Pels aficionats a l’astronomia, de forma ocasional o no, avui tractarem sobre Stellarium. Aquest programa et mostra el cel a simple vista, binoculars o telescopi. Molt útil per aprendre i aprofundir coneixements sobre astronomia.
Es tracta d’un dels primers programes que em vaig instal·lar al meu portàtil una volta hi vaig instal·lar Ubuntu. Però des de la pàgina oficial del programa també el pots aconseguir tant per Windows com per Mac OS X, així com la seva guia d’usuari. La guia és en anglès i té més de 300 pàgines. O sigui que si no et vols complicar i fer una revisió més ràpida i bàsica per començar a gaudir d’aquesta joia, aquest article et vidrà perfecte.
Si has seguit els meus anteriors articles sobre Ubuntu pots aprofitar aquest per fer també la teva primera descàrrega des del centre de programari, o per descobrir aquesta eina per no perdre’t pel firmament en les nits clares, aprendre sobre l’univers que ens envolta o simplement aconseguir bones captures de pantalla.
És clar que avui hi ha aplicacions de mòbil molt bones que resulten ben útils i pràctiques. Però a vegades, sobretot els que tenim fundes de mòbil amb dispositius magnètics per obrir/tancar el telèfon, o que aquest es connecti o s’apagui automàticament quan l’obres o el tanques, hem de tenir en compte que els imants ens desorienten la brúixola. I així fer funcionar una aplicació d’astronomia es fa complicat. Per tant, si tens especial interès en utilitzar una d’aquestes aplicacions d’astronomia al teu mòbil, procura que la teva funda no tengui cap imant.
I sinó, sempre pots tenir Stellarium al teu ordinador que és de codi obert i totalment gratis!
Si us l’heu d’instal·lar per Windows o Mac haureu de seguir el procediment habitual del vostre sistema operatiu. Pels que teniu ubuntu, com deia, ho veurem a continuació i després seguirem amb el programa.
El primer que farem per tant és accedir al Centre de programari de l’Ubuntu. I des d’allà descarregarem el programa Stellarium a l’ordinador.
Instal·lació de l’aplicació Stellarium a Ubuntu

Podeu accedir al Centre de programari clicant a la icona que podeu veure a l’esquerra de la pantalla, a la barra lateral. S’obrirà la finestra des d’on segurament podreu trobar l’aplicació gratuïta Stellarium entre les més valorades. Si no apareix a la pantalla d’inici la podeu localitzar fàcilment escrivint el seu nom “stellarium” al cercador.
Una volta localitzada hi cliques damunt i aniràs a la pantalla informativa de l’aplicació. Des d’aquesta pantalla pots clicar directament el botó d’instal·lació.
Quan instal·les una aplicació des del centre de programari d’ubuntu s’afegeix la seva icona a la barra lateral. Si no t’interessa que estigui visible una aplicació des de la barra has de clicar la seva icona amb el botó dret del ratolí i escollir l’opció “no la mantinguis al llançador”. Així evites carregar massa la barra lateral. De totes maneres sempre pots accedir a tots els programes que tens instal·lats des del cercador.
Jugant amb Stellarium
Primers ajustaments
Molt bé. Ja tenim Stellarium instal·lat al nostre ordinador, sigui quin sigui el sistema operatiu que tinguem. Ja el podem començar a utilitzar. Cliques la icona de Stellarium i es posarà en marxa. T’apareixerà una imatge d’un paisatge que pots arrossegar amb el punter en qualsevol direcció amunt, avall, dreta o esquerra, i també ampliar o allunyar amb la rodeta del ratolí. Amb aquests moviment pots cercar la zona que t’interessi o orientar la posició del cel segons la teva pròpia ubicació.
El primer a tenir en compte és que tenim fins a tres menús a la pantalla. Lògicament no faré una revisió de totes les opcions perquè no és l’objecte d’aquest article ni seria llegible, a part que tampoc les conec tant a fons.
Menú lateral
El primer menú t’apareix al costat esquerra de la pantalla quan hi passes el cursor per damunt. El pots mantenir fixat si cliques un petit triangle que apareix a la part inferior o desbloquejar-lo quan tens definits els paràmetres que t’interessin. Les opcions que tens de dalt a baix són:
Ubicació [F6]: En aquesta finestra has d’introduir les dades de la teva ciutat. Cerca-la i introdueix-la perquè el programa ubiqui el cel des de la teva posició. Pots introduir fins i tot coordenades de longitud i latitud, però en general no és necessari filar tan prim. Fins i tot pots ubicar-te en altres planetes per saber com es veu el cel des d’allà! Així que si vols veure la Terra des de la Lluna, aquí ho podràs definir.
Data/hora [F5]: Defineix la data i l’hora per saber com és el Cel en cada moment. Que t’interessa saber com era en algun moment concret del passat o del futur? Només has de variar la data i l’hora per avançar o retrocedir en el temps.
Opcions de visualització i del cel [F4]: En aquesta finestra tens quatre pestanyes amb diferents opcions en cada una d’elles per definir el Cel, Marcadors, Paisatge i Mitologia.
Cerca [F3]: Una finestra per trobar objectes o posicions.
Configuració [F2]: Finestra per canviar els ajustaments de Stellarium, també amb diferents pestanyes. La que s’anomena Principal permet escollir l’idioma (inclou català, que es carrega per defecte si així hi tens el teu ubuntu), restabliment d’opcions per defecte o desar paràmetres. La resta són informació, navegació, eines, scripts i connectors, amb diferents opcions en cada una.
Ajuda [F1]: En aquesta finestra hi trobaràs dades com dreceres i informació addicional.
Observació del Cel
El segon menú que has de conèixer i el més interessant per iniciar-te és el que apareix al fons inferior de la pantalla. També el pots deixar fixat clicant el triangle per poder anar provant les diferents opcions.

Barra d’eines:
En aquest cas d’esquerra a dreta tenim:
Línies de les constel·lacions: Si ho actives, apareixeran les línies de les constel·lacions segons la “mitologia” que tenguis configurada (per defecte és l’occidental).
Etiquetes de les constel·lacions: Indica el nom de cada constel·lació de la mitologia seleccionada.
Dibuix de les constel·lacions: Es dibuixen les figures mitològiques de cada constel·lació, també d’acord amb la cultura mitològica que hagis seleccionat.
Graella equatorial: Et dibuixa les línies del sistema de coordenades equatorial del firmament.
Graella azimutal: Et dibuixa les línies del sistema de coordenades azimutal.
Terra: Amb aquesta icona pots treure el paisatge de la part inferior de la pantalla. D’aquesta manera tens la visió del cel que hi ha per sota de l’horitzó.
Punts cardinals: Actives o desactives els indicadors dels punts cardinals Nord (N), Sud (S), Est (E) i Oest (O).
Atmosfera: Si et trobes en horari diürn i desactives l’atmosfera, podràs observar l’espai. També en horari nocturn podràs observar sempre molt millor l’espai si tens l’atmosfera desactivada.
Objectes de l’espai profund: Et marca la localització d’objectes de l’espai com nebuloses o galàxies llunyanes
Etiquetes de planetes: Mostra el nom dels planetes que es troben a la zona que tens visible.
Commuta entre muntura equatorial i azimutal: Canvia entre els sistemes de coordenades equatorial i azimutal.
Centra en l’objecte seleccionat: Si cliques qualsevol punt per seleccionar un objecte, amb aquesta icona es desplaçarà l’objecte al centre de la pantalla.
Mode nocturn: Aplica un filtre vermell per facilitar la visió de la pantalla per a l’ull adaptat a les fosques.
Mode pantalla completa: Apofita tota la pantalla per mostrar la imatge del programa, sense els marcs de la finestra.
Vista d’ocular: T’amplia la imatge per tenir una visió d’un punt o objecte seleccionat com si t’ho estiguis mirant per una mira telescòpica.
Suggeriments del satèl·lits: Localització i seguiment de satèl·lits artificials.
Disminueix la velocitat del temps: Disminueixes, i fins i tot més aviat fas retrocedir el temps clicant aquesta icona. Com més vegades la cliques més ràpid retrocedeix el temps.
Estableix ràtio normal del temps: Tornes a restablir la velocitat normal de transcurs del temps.
Estableix hora actual: Si has fet modificacions en el temps amb els botons anteriors o posterior, et restableix l’hora actual.
Incrementa la velocitat del temps: Avances la velocitat del temps. Com més vegades cliques més ràpid anirà el temps cap endavant.
Sortir: Tanques la sessió de Stellarium.
Visió telescòpica
El menú superior
I finalment tens un tercer menú d’icones a la part superior dreta de la pantalla amb diferents opcions d’ampliacions i configuracions oculars/telescòpiques de la visió del cel. Pots triar diverses lents, sensors, etc… I personalitzar els paràmetres a les teves necessitats. Modificar aquests ajustaments ja requereix d’uns coneixements més avançats.
Comença la teva aventura espacial!
Amb aquest programa ja pots aprendre els noms dels estels, les constel·lacions, els planetes, les nebuloses, galàxies… I a localitzar-ho tot fàcilment! I és prou versàtil i complert com per ser utilitzat tant per principiants com per experts.
Si ets dels que estàs pensant en tenir un telescopi astronòmic per iniciar-te i gaudir amb la família o amics, o ja en tens un que està aparcat i no li treus el profit que mereixeria, segurament amb Stellarium pots renovar la teva afició o començar a practicar l’observació de l’espai. I si tens prou paciència, potser quedes impressionat amb les visions i fotografies que pots arribar a aconseguir amb l’ajuda d’un equip adequat.