WordPress SaaS Hosting, un nou model d’allotjament

Article de convidat d’en Joan Vega, fundador de Wetopi, el hosting especialitzat en WordPress.

Probablement aquest SaaS, “Software as a Service” sona a invent oportú per a tractar de captar l’atenció amb aquest tan de moda terme “saas”, … Però

Res més lluny de la realitat.

El hosting podríem afirmar, gairebé amb absoluta certesa, que és el negoci més antic d’Internet, i no obstant això també és cert que ha estat un dels darrers en començar a especialitzar-se. Encara que alguna cosa ha canviat aquests darrers anys.

I és que eines com WordPress o fins i tot Drupal, s’han convertit en eines per a les masses.

WordPress és el 33.5% d’Internet i el 60.4% del mercat de CMS

https://w3techs.com/technologies/overview/content_management/all

Amb una penetració tan important com la de WordPress, la creació de sofisticats serveis d’allotjament exclusivament especialitzats en aquesta eina comença a proliferar.

Els primers en entrar en aquest nou segment de mercat han estat WP-Engine i Pantheon als Estats Units, l’any 2010. Poc mes tard, els segueix Paggely, Flywheel … A Europa però, no es fins l’any 2013 que apareix Kinsta, i dos anys més tard, el 2015, Wetopi entre altres.

Però,
On està el valor afegit d’aquests allotjaments especialitzats?
Quins problemes solventen?

Inconscientment hem assumit moltes tasques

Els que treballem (hem treballat) en el “mundillo” del disseny, desenvolupament i manteniment de pàgines web, amb els anys hem anat interioritzant moltes tasques d’administrador de sistemes quasi sense adonar-nos. Antigament portàvem l’etiqueta de “Webmaster”. Això de “master” potser pel fet que calia dominar certes tasques obscures i complexes relacionades amb l’administració de servidors. Amb el temps hem anat normalitzant aquestes feines i lo de “master” ha perdut la màgia, ara tots som masters. Però haver normalitzat aquestes tasques no vol dir que les hàgim de fer a mà per sempre més!

A qui no li han arribat tasques com aquestes?

Atenció, qualsevol semblança amb la realitat no és pura coincidència:

 • Cal presentar una demo !!! Necessitem una base de dades i un nou VirtualHost i comptes Ftp al nostre server de proves. Ah !!! és necessari, a més a més, posar una contrasenya, la web està en proves i no la vull visible.
 • Anem a producció: cal migrar de server demo a producció. No oblideu: cal canviar el domini, sol·licitar certificat, instal·lar certificat. Compte! i reescriure tots els enllaços que pugui haver dins els continguts !!!
 • Configurar i programar les còpies de seguretat! Ah !!! Important: crear compte també al nostre cloud storage. No vull les còpies de seguretat dins el disc del WordPress, que engreixa fins a l’infinit i col·lapsem el servidor.
 • No m’atreveixo a actualitzar això! Necessitem fer una còpia de tot el que tenim a producció. Amb aquesta web no ens podem arriscar a actualitzar i que surti la Pantalla blanca, … el White Screen of Death.
 • Post-it: Si és dilluns revisa que les còpies de seguretat de la setmana.
 • Post-it: Si revises backups, recorda que cal desplegar a l’atzar una còpia de seguretat i comprovar què funciona. Important: només comptes amb manteniment extra, … que això es una feinada.
 • Urgència. Aquesta web té un munt de peticions sospitoses, va lenta, no he pogut encara actualitzar i em fa por que hi entrin. Activa i configura un plugin tallafocs per a frenar això. Si, ho se, se que ens carreguem el performance, però no tenim altre opció.

Probablement diverses d’aquestes tasques i situacions s’han anat incorporant a la teva rutina.

No et preocupis, no és molt greu:

El que passa és que no només dissenyes o desenvolupes webs sinó que a més a més ets devop-sys-admin!

Potser tens una setmana més de vacances i no ho sabies?

Sense moure un dit, destinem part del nostre temps a tasques rutinàries d’administració de sistemes.

Un dia se’m va ocórrer calcular el temps invertit en les “rutinàries” còpies de seguretat:

1h revisant còpies de seguretat/setmana * 4 setmanes/mes * 12 mesos1 = 48h !!!!

Això són 6 dies laborables

Si em lliuro d’aquestes tasques, … tindré

!! una setmana més de vacances !!

WordPress SaaS Hosting al rescat

Amb la irrupció de WordPress tot ha anat unificant-se i les solucions han començat a arribar. En el nostre, és un dels exemples: a wetopi.com el poder-nos especialitzar exclusivament en un servei concret com és WordPress ens ha permès automatitzar moltíssimes tasques.

Les tasques i rutines les podem automatitzar si sempre treballem amb la mateixa eina.

Optimitzant aquestes costoses tasques

Amb la capa d’aplicació del SaaS o perquè ens entenguem, amb panells especialitzats, són moltes les tasques que queden reduïdes a un simple clic:

 • Donar d’alta un lloc WordPress.
 • Clonar producció per a treballar en proves o “Staging”
 • Moure la web de proves “Staging” a producció.
 • Sol·licitar certificat Https
 • Passar d’Http a Https i que tots els enllaços funcionin.
 • Preparar un entorn demo a partir d’una estructura base o “blueprint”
 • Crear un clon per a provar actualitzacions.
 • Desplegar i provar una còpia de seguretat.
 • Redimensionar nostre server per a atendre demandes puntuals.
 • Gestionar tots els nostres sites WordPress des d’un compte únic.
 • Controlar els accessos a WordPress nostres i dels nostres col·laboradors.
 • etc.

Alliberem-nos de les rutines

Gràcies a l’especialització i a l’Economia d’Escales, són moltes les tasques que aquest nou model d’allotjament ha aconseguit abaratir i absorbir. En molts casos aquest nou model de Hosting ens ve referenciat com a “WordPress Managed Hosting” o Allotjament WordPress Gestionat, per a fer-ho més entenible, però la veritable clau resideix en la seva especialització.

A tall d’exemple, un hosting especialitzat WordPress com wetopi, sigui quin sigui el pla que es triï, vénen inclosos serveis com:

 • Gestió de servidors dedicats. Gràcies a l’especialització és viable poder tenir cada WordPress amb el seu propi servidor. A wetopi s’aconsegueix amb l’ajuda d’infraestructura de contenidors.
 • Manteniment de servidors. En un hosting compartit o dedicat, actualitzar un servidor és una operació arriscada i amb aturades. En molts casos, p.ex en canvis de versionat importants, actualitzar implica migrar el nostre web. A wetopi, treballem els servidors amb infraestructura moderna de contenidors. Amb això aconseguim processos d’actualització sense aturada i alhora reduir de forma astronòmica les despeses de manteniment. Treballar amb aquest format ens permet equiparar els preus de l’Allotjament Dedicat amb els del Hosting Compartit.
 • Adéu al profiling i tuning de serveis. Res millor que atendre milers de WordPress com per a entendre quina configuració és la óptima. Un hosting especialitzat en un producte té l’avantatge de poder tenir tots els seus serveis ben parametritzats.
 • Filtrat del trànsit. Una de les tasques més costoses d’abordar de forma individualitzada si intentem protegir, un a un, els nostres WordPress. Però molt més efectiva si filtrem el tràfic de forma globalitzada i centralitzada. A wetopi et proporcionem tallafocs externs específicament dissenyats per a filtrar el tràfic de WordPress.
 • Neteja de malware i altres infeccions. A wetopi ens ocupem de la seguretat i filtrat del trànsit. Si per algun motiu, no ho fem del tot bé, ens responsabilitzem i ens encarreguem de sanejar la web afectada.
 • Suport especialitzat. Els grans hosters generalistes, han de gestionar suport a diversos nivells per a escalar i trobar “el perfil” capaç de resoldre un determinat “problema”. Poder dedicar-se a un únic producte com WordPress permet anar al gra i disposar de personal especialitzat.
 • Ens ocupem de les migracions. A wetopi som conscients que una migració no sempre és una tasca automatitzable. Migrar un lloc web és una tasca delicada que requereix de l’atenció i supervisió d’un especialista.

Conclusions

Si alcem la vista i ens fixem com en general estem consumint, veureu que estem en un moment de canvi on estem canviant els productes per serveis: Apareixen nous serveis arreu, i gairebé sense adonar-nos tenim subscripcions a serveis de cinema, sèries, música, enviament premium de productes, …

Amb l’empenta i lideratge de WordPress, arriba també el moment de canvi pel sector hosting de la ma dels serveis especialitzats. Per fi ja ens podem desprendre de tasques rutinàries poc agraïdes a canvi de subscripcions a preus competitius.

A wetopi hi trobaràs uns “techies” apassionats per WordPress. Hem creat wetopi, un hosting especialitzat en WordPress, per minimitzar la fricció a la que tot professional s’enfronta en treballar i allotjar projectes WordPress.

No tens un compte a wetopi?

Prova ja – Descobriràs una manera eficient de treballar amb WordPress

Inclou servidors de desenvolupament Gratis.
No cal tarjeta de crèdit.

Autor: Joan Vega, fundador de Wetopi.

Altres articles que et poden interessar

No marxis sense dir res!

Informació sobre Protecció de Dades Personals - JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar els comentaris en aquest blog; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen als servidors de Webempresa (UE) – Veure política de privacitat de Webempresa; Drets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal en aquest lloc web.

RUTA AMB ELS PREPARATIUS PER CREAR EL TEU ECOMMERCE

coberta-ebook-ruta-preparatius-ecommerce

QUÈ NECESSIT PER TENIR UNA BOTIGA ONLINE?

EBOOK GRATIS descarregable de regal amb la subscripció al blog.

La guia que t’ajudarà amb les tasques que has de realitzar abans de la creació de la teva botiga online.

On vols rebre lA GUIA GRATIS?

Amb la subscripció podràs rebre les novetats del blog i altres possibles ofertes i regals!

Informació sobre Protecció de Dades Personals – JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar l’alta a la subscripció al blog i enviar-te el butlletí amb les publicacions, recursos gratis i novetats relacionades; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen a una base de dades propietat de la plataforma de corrreu electrònic MailChimp (EUA) – Veure política de privacitat de MailchimpDrets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal d’aquest lloc web.