Les meves dues nòvies: Divi i GeneratePress

Revisió i comparativa dels temes GeneratePress i Divi per a WordPress.

Com ja sabeu els que heu visitat una mica la meva web, i encara més els que us heu fet subscriptors, els meus dos temes preferits de WordPress ara mateix són Divi i GeneratePress.

De fet, són els meus temes de capçalera a la secció de recomanats que ja coneixeu. I si no l’has visitat hi pots veure dos vídeos demostratius del que ets capaç de fer amb aquests dos temes. Tot i que són prou diferents l’un de l’altre, també tenen coses en comú.

NOTA D’ACTUALITZACIÓ: Actualment ja només tenc GeneratePress a la meva caixa d’eines, i els dos vídeos demostratius també els vaig treure. Però en pots veure de diferents i més actuals a les respectives webs d’aquests temes premium per a WordPress.

A dia d’avui aquest lloc web i tots els meus projectes són fets amb GeneratePress.

En aquest article em dedicaré a fer-ne un repàs general de tots dos:

  • Les seves característiques principals
  • Les seves semblances i diferències
  • Un inconvenient de cada un i com solucionar-lo.

Així al final d’aquest article els podreu conèixer una mica més. I, si és el cas, us pot ajudar a triar entre un dels dos.

Introducció: com ens vam conèixer


Dels dos temes, el primer que vaig provar va ser la versió gratis de GeneratePress. El vaig descobrir ara fa ja un any llarg al repositori oficial de WordPress gairebé per casualitat.

Quan el vaig haver instal·lat i activat tot d’una em va cridar l’atenció una cosa. La seva versatilitat a l’hora de poder configurar la plantilla. Tot d’una vaig fer una visita a la seva web oficial. I entre el que vaig veure allà i una mica de recerca d’informació sobre el tema no em va costar gaire decidir-me. Va ser la meva primera compra premium de WordPress.

Vaig adquirir l’extensió amb tots els complements de personalització addicionals. I pel preu que té s’ho ben val.

Aquest tema és un dels que més èxit i bona reputació ha obtingut en el panorama recent de WordPress. I amb motiu.

El tema Divi és dels que entren per la vista. Quan accedeixes a la web d’Elegant Themes allà el tens, lluint de forma esplèndida la seva elegància.

També és un tema amb una flexibilitat enorme que et permet utilitzar-lo en multitud de projectes diferents. Divi desperta passions, té defensors entusiastes però també els seus detractors.

Veurem més endavant què és el que es critica de Divi.

Semblances


Premium

Tots dos són temes Premium. GeneratePress mitjançant una extensió de pagament afegeix opcions de personalització i Divi entra en el paquet de pagament d’Elegant Themes.

Flexibilitat

Els dos temes són altament personalitzables. Com deia abans, els pots emprar per fer webs totalment diferents entre elles.

Multidispositius

Tots dos temes són “responsive”. Adapten la web a les diferents mides de tot tipus de de dispositius. Tant Divi com GeneratePress es veuen bé en ordinadors d’escriptori, portàtils, tauletes o mòbils. Una característica essencial a dia d’avui.

Suport

Un suport excel·lent. En els dos casos pots trobar solucions als teus dubtes i preguntes amb prou facilitat. Tot i que evidentment en anglès. Com que són dos temes prou populars, si tens alguna necessitat concreta és bastant probable que algú altre ja hagi tingut la mateixa que tu. Per tant pots trobar respostes a internet sense haver de demanar-ho tu directament.

En el cas de GeneratePress el mateix desenvolupador del tema, Tom Usborne, respon als usuaris mitjançant els fòrums de suport. Ofereix solucions de personalització que moltes vegades van fins i tot més enllà de les relacionades estrictament amb el tema. Es preocupa de fer-lo compatible amb les extensions que utilitzen les webs amb GeneratePress. I en les diferents actualitzacions va incorporant les peticions més recurrents que li formulen.

Pel que fa a Divi, l’equip de suport està a la teva disposició per atendre les peticions que puguis fer. En el seu blog et proveeixen també amb multitud de tutorials, trucs, i possibilitats que pots aprofitar pels teus projectes. Amb la subscripció a Elegant Themes estàs informat puntualment de forma diària de les novetats que es publiquen perquè no et perdis cap detall que et pugui interessar.

Per a tot tipus d’usuaris

Ideals tant per aprenents que comencen com per a desenvolupadors. Per la facilitat i opcions de personalització tant un tema com l’altre són perfectes per aprenents i persones que comencen un projecte web amb WordPress. I els desenvolupadors amb experiència són capaços de fer meravelles retocant una mica de codi, afegint els seus propis estils.

Diferències


Versió gratis

GeneratePress és un tema freemium i té versió gratis. Divi no.

Velocitat de càrrega

GeneratePress és més lleuger i carrega la web més ràpid que Divi.

Funcionalitats

Divi vé amb el seu propi maquetador incorporat, el Divi Builder.

Aquesta és la característica de la que es queixen els seus detractors. El més correcte seria que no tingués incorporat el maquetador i que l’haguessis d’instal·lar via extensió, que també existeix. Ho veurem a la part final de l’article.

GeneratePress en canvi no incorpora maquetador, i pots incorporar o no el que tu vulguis via instal·lació de l’extensió corresponent. Sigui el Divi Builder o qualsevol altre.

Els inconvenients


Els majors inconvenients tant de GeneratePress com de Divi tenen a veure precisament amb els maquetadors, però per motius diferents.

L’únic “defecte” de GeneratePress

De GeneratePress l’únic inconvenient destacable que els seus usuaris han detectat és que la possibilitat de crear seccions diferents en una pàgina no resulta compatible amb els maquetadors.

Amb GeneratePress la creació de seccions ve incorporada en la versió premium d’aquest tema mitjançant l’editor per defecte del WordPress. Les seccions són útils quan en una pàgina específica com la d’Inici vols crear diferents apartats.

L’inconvenient es manifesta quan estàs creant una pàgina i tens activades aquestes seccions. Si pel motiu que sigui vols utilitzar el maquetador que tenguis instal·lat i no l’editor del WordPress dins d’una de les seccions en concret no pots. Les seccions que havies configurat queden inutilitzades i només les pots fer servir si tornes a l’editor predeterminat del WordPress.

Però aquest és un inconvenient relatiu. Qualsevol maquetador que es digni d’aquest nom ha de poder fer seccions. I una volta el maquetador que utilitzis també permet fer-ho, la solució és utilitzar-lo per crear tota la pàgina i no només una secció. Així, les seccions de GeneratePress s’haurien de reservar només per quan no necessitis emprar el maquetador.

El “pecat mortal” de Divi

En el cas de Divi el que es critica precisament és que és un tema-maquetador.

El que per alguns usuaris pot ser un gran avantatge per alguns experts és un greu defecte de concepte del tema. Aquesta concepció del Divi com un tema que incorpora el seu propi maquetador, el Divi Builder, la converteix en una parella que et satisfà però que és gelosa i possessiva.

I has de ser conscient que si un dia trobes que l’has de deixar perquè vols canviar a un altre tema et trobaràs amb un problema.  Alguns han sentenciat que si utilitzes Divi, procura que sigui per a tota la vida. Com veurem, tampoc n’hi ha per tant.

En què consisteix el problema? Tal com ho veig jo ara mateix l’inconvenient de Divi si vols canviar de tema és el mateix que tens si vols canviar un maquetador que tenguis instal·lat amb una extensió per un de diferent. Tot el que tens fet amb aquella extensió no et servirà amb la nova i d’una manera o altra ho hauràs de refer de nou.

Efectivament, si has fet pàgines amb el constructor de Divi i desactives el constructor (el tema o l’extensió) tot el que et quedarà a la pàgina són un munt de codis. Açò passa amb moltes extensions, per exemple quan funcionen amb shortcodes. Tot i que no és l’habitual en un tema sinó més aviat de les extensions, en el panorama de WordPress no és un inconvenient exclusiu de Divi.

Per aquest motiu és important tenir clares algunes coses:

L’ús de maquetadors és necessari per la majoria de mortals, però s’ha de limitar als usos que siguin realment imprescindibles.

No utilitzis un maquetador en els teus articles, només en les pàgines. Ni el Divi Builder ni cap altre. Si un dia al cap dels anys has de canviar-lo per un de diferent pots haver de refer 5, 10, 20 pàgines… O les que siguin. Et durà feina però es pot fer.

En canvi si has de refer desenes i desenes o centenars d’articles que has acumulat amb el temps perquè has emprat un maquetador per redactar-los sí que pot ser una muntanya que t’impedeixi fer el canvi.

Com canviar el tema Divi per un altre


Dit açò i assumint que et limites a utilitzar el Divi Builder només per les pàgines en què sigui imprescindible i no per les teves entrades, si un dia vols canviar el tema Divi per un altre tens aquestes dues opcions per fer el canvi de forma pràctica, senzilla i ràpida:

Utilitzar l’extensió del Divi Builder amb qualsevol tema.

Una primera opció senzilla seria fer el canvi de Tema i utilitzar l’extensió Divi Builder com a maquetador. Efectivament a Elegant Themes van crear l’extensió del Divi Builder per ser instal·lat amb qualsevol tema. D’aquesta manera pots seguir utilitzant el constructor de Divi sense dependre del tema en el que va néixer.

Canviar de tema i de maquetador

Una altra opció si el que vulguessis fos deixar Divi definitivament, tant el tema com el seu maquetador, per un tema i un maquetador diferent és seguir el següent procediment:

1. En un lloc de desenvolupament (una web de proves, per entendre’ns) crees les teves pàgines amb el nou maquetador, les deses com a plantilles i les exportes al teu equip.

2. Tot seguit instal·les el nou maquetador al teu WordPress en producció. La web real que tens oberta públicament i en funcionament. Sí, encara que tenguis el tema Divi res t’impedeix instal·lar-hi un altre maquetador. Tindràs dos maquetadors instal·lats a la vegada, encara que de manera provisional.

3. Importes les plantilles que havies exportat a la teva web i les utilitzes en les pàgines corresponents que havies fet amb el Divi Builder. Ho vas desant tot fins que ho tens acabat tal com vols.

4. Quan tens cada pàgina enllestida amb el nou maquetador la pots actualitzar i es publicarà amb el nou constructor. Ja tens les teves pàgines “alliberades” del Divi Builder.

5. Quan ho tens tot instal·les i actives el nou tema. Aquí ja et poden sorgir els inconvenients habituals de canviar un tema per un altre. Hauràs d’acabar els ajustaments corresponents de menús i de personalització propis del nou tema.

I solucionat!

De fet si els canvis són prou senzills i tens manya, les tres primeres passes les pots convertir en una. Així faries les modificacions directament amb el nou maquetador instal·lat a la teva web. Però jo preferesc provar primer les coses en un entorn de proves.

I segur que pots trobar altres formes de fer la migració d’una web de proves a la teva web real, que n’hi ha moltes.

Ja tens el teu WordPress amb el tema i el maquetador nous i pots eliminar el Divi. Com veus, si empres Divi i algun dia deixa de ser l’amor de la teva vida no tens perquè estar-hi casat per sempre… Si no vols. Així que si t’agrada aquest tema però algunes opinions sobre aquesta qüestió t’havien fet dubtar de si és un tema adequat o no per a tu, ara ja tens més informació al respecte per decidir-te.

Conclusió personal: Divi o GeneratePress?


En el meu cas, sabeu que aquesta web la vaig publicar finalment amb el tema Divi. Però la vaig començar a fer amb GeneratePress. I vaig estar dubtant fins a l’últim minut sobre si publicar-la amb un tema o l’altre.

Els motius de la decisió final efectivament van ser la facilitat que et dóna el Constructor de Divi i alguns acabats que m’agradaven més. Però açò ja és qüestió de gustos personals. I de fet pens mantenir una versió d’aquesta mateixa web en GeneratePress per si qualsevol dia faig de nou el canvi, que podria passar. I seguiré fent altres webs també en GeneratePress.

NOTA D’ACTUALITZACIÓ: Efectivament, tal com indicava en la nota d’actualització al començament d’aquest article, finalment vaig tornar aquest lloc a GeneratePress.

En podeu veure un article sencer sobre el canvi aquí.

Segur que en seguirem parlant de Divi, de GeneratePress, de maquetadors, i de la relació entre temes i extensions. Però açò ja serà en altres articles.

I tu? Quin tema utilitzes? Has provat algun d’aquests dos? Què és el que més t’agrada del teu tema? O potser estàs cercant temes per fer la teva web o blog? Regala’m algun comentari amb les teves aportacions i opinions sobre aquest article.

Altres articles que et poden interessar

No marxis sense dir res!

Informació sobre Protecció de Dades Personals - JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar els comentaris en aquest blog; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen als servidors de Webempresa (UE) – Veure política de privacitat de Webempresa; Drets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal en aquest lloc web.

RUTA AMB ELS PREPARATIUS PER CREAR EL TEU ECOMMERCE

coberta-ebook-ruta-preparatius-ecommerce

QUÈ NECESSIT PER TENIR UNA BOTIGA ONLINE?

EBOOK GRATIS descarregable de regal amb la subscripció al blog.

La guia que t’ajudarà amb les tasques que has de realitzar abans de la creació de la teva botiga online.

On vols rebre lA GUIA GRATIS?

Amb la subscripció podràs rebre les novetats del blog i altres possibles ofertes i regals!

Informació sobre Protecció de Dades Personals – JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar l’alta a la subscripció al blog i enviar-te el butlletí amb les publicacions, recursos gratis i novetats relacionades; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen a una base de dades propietat de la plataforma de corrreu electrònic MailChimp (EUA) – Veure política de privacitat de MailchimpDrets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal d’aquest lloc web.