Com gestionar diversos dominis des d’un hosting

En el darrer article sobre Tipus de dominis del blog vam veure els diferents noms i extensions de dominis que hi ha i com escollir el més adequat per a la teva web. En aquesta entrada d’avui veurem com gestionar diversos dominis amb un mateix pla d’allotjament. Tenir més d’un domini en un únic compte de hosting és perfectament possible. I quan dic un únic compte vull dir:

  • Que no necessites contractar una empresa d’allotjament diferent per cada domini.
  • Que no cal crear un altre compte a la mateixa empresa del teu primer domini, amb un usuari i contrasenya diferent.
  • I que no has de menester contractar un altre pla d’allotjament diferent en aquesta empresa.

Quan contractes un servei de hosting, el pla d’allotjament anirà associat a un nom de domini. Hem vist com aquest domini el pots haver registrat amb la mateixa empresa amb la que contractes el pla d’allotjament. I també hem vist que el pots registrar amb una de diferent, des d’on l’apuntes cap als servidors del teu allotjament web via DNS. Però açò no vol dir que no puguis incloure més dominis en el mateix pla d’allotjament pel mateix procediment. Pots seguir registrant més dominis des del teu servei de hosting si ofereix aquesta possibilitat, o des d’un altre registrador acreditat i repetir l’operació d’apuntar el nou domini al teu allotjament.

Amb una mateixa empresa pots tenir diferents plans d’allotjament amb característiques diferents. Cada un d’aquests plans tindrà un domini associat. Però no és estrictament necessari que contractis un pla d’allotjament per cada un dels teus dominis. Si el teu pla d’allotjament ja té prou capacitat i memòria disponible per acollir altres projectes, hi pots incloure més d’un domini de manera que tots compartiran un mateix espai.

Conèixer els diferents tipus de dominis que pots tenir en un mateix pla d’allotjament i com utilitzar-los pot tenir diferents utilitats:

  • Et pot servir per tenir diferents webs, sense que et suposi un cost addicional.
  • Que una mateixa web sigui accessible des de diferents adreces.
  • S’utilitza també per mantenir dominis amb la intenció de revendre’ls.

Tipus de dominis en un mateix pla d’allotjament


Domini principal:

Es tracta del domini que associes inicialment amb el teu pla d’allotjament quan el contractes.

Subdominis:

Un subdomini és un domini que depèn d’un altre domini. En l’anterior article vam veure que el nom propi de la web actua com un subdomini del domini de primer nivell TLD. Normalment un servei d’allotjament et permet crear diferents subdominis. Açò es fa a partir d’algun altre domini que tenguis registrat i apuntat als seus servidors.

Per exemple si tenim un domini principal lamevaweb.cat podrem crear els subdominis blog.lamevaweb.cat, forum.lamevaweb.cat o botiga.lamevaweb.cat. I en cada un d’aquests subdominis hi podríem fer una instal·lació de WordPress diferent!

En principi també podríem crear subdominis de dominis addicionals o de dominis apuntats. En aquest cas el contingut dependrà del tipus de domini del que depengui.

Dominis addicionals o complementaris:

Els dominis addicionals són dominis independents del domini principal del teu pla d’allotjament. Si apuntes un segon domini a un pla que ja tenguis, aquest comptarà com a domini complementari. En aquest dominis pots incloure-hi també una instal·lació de WordPress que mostri un contingut diferent de la web del teu domini principal. I a diferència dels subdominis l’adreça URL es mostrarà també de forma independent. Encara que també es podrà accedir al contingut web des d’un subdomini que es crearà en el teu compte de cPanel.

Seguint l’exemple anterior, imagina’t que a més de lamevaweb.cat registram lamevaempresa.com i l’apuntam als mateixos servidors del pla d’allotjament contractat. Llavors des del panell de control podrem gestionar el contingut del domini lamevaempresa.com i hi podrem accedir públicament amb el navegador des de l’adreça http://lamevaempresa.com. El teu contingut web també serà accessible des del subdomini que es crea automàticament http://lamevaempresa.lamevaweb.cat.

Si no tens la propietat i la gestió del domini, per molt que l’afegeixis com a domini addicional del teu pla d’allotjament no hi podràs accedir a través d’una URL independent. Només ho podràs fer com un subdomini del teu domini principal.

Dominis apuntats:

En aquest cas no volem que el domini mostri un contingut independent. El que interessa és que que quan s’introdueixi l’adreça al navegador et redirigeixi al domini principal i mostri el seu contingut.

Continuam amb l’exemple d’abans. Aquesta vegada registram elmeulloc.com i l’afegim com a domini apuntat o aparcat al nostre pla d’allotjament. Si algú accedeix a http://elmeulloc.com amb el seu navegador web, serà redirigit a http://lamevaweb.cat i es mostrarà el seu contingut. Aquests tipus de dominis també s’anomenen dominis aparcatsàlies.

Així, aquests dominis són emprats bàsicament per mostrar un mateix contingut del domini principal quan tens el mateix nom registrat amb diferents extensions finals. Tenir un nom amb diferents versions amb .cat .com o .net. t’assegura un major control sobre una marca a internet.

Gestió des del Panell de Control


Crear i gestionar els diversos dominis al teu compte de cPanel del teu pla d’allotjament és senzill. En aquest aspecte, una bona pràctica abans de contractar un servei de hosting és tenir en compte:

  • Les possibilitats de nombre de dominis i subdominis que pots tenir en un mateix pla d’allotjament
  • Si poden o no tenir comptes de correu electrònic associats
  • Usuaris FTP per enviar arxius des del teu equip

Les opcions van des de no tenir limitacions fins a no poder disposar de cap d’aquestes possibilitats. Açò segons el servei que contractis i el pla d’allotjament que triïs entre els diferents que ofereixi cada empresa.

Per gestionar els teus dominis des d’un servei d’allotjament recorda que pots tenir un pla d’allotjament per cada domini. En aquest cas el domini serà un domini principal del compte del pla. Però pots gestionar-los des d’un mateix pla amb el mateix compte i un panell de control únic. Aquesta opció evidentment és més econòmica però consumeix més recursos. Per tant, si vols tenir diferents projectes en un mateix pla d’allotjament, has de tenir en compte la capacitat del pla que tries.

Els dominis addicionals i apuntats han de ser convenientment registrats de forma prèvia. En canvi els subdominis es poden crear directament a través del cPanel del teu pla d’allotjament.

La secció de Dominis del cPanel:

Des del cPanel pots accedir a la secció de Dominis. En aquest apartat pots clicar les opcions d’afegir Dominis Addicionals, Subdominis, Dominis apuntats o aparcats (Àlies). També pots crear redireccions o accedir a l’editor de zona DNS.

En el cas dels dominis addicionals i dels dominis apuntats el primer és assegurar-te que tens el teu domini apuntant als servidors del teu allotjament. Una volta tens els noms dels servidors de l’allotjament introduïts en els camps corresponents potser hauràs d’esperar a la propagació de les DNS tal com vam veure en l’anterior article sobre dominis. Recorda que si el registrador és el mateix allotjament no hauràs de fer aquest pas.

Si açò és correcte, llavors des del teu cPanel pots clicar la icona per afegir el Domini Addicional o Apuntat. Tria el que més et convingui segons el que vulguis, i podràs posar el nom del domini que vols gestionar.

Per crear un subdomini no necessites en cap cas fer cap gestió de DNS. Els subdominis es creen directament des d’un domini que ja gestiones i a partir del qual crees el subdomini. Només hauràs de triar el nom del subdomini i de quin domini dels que ja gestiones el vols fer dependre.

El contingut del teu domini addicional estarà ubicat en una carpeta del sistema d’arxius del teu domini principal. Aquesta carpeta tindrà el mateix nom que el domini addicional o complementari. El mateix succeirà en el cas dels subdominis.

En canvi en un domini apuntat no tindràs cap carpeta nova. Com hem vist abans, es mostrarà el contingut del teu domini principal. També es pot mostrar el contingut d’una altra ubicació si li poses la redirecció corresponent.

Altres articles que et poden interessar

No marxis sense dir res!

Informació sobre Protecció de Dades Personals - JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar els comentaris en aquest blog; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen als servidors de Webempresa (UE) – Veure política de privacitat de Webempresa; Drets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal en aquest lloc web.

RUTA AMB ELS PREPARATIUS PER CREAR EL TEU ECOMMERCE

coberta-ebook-ruta-preparatius-ecommerce

QUÈ NECESSIT PER TENIR UNA BOTIGA ONLINE?

EBOOK GRATIS descarregable de regal amb la subscripció al blog.

La guia que t’ajudarà amb les tasques que has de realitzar abans de la creació de la teva botiga online.

On vols rebre lA GUIA GRATIS?

Amb la subscripció podràs rebre les novetats del blog i altres possibles ofertes i regals!

Informació sobre Protecció de Dades Personals – JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar l’alta a la subscripció al blog i enviar-te el butlletí amb les publicacions, recursos gratis i novetats relacionades; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen a una base de dades propietat de la plataforma de corrreu electrònic MailChimp (EUA) – Veure política de privacitat de MailchimpDrets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal d’aquest lloc web.