Crear redireccions a WordPress

Crear redireccions a WordPress ens permet readreçar una pàgina, un directori o carpeta, o un domini sencer a una URL diferent de la que hem escrit al navegador. Així podem canviar una adreça sense que els enllaços externs que apuntaven a un punt del nostre web es perdin. Si no feim la redirecció, apareixerà l’error 404 de pàgina no trobada.

D’aquesta manera quan un usuari escriu al seu navegador una adreça antiga que ja no s’utilitza, és redirigit a la nova. El mateix passa quan es clica un enllaç en altres webs que porten al nostre lloc que algú va posar en pàgines o comentaris. O els nostres propis enllaços en xarxes socials.

Imagina’t que canvies l’adreça URL d’una pàgina que havies compartit a Facebook, Twitter o Google+. Si no fas la redirecció corresponent qualsevol persona que cliqui algun dels enllaços que ja hi havia amb l’adreça vella no arribarà a la destinació correcta. Normal, si aquella adreça URL ja no existeix. En el seu lloc es trobarà amb allò de “No s’han trobat resultats” o “El que cercaves no existeix”.

De redireccions n’hi ha de diferents tipus i per a diverses finalitats.

Tipus de redireccions


Podem distingir els tipus de redirecció de forma general en permanents i temporals. Els permanents s’anomenen redireccions 301, i els temporals redireccions 302. N’hi ha més, però bàsicament aquests són els més importants i utilitzats.

Quan hem d’utilitzar un redireccionament permanent i quan un de temporal? Quines diferències tenen?

La redirecció 301 o redirecció permanent  

Una redirecció 301 o permanent és la més utilitzada, i s’empra per indicar als motors de cerca com Google que hem fet un canvi que en principi és definitiu. D’aquesta manera es traspassa també el posicionament de l’antiga adreça en els cercadors a la nova. La redirecció 301 la podem necessitar en casos com els següents:

  • Canviam el domini del nostre web o blog. Si canvies el teu domini d’un nom de coincidència exacta com www.comprarousfrescos.com per un nom de marca que sigui lagallinacontenta.cat necessitaràs fer una redirecció 301 de l’antic domini cap al nou. Si no coneixes quin domini és millor pel teu cas, mira’t els diferents tipus de dominis que hi ha.
  • Esborres directament contingut del teu lloc, com una pàgina o un article sencer. En aquest cas et pot interessar redirigir els visitants que vagin a parar al contingut eliminat cap a un altre adreça. Pot ser un nou article actualitzat, o una nova pàgina, o fins i tot la pàgina d’inici del teu web.
  • T’adones que tens URLs amb variacions diferents amb el mateix contingut i vols evitar-ho. Pots redirigir els visitants de la versió www a la versió sense www, o de la versió http a la https, o de la versió sense barra final / a la versió amb barra final.
  • Tens un directori o carpeta de continguts que apareix en diferents adreces però l’URL amb la carpeta tota sola dóna l’error de Pàgina no trobada. Si cliques per obrir a una pestanya qualsevol imatge d’un blog en WordPress per defecte tots tenen els arxius a /wp-content/uploads/nomdelaimatge.jpg (per cert, ja saps com personalitzar la carpeta de pujades del teu web?). Però si vas directament a /wp-content/uploads/ no hi ha cap pàgina ni tens cap intenció de crear-ne cap amb aquest nom i per tant et surtirà l’error de pàgina no trobada. Prova d’anar a https://joanllompart.com/wp-content/uploads/ a veure què passa…

La redirecció 302 o redirecció temporal

La redirecció temporal o 302 com el seu nom indica està prevista per a redireccions per necessitats provisionals. Les finalitats per les que està pensada aquest tipus de redirecció solen ser també menys habituals:

  • Tenim una pàgina amb contingut obsolet o hem patit un atac. Mentre actualitzam o restauram el lloc redirigim els visitants a una pàgina informativa per minimitzar les incidències.
  • Tenim una pàgina pare encara no acabada ni publicada de la que depenen pàgines que sí que ja són visitables. En aquest cas volem evitar que una visita a la pàgina pare directament des de la barra d’adreces del navegador ens generi l’error 404. Pots redirigir aquestes visites a un altre lloc sense afectar les pàgines dependents fins que publiquis la pàgina.

Com crear redireccions de forma pràctica


Podem fer redireccions al nostre WordPress bàsicament de dues maneres. Mitjançant extensions o editant l’arxiu .htaccess de l’allotjament del nostre web.

Mitjançant una extensió

Com sempre la forma més fàcil de fer les coses que WordPress no permet fer amb la instal·lació inicial per defecte és a través de les extensions. Pensades per a fer funcions concretes, d’extensions que fan redireccions n’hi ha moltíssimes, unes de més genèriques i altres de molt especialitzades.

L’extensió de WordPress més utilitzada per fer redireccions s’anomena Redirection amb més de 700.000 instal·lacions. Una volta l’has instal·lada i l’actives al teu lloc pots localitzar-la al menú d’Eines de la barra lateral. Ofereix diferents possibilitats, com fer una simple redirecció pemanent d’una pàgina a una altra de forma ben senzilla. Amb les opcions que ja vénen per defecte només has d’emplenar el camp URL origen amb l’adreça inicial i el camp URL destí amb l’adreça a la que vols dirigir les visites. Cliques el botó d’Afegir Redirecció i ja està. Pots comprovar que si vas a l’adreça inicial ets redirigit de forma automàtica i immediata a la nova adreça que has introduït.

Mitjançant l’arxiu .htaccess

Aquesta és la meva forma preferida. Editant l’arxiu .htaccess t’evites haver de carregar el teu WordPress amb una extensió més. L’arxiu .htaccess ja l’hem vist a la primera unitat del Curs WordPress Nivell Mitjà sobre la revisió general de carpetes i arxius. Allà ja vaig dir que entre les diferents funcions i utilitats que li podem donar a aquest arxiu era la de poder fer redireccions.

L’arxiu .htaccess es troba a l’arrel del sistema d’arxius del teu WordPress. Normalment el pots editar directament des del gestor de fitxers del teu allotjament. Sinó també el pots editar via FTP amb algun programa com el FileZilla. Aquest fitxer és molt important, procura tenir-ne una còpia abans de tocar res! Si accidentalment el deses amb algun error pots avariar el teu WordPress, i no podràs ni accedir-hi. Si saps el que fas i pots desfer els canvis desats per tornar-lo al seu estat anterior t’estalviaràs un problema.

Per fer una redirecció 301 permanent senzilla d’una pàgina a una altra des d’aquest arxiu hi has d’escriure el següent:

Redirect 301 /adreça-original/ http://elteudomini.com/adreça-final/

Com pots veure primer de tot hi has de posar l’adreça origen de forma relativa, sense el domini. Només la part final que s’anomena resum o slug. I després l’adreça URL de destinació de forma absoluta, o sigui sencera amb el domini inclòs.

Lògicament has de substituir:

  • /adreça-original/ per l’adreça relativa antiga que deixa d’existir i vols canviar.
  • Igual que elteudomini.com que l’has de modificar pel nom del teu domini.
  • I /adreça-final/ que l’has de canviar per l’adreça nova definitiva que substitueix l’anterior.

Només amb aquesta línia escrita a l’arxiu .htaccess tenim exactament el mateix que hem fet abans amb l’extensió Redirection.

Si la redirecció no fos permanent sinó temporal, bastaria canviar el 301 per 302.

Continuarà…

Aquesta és la redirecció més senzilla que podem fer, de pàgina antiga a pàgina nova. Però ja hem dit que podem redirigir directoris, dominis… I si hem de fer moltes redireccions concretes també es poden utilitzar codis amb “expressions regulars” per no haver d’escriure individualment cada redirecció. Tampoc es tracta de carregar l’arxiu .htaccess de forma innecessària. Ho anirem veient en altres articles. O potser en aquest actualitzat. 😉

Altres articles que et poden interessar

No marxis sense dir res!

Informació sobre Protecció de Dades Personals - JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar els comentaris en aquest blog; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen als servidors de Webempresa (UE) – Veure política de privacitat de Webempresa; Drets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal en aquest lloc web.

RUTA AMB ELS PREPARATIUS PER CREAR EL TEU ECOMMERCE

coberta-ebook-ruta-preparatius-ecommerce

QUÈ NECESSIT PER TENIR UNA BOTIGA ONLINE?

EBOOK GRATIS descarregable de regal amb la subscripció al blog.

La guia que t’ajudarà amb les tasques que has de realitzar abans de la creació de la teva botiga online.

On vols rebre lA GUIA GRATIS?

Amb la subscripció podràs rebre les novetats del blog i altres possibles ofertes i regals!

Informació sobre Protecció de Dades Personals – JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar l’alta a la subscripció al blog i enviar-te el butlletí amb les publicacions, recursos gratis i novetats relacionades; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen a una base de dades propietat de la plataforma de corrreu electrònic MailChimp (EUA) – Veure política de privacitat de MailchimpDrets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal d’aquest lloc web.