Els estats d’un domini

Seguim amb la sèrie sobre els dominis d’internet. En aquesta ocasió aprofundirem en el coneixement dels noms que tenen les pàgines web. Ho farem amb el tractament d’un aspecte una mica tècnic: els estats d’un domini. Veurem què és un estat d’un domini, quina importància i utilitat té, i quins estats pot tenir un domini.

Però abans d’entrar en matèria, un recordatori per si heu arribat en aquesta entrada i no heu llegit els dos articles anteriors sobre els dominis. Ho podeu fer clicant els següent enllaços:

  • Tipus de dominis: com triar i registrar el nom de la teva web. En aquest article vam fer un repàs de les parts que composen un domini, els diferents tipus de dominis que hi ha en relació al projecte web que vols crear, i on registrar el nom que hagis triat perquè sigui teu i en tenguis el control. No et perdis les recomanacions per estalviar en la teva elecció!
  • Com gestionar diversos dominis des d’un hosting. En aquest article vam veure una altra classificació dels dominis. La que té a veure amb els múltiples dominis que s’inclouen dins un mateix pla d’allotjament. És un article útil per exemple per entendre com incloure diferents projectes en un mateix compte sense haver de pagar més o com aprofitar diferents noms de domini per a un mateix lloc web.

I ara sí, passam al tema d’avui.

Què són els estats d’un domini?


Els estats d’un domini són diferents situacions en les que un domini es pot trobar. Descriuen quines accions es poden realitzar o quines no estan permeses en aquell moment en relació amb un cert domini concret. L’estat d’un domini es pot conèixer quan es realitza una cerca WHOIS sobre aquell domini.

Un moment, cerca WHOIS? Què és açò?

La cerca WHOIS (literalment significa: qui és?) es fa per conèixer les dades corresponents a un domini. És tan senzill com utilitzar qualsevol cercador WHOIS que pots trobar a internet i introduir el nom d’un domini. El resultat seran una sèrie de dades tals com, entre d’altres possibles, les següents:

  • El nom del domini
  • Les dades del propietari: Nom, adreça, telèfon, correu electrònic… No obstant, aquestes dades es poden protegir perquè no surtin públicament
  • La data de creació i les renovacions
  • El registrador: l’empresa que ha realitzat el registre del domini
  • Els noms dels servidors als quals apunta el domini
  • L’estatus o estat del domini (Domain Status).
  • etc…

Utilitat i importància de l’estatus dels dominis


Conèixer la situació d’un domini en concret pot resultar necessari en diferents ocasions. Imagina’t que et disposaves a registrar un nom de domini genial que t’havia passat pel cap com a nom del teu projecte web. Però quan ho fas, resulta que el registrador et diu que no, que aquest nom no està disponible. Algú altre ja havia tingut la mateixa idea que tu, i ja està registrat.

Accedeixes a la web amb aquell nom i veus que és una pàgina buida, o amb poc contingut. O que et redirigeix a un altre domini…. Es podria tractar d’un domini que algú ha registrat amb la intenció de revendre’l. Si és així, i estàs decidit a comprar-lo, voldràs conèixer quin és l’estat del domini i a qui t’has de dirigir per parlar-ne. Segur que et sortirà més car que si el registres tu, però si estàs prou interessat…

També pots voler conèixer si el domini ha caducat o està a punt de fer-ho. Potser d’aquí poc temps pot tornar a estar disponible i et convé esperar una mica per intentar aconseguir-lo.

O simplement veus que aquell domini està en ple ús i que no està permès transferir-lo. Llavors hauràs de començar a pensar en un altre nom de domini per la teva web.

Per aquests i altres motius pots haver de menester consultar l’estat del domini. Però el millor és que puguis veure quins són aquests estats per fer-te una idea de la informació que proporciona cada un.

Llista d’estats


En relació al cicle de vida d’un domini

El Cicle de Vida dels dominis és establert per l’ICANN, que és l’entitat oficial encarregada de la normativa aplicable als dominis.

Pendent:

S’ha realitzat la sol·licitud de registre, però no s’ha iniciat cap altre tràmit.

Registrat:

El domini està registrat. No implica cap més consideració.

Ocupat:

El domini no es pot registrar en aquest moment, segurament perquè pertany a algú.

No vàlid:

No es pot registrar el domini. Segurament perquè inclou caràcters que no estan permesos.

Actiu o OK:

És l’estat més comú d’un domini registrat. El domini pot ser modificat o transferit a una altra entitat. Serà inclòs en l’arxiu de zona si s’ha apuntat almenys a un nom de servidor.

Renovat:

S’ha obtingut la renovació del domini per part del seu propietari. La renovació s’ha de sol·licitar abans que arribin la data de venciment del registre i abonar la quantitat corresponent.

Cancel·lat:

El propietari ha donat de baixa el domini.

Vençut:

Quan no es renova el domini abans de la data de venciment, sigui voluntàriament o per oblit.

Període de Gràcia (Renew Gracie Period):

El domini està en suspensió perquè no s’ha renovat abans de la seva data de venciment. Durant els dies d’aquest període el domini deixa de funcionar, i el lloc o els correus associats deixen de ser accessibles. Es pot renovar el domini i s’activa de nou fins al pròxim venciment.

Període de Càstig (RedemptionPeriod):

Ha passat el període de gràcia sense que s’hagi renovat el domini. El domini es bloqueja durant un període que canvia segons el tipus d’extensió de domini i que es compta des de la data de venciment. No es pot modificar el domini, i la seva renovació per part del titular només és possible amb condicions i recàrrecs especials de càstig. A més de la renovació, el domini s’ha de restaurar.

Període de Restauració (PendingRestore):

Té una durada de 7 dies i s’estableix aquest estat quan l’entitat registrant sol·licita la remoció de l’estat de redempció per restaurar el domini. Normalment quan el propietari que ha deixat vèncer el domini sol·licita la recuperació del domini en període de redempció, estarà en aquest estat mentre es tramita la restauració. Si finalitza amb èxit es tornarà a l’estat d’actiu, sinó es tornarà al període de redempció.

Pendent d’eliminació (PendingDelete):

Estat en el que s’entra després de passar el període de Redempció. Durant aquest temps el domini ja no es pot renovar ni restaurar. Quan finalitza aquest període, el domini queda lliure i disponible per ser registrat de nou per qualsevol persona.

En relació a la transferència d’un domini

Un domini es pot transferir des d’una entitat registradora a una altra. Aquest procés es diferent del d’apuntar el domini als servidors del teu allotjament. Pots haver registrat un domini amb el teu allotjament i més endavant transferir-lo a una altra entitat i que segueixi apuntant als DNS del teu hosting. Si no portes tu personalment la teva web sinó una empresa especialitzada, normalment s’utilitzarà la transferència de domini perquè el nou gestor voldrà que es transfereixi el domini a una entitat amb la que estigui familiaritzat.

Per realitzar una transferència s’utilitza un codi que s’anomena Auth Code.

Prohibició de Transferència (ClientTransferProhibited):

S’ha activat l’opció de seguretat Registrar-Lock que impedeix que el domini sigui transferit a una altra entitat. No suposa que problema pel funcionament de domini. Es pot accedir a la pàgina web o emprar el correu normalment, però si vols transferir el domini a un altre proveïdor hauràs de tenir l’estat Actiu o OK.

Transferència en procés:

S’ha iniciat amb èxit el procés de transferir un domini entre diferents entitats.

Transferit:

Ha finalitzat la transferència sol·licitada del domini.

En relació a condicions especials dels registradors

Registry-Lock:

És un estatus establert pel Registre Oficial. El domini no pot ser modificat ni eliminat pel registrador. Es sol emprar quan el domini està en període de redempció i en disputa entre diversos sol·licitants.

Registrar-Lock:

Estatus establert per l’entitat registradora. El domini no pot ser modificat, transferit a un altre registrador o eliminat. Sol ser habitual que aquest estat es pugui canviar des del panell de control que l’entitat registradora posa a disposició dels seus clients.

Registry-hold:

És un estatus també establert pel Registre Oficial. El domini no pot ser modificat ni eliminat pel registrador. Es sol emprar quan el domini ja està en període d’eliminació o en alguna disputa legal.

Registrar-hold:

Estatus establert per l’entitat registradora. Sol indicar manca de pagament, venciment o existència d’algun conflicte legal. Amb aquest estat el domini no es pot modificar, però sí que es pot renovar i tornar-lo a l’estat d’actiu.

En relació a condicions especials pels clients

Client Hold:

Els dominis amb aquest estatus no estan inclosos en els arxius de zona. És necessari contactar amb el registrador per tenir una major informació sobre el domini. Es sol emprar en dominis vençuts i inactius, durant el període de gràcia. En aquest estat el domini es pot actualitzar (és a dir, canviar els noms de servidors DNS), renovar, transferir i eliminar.

ClientUpdateProhibited:

Amb aquest estat, el domini ni es pot actualitzar. Els DNS o noms de servidors no es poden modificar, i l’authcode (que és un codi que s’emprar per transferir els dominis) tampoc es pot actualitzar sense treure abans aquest estatus. El domini sí que pot ser renovat, transferit i eliminat.

ClientDeleteProhibited:

El nom del domini no es pot eliminar. Es pot actualitzar, transferir i renovar.

ClientRenewProhibited:

El nom de domini no pot ser renovat explícitament. Pot ser actualitzat, transferit, eliminat, i està inclòs en els arxius de zona.

Altres articles que et poden interessar

No marxis sense dir res!

Informació sobre Protecció de Dades Personals - JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar els comentaris en aquest blog; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen als servidors de Webempresa (UE) – Veure política de privacitat de Webempresa; Drets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal en aquest lloc web.

RUTA AMB ELS PREPARATIUS PER CREAR EL TEU ECOMMERCE

coberta-ebook-ruta-preparatius-ecommerce

QUÈ NECESSIT PER TENIR UNA BOTIGA ONLINE?

EBOOK GRATIS descarregable de regal amb la subscripció al blog.

La guia que t’ajudarà amb les tasques que has de realitzar abans de la creació de la teva botiga online.

On vols rebre lA GUIA GRATIS?

Amb la subscripció podràs rebre les novetats del blog i altres possibles ofertes i regals!

Informació sobre Protecció de Dades Personals – JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar l’alta a la subscripció al blog i enviar-te el butlletí amb les publicacions, recursos gratis i novetats relacionades; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen a una base de dades propietat de la plataforma de corrreu electrònic MailChimp (EUA) – Veure política de privacitat de MailchimpDrets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal d’aquest lloc web.