Adaptar el comerç local en temps de pandèmia

Els canvis que ens esperen obligaran el comerç local i els negocis físics a adaptar-se als nous temps més ràpidament. Descobreix les propostes anti-pandèmia per superar les debilitats i estar preparat contra les amenaces

La situació d’estat d’emergència que vivim actualment no l’havíem experimentat mai fins ara. Almenys la majoria dels que som vius.

La veritat és que la sensació que tenc ara em recorda una mica l’experiència de quedar 3 dies sense llum que vam viure a Menorca l’any 2018. Les circumstàncies són molt diferents, és clar. El problema de la pandèmia de Covid-19 o Coronavirus no es redueix a una petita illa que es queda sense subministrament d’energia elèctrica en ple segle XXI, sinó que afecta el món sencer, s’allargarà durant molt més temps i té un cost en vides humanes que serà dramàtic.

Comerç local en temps de pandèmia

Però tant una experiència com l’altra comparteixen un cert component apocal·líptic, de fer baratar obligatòriament i de manera radical els costums i rutines de les persones, de falta d’accés a informació fiable de saber on som, per quin motiu ha passat, i la incertesa de conèixer què és el que ens espera…

Durant l’apagada elèctrica la fosca envaïa les nostres cases i carrers. Ara són els carrers buits, el comerç local tancat i els hospitals plens el que impressiona.

Les conseqüències que tindrà aquesta crisi encara ni podem ni les volem imaginar.

Els canvis que ja hem viscut


Per fer-nos una idea del que ens espera, és bo fer una mirada enrere als darrers 20 anys. Tenim precedents que ens donen pistes.

Després dels atemptat de l’11 de setembre de 2001 als EUA es va inaugurar una etapa de mesures de seguretat contra el terrorisme que hem hagut d’assumir a l’hora de viatjar pel món. Ens vam haver d’acostumar remugant a treure’ns sabates, cinturons, carteres per accedir a les portes d’embarcament, sobretot en ports i aeroports. Però també en edificis oficials i fins i tot certs centres comercials. Però no ens vam aturar d’agafar avions ni de moure’ns amb certa llibertat.

Després, a partir de la crisi econòmica de 2007-8 es va acabar l’alegria de la construcció, les hipoteques i les entitats financeres. La recessió ens ha costat rescats milionaris de bancs i més retallades en drets i serveis essencials que eren criticats i que ara són aplaudits. Que ràpid que canviam d’opinió les persones, o quina poca memòria que tenim.

Aleshores el comerç local també es va veure reduït. Milions de treballadors van perdre la seva feina, i es van haver de cercar la vida.

Els canvis que ens esperen


Hem necessitat anys de recuperació. I ara que semblava que quedava una mica enrere aquell desgavell, arriba una nova endemesa.

Quan s’acabi el confinament actual, que ja veurem fins quan dura, segur que molts treballadors no recuperaran les seves feines. Molts autònoms hauran hagut de renunciar a la seva empresa tal com era. Podrem tornar a sortir al carrer, però les coses no seran igual.

Després de l’estat d’alarma i dels Queda A Casa Teva o Tothom a Casa, sembla que entrarem en la fase de difondre les mesures de Distanciament Social.

Comerç local i distanciament social

Ens acostumarem aquesta vegada a sortir de casa amb mascaretes? I a agafar guants de plàstic quan entrem al súper o qualsevol comerç on abans tocàvem coses tan tranquils? Haurem de guardar certa distància de seguretat amb la gent? Fins quan?

Els tractaments o la vacuna pel Covid-19 arribaran. Però no serà d’avui per demà. I res no impedirà que més endavant ens haguem d’enfrontar a d’altres virus.

El comerç local s’haurà d’adaptar als nous temps


Sens dubte els canvis que ens esperen forçaran el comerç local a adaptar-se. Els negocis locals es caracteritzen per vendre productes o oferir serveis en persona, de forma gairebé exclusivament de forma presencial. Acostumats a atendre només els clients que entren per la porta del seu local, la majoria estan encara enfora d’aprofitar el potencial d’internet.

Molts d’ells tenen presència a les xarxes socials, però els manca tenir una veritable activitat de negoci digital.

Ara que s’han vist obligats a tancar a causa de l’estat d’alarma decretat per la pandèmia de Coronavirus veuen com les empreses preparades per treballar online continuen funcionant.

Les amenaces i debilitats del comerç local

I és que dependre en exclusiva de l’activitat presencial i no preparar-se per l’economia digital ja no només fa perdre progressivament oportunitats, sinó que de cada vegada suposarà passar-ho més malament fins a haver de baixar definitivament la persiana i tancar.

Comerç local: del confinament al tancament

Limitar l’activitat comercial a un local físic suposa:

 • Quedar condicionat a factors externs com el propietari del local, llicències municipals, presència de grans centres comercials…
 • Estar sotmès a limitacions horàries i de calendari.
 • Estar sotmès a limitacions geogràfiques
 • En cas de tancament del local, aturada total de l’activitat.

En aquesta ocasió és la pandèmia, però un comerç local o negoci tradicional també pot quedar mal parat per diverses circumstàncies:

 • Una inundació del local. Tant per un temporal desastrós com per una avaria en alguna canonada de l’edifici, et pots veure obligat a tancar l’establiment.
 • Reformes a l’interior del local.
 • Obres al carrer que dificulten l’accés a la botiga.
 • Pèrdua de població o visitants a la zona. Per causes estacionals o per moviments permanents.
 • Descens de l’activitat comercial a la zona. Si tanquen comerços del teu voltant, la baixada de l’afluència de compradors també t’afectarà a tu.
 • Concentració de l’activitat en grans centres comercials.

Converteix el teu comerç local en un eCommerce


Són molts els negocis que a partir d’ara prendran més consciència de la necessitat de tenir una web pròpia com a centre d’operacions digitals. I qui es quedi al marge, cedirà encara més terreny a la competència.

A més, les noves circumstàncies de confinament estan fent avançar el teletreball. Si molts empleats que abans anaven a una oficina ara s’acostumen a treballar des de casa ja no sortiran tant al carrer i també impulsaran el comerç electrònic. Tenen qualsevol producte a només un clic i te l’envien a casa.

Converteix el teu comerç local en un ecommerce

Els productes del supermercat, la botiga de roba, la sabateria, els mobles, l’electrònica, el material d’oficina, de casa o eines de ferreteria es poden comprar per internet.

Però no només botigues online. També professionals diversos poden oferir reserves de cites online i atendre consultes per videoconferència en directe, realitzar tallers online o crear cursos de formació pels seus alumnes.

Tot i que en un principi el consum online pot haver baixat amb el xoc inicial, l’allargament de les mesures de confinament, i més encara del distanciament social posterior obligarà a molts a aprendre a comprar per internet. El consum online es veurà beneficiat en aquesta crisi.

Pla anti-pandèmia: opcions d’urgència per encarar la crisi


Un eCommerce Express per atendre els teus clients actuals.

Com que molts comerços locals sense presència a internet s’han vist despullats i en desavantatge respecte la resta, ara molts volen crear botigues virtuals a contrarrellotge per poder continuar almenys amb part de la seva activitat.

El meu servei eCommerce a punt et pot servir per aquesta finalitat. Però com a mesura anti-pandèmia ara oferesc un descompte especial del 25% per a subscriptors per posar en marxa una botiga online sense algunes prestacions premium. L’objectiu és que puguis tenir el teu eCommerce ja, en el mínim de temps possible.

ACTUALIZACIÓ: Aquest descompte per a eCommerce a punt per tenir una botiga online express va finalitzar el dia 31/07/2020.

Les condicions especials de l’aplicació del codi de descompte són les següents:

 • La botiga s’entregarà amb qualsevol de les plantilles per a ecommerce del theme GeneratePress Premium instal·lada.
 • No s’instal·larà la versió premium del maquetador Elementor Pro (sí que s’instal·larà la versió gratis d’Elementor Page Builder).
 • No s’instal·laran els plugins premium WP-Rocket, ni Convert Pro.
 • No s’incorporaran les pàgines de subscriptors per captar correus electrònics ni es farà la vinculació amb una plataforma d’email marketing.
 • No es gestionarà l’alta a Google Search Console.
 • Et podré pujar fins a 20 productes.

La resta de condicions del servei es podran aplicar tal com estan especificades a la pàgina de venda. Especialment pots tenir en compte que una volta tenguis la botiga tindràs igualment els 2 mesos gratis de servei tècnic ecommerce. Durant aquests dos mesos em podràs demanar el que necessitis, segons les condicions del servei (formació, pujada de més productes, canvis addicionals…).

Com puc tenir la Botiga Online Express?

1. Apunta’t a la llista de subscriptors del meu blog i t’enviaré per mail el codi de descompte juntament amb el regal de benvinguda.

2. Accedeix a la pàgina del servei eCommerce a punt (des del mateix correu tindràs l’enllaç). Allà pots clicar el botó de contracta ara.

3. A la pàgina de compra introdueix les teves dades, el codi de descompte i el mitjà de pagament. I començarem la feina.

Podràs tenir un eCommerce funcional amb els mínims imprescindibles i atendre els teus clients. Aquesta solució està pensada especialment per a comerços locals que han hagut d’aturar la seva activitat i necessiten començar a vendre online.

Validació de Projecte Digital

Si el teu cas és diferent, i tens una idea de negoci online que vols validar abans de fer una inversió per posar-lo en marxa, la següent proposta de validació de projecte digital és per a tu.

T’imagines començar un projecte de botiga online sabent que hi ha gent interessada en els teus productes? O la teva pròpia acadèmia online amb alumnes esperant que obris per començar el teu curs o taller? O una web de serveis sabent que tindràs clients que volen contractar-te?

Aquesta és la meva proposta:

– Crear-te una pàgina de llançament 100% dissenyada i optimitzada per aconseguir subscriptors, amb un formulari integrat a ActiveCampaign o MailChimp. La pàgina de subscripció estarà instal·lada en un WordPress i a més tindràs la informació legal mínima i l’avís de cookies obligatoris, una pàgina de pendent de confirmació i una pàgina de confirmació de la subscripció.

– Et posaré en marxa la maquineta de generar subscriptors amb una campanya de Facebook Ads. Tindràs instal·lat el Pixel de Facebook que et permetrà controlar el cost dels resultats de la campanya.

Com puc validar el meu projecte?

Com en l’altra proposta per afrontar la crisi, apunta’t a la llista de subscriptors. Rebràs per correu els detalls de la proposta:

Si tens aquesta pàgina pensada de veritat per aconseguir gent a qui li interessa la teva oferta i comproves que et comencen a arribar persones que es subscriuen com no et podies ni imaginar, potser és que sí que t’has de posar a treballar en el teu projecte digital. No trobes?

Amb el servei de validació podràs comprovar la resposta del públic a la teva oferta abans de llançar-te a fer una web. Aquesta solució està pensada per a subscriptors sense web, o que ja en tenen una que no dóna els resultats esperats.

Conclusions


Qui ens havia de dir que aquesta nova dècada dels anys 20 del segle XXI la començaríem amb una epidèmia mundial com la que tenim. Bé, alguns sí que ho havien avisat. I aquests mateixos ens diuen que podria no ser l’única que ens tocarà viure.

Els canvis que la nova crisi que ja tenim aquí provocarà en el món que coneixíem seran profunds. Moltes empreses i professionals perdran clients i hauran de tancar. I l’atur es tornarà a disparar. En aquest context reconvertir o diversificar l’activitat del comerç local, i adaptar-se al món dels negocis online serà una necessitat.

Per fer-ho més fàcil, l’experiència dels qui ja tenen aquesta evolució en marxa et pot servir per acurçar el camí. Els subscriptors d’aquest blog, per exemple, disposen de les dues opcions anti-pandèmia que hem vist aquí: l’eCommerce express i el servei de validació de projecte digital.

Si creus que et poden ser d’ajuda, just a continuació d’aquest article després dels “altres articles que et poden interessar” tens un altre formulari de subscripció per accedir-hi.

Altres articles que et poden interessar

No marxis sense dir res!

Informació sobre Protecció de Dades Personals - JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar els comentaris en aquest blog; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen als servidors de Webempresa (UE) – Veure política de privacitat de Webempresa; Drets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal en aquest lloc web.

RUTA AMB ELS PREPARATIUS PER CREAR EL TEU ECOMMERCE

coberta-ebook-ruta-preparatius-ecommerce

QUÈ NECESSIT PER TENIR UNA BOTIGA ONLINE?

EBOOK GRATIS descarregable de regal amb la subscripció al blog.

La guia que t’ajudarà amb les tasques que has de realitzar abans de la creació de la teva botiga online.

On vols rebre lA GUIA GRATIS?

Amb la subscripció podràs rebre les novetats del blog i altres possibles ofertes i regals!

Informació sobre Protecció de Dades Personals – JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar l’alta a la subscripció al blog i enviar-te el butlletí amb les publicacions, recursos gratis i novetats relacionades; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen a una base de dades propietat de la plataforma de corrreu electrònic MailChimp (EUA) – Veure política de privacitat de MailchimpDrets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal d’aquest lloc web.