenidors Docker, i et permet triar el tipus de servidor Apache o Nginx i la versió de PHP per a cada lloc individualment o configurar WordPress multisite.

S’ha de remarcar que pots clonar llocs fàcilment i crear noves instal·lacions de WordPress amb les teves característiques preferides preconfigurades (blueprints).

DesktopServer

WordPress Local: DesktopServer de ServerPress

DesktopServer és un altre programari descarregable de ServerPress per crear un entorn web local.

DesktopServer està disponible per a Windows i Mac. La versió Linux també és una promesa de fa temps per a la versió 4.0, però que a dia d’avui encara no s’ha arribat a concretar. De fet, aquest setembre s’anunciava encara la versió 3.9.2.

El seu us també resulta amigable, tot i que la interfície d’usuari potser és una mica més antiga.

Disposa d’una versió gratis i una de premium. Amb la versió gratis només pots crear fins a tres webs de prova, mentre que amb la versió de pagament pots crear un nombre il·limitat de llocs. Pots comparar les diferències entre les dues versions a la taula de la seva pàgina de descàrrega. Entre les característiques premium més interessants, podem destacar:

 • Ús de la instal·lació local de forma col·laborativa
 • Trasllat del WordPress local al teu servidor extern
 • Instal·lacions preconfigurades (blueprints)
 • Suport per a multisite

Xampp

WordPress Local: Xampp

El seu nom és l’acrònim derivat d’Apache, MariaDB (abans MySQL, que comparteix inicial), PHP i Perl. La X inicial implica que té versió per a qualsevol sistema operatiu, ja sigui LinuxWindows o Mac.

Per instal·lar el Xampp pots anar a la seva pàgina oficial. Allà tries l’opció per descarregar segons quin sigui el teu sistema operatiu.

Tens l’opció d’afegir extensions a XAMPP per instal·lar automàticament WordPress (o d’altres CMS), però sinó pots fer una instal·lació manual que és millor per aprendre.

Amb aquesta eina tens control sobre els diferents components de l’aplicació. Pots iniciar i aturar el servidor Apache o triar entre diferents versions, entre d’altres. Alguns usuaris consideren que potser és l’eina que resulta menys fàcil d’utilitzar .

Com podràs comprovar, Xampp és totalment gratis i de codi obert, i no té versió premium de pagament.

WampServer

WordPress Local: WampServer

En aquest cas es tracta d’una aplicació similar a XAMPP però exclusiva per a Windows. D’aquí que la primera inicial del seu nom sigui una W.

Per instal·lar-la en un ordinador has d’anar a la pàgina oficial de WampServer i descarregar gratis el programa (comprova abans la compatibilitat del teu sistema operatiu i si tens versió de 32 o 64bit).

Mamp

WordPress Local: Mamp

Originalment només estava disponible per a Mac, i d’aquí el seu nom MAMP. Però a dia d’avui també té versió disponible per a Windows.

A la pàgina oficial de Mamp.info et pots descarregar el Mamp (gratis) o comprar el Mamp Pro (de pagament). Com en el cas anterior, és de característiques similars a XAMPP, sobretot la versió gratis.

Tens els detalls de les prestacions de cada versió en una completa taula comparativa al lloc web d’aquest programa.

Conclusions


Hem vist les eines més destacades per crear un entorn local de proves pel teu WordPress. Amb tots aquests programaris podràs convertir el teu ordinador en un servidor.

Personalment, no estic utilitzant cap d’aquestes eines. La meva opció com a usuari d’Ubuntu és el servidor local instal·lat via terminal que explic a la guia per a subscriptors Formes de tenir un web de proves amb WordPress. Ara bé, estic a l’aguait per si surten les versions per a Linux de Local by FlyWheel o de DesktopServer, que m’agradaria poder revisar més a fons.

Si en vols saber més sobre com instal·lar WordPress en local i altres formes de tenir un web de proves que et poden interessar, només t’has de subscriure! I ho pots fer amb el formulari que tens al peu d’aquest mateix article.

Utilitzes cap d’aquestes eines o alguna altra per treballar en local? Explica’ns la teva experiència als comentaris.

Altres articles que et poden interessar

No marxis sense dir res!

Informació sobre Protecció de Dades Personals - JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar els comentaris en aquest blog; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen als servidors de Webempresa (UE) – Veure política de privacitat de Webempresa; Drets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal en aquest lloc web.