El Triangle de les Bermudes de WordPress

Si tens un WordPress que es mou dins del Triangle de les Bermudes, el teu projecte digital està en risc de desaparèixer. Descobreix quines són les coordenades que hauries d’evitar i com en pots sortir.

Segur que has sentit a parlar del Triangle de les Bermudes, veritat? És aquella zona entre les Illes Bermudes, Puerto Rico i l’extrem sud de la península de Florida, als Estats Units.

Aquesta regió es coneix per les desgràcies que hi han passat, particularment la desaparició de vaixells i avions sense explicació. Mite o realitat, el que és cert és que casos n’hi ha.

WordPress també té el seu particular Triangle de les Bermudes.

Què és el Triangle de les Bermudes de WordPress?


És un Triangle que misteriosament pot provocar l’abandonament de projectes que semblava que havien de funcionar, i que acaben a les escombraries fins que desapareixen d’internet.

Bé, estadísticament no m’estranya. Moltes de les instal·lacions que veig estan immerses dins d’aquest triangle. Però tampoc m’estranya perquè estar ficat dins el triangle és senyal que la web està més pensada de cara a la galeria, que no per ser pràctica, funcional i obtenir resultats.

Segurament si tens un projecte digital amb WordPress que no et funciona com voldries tot d’una identificaràs alguns dels vèrtex del triangle. La teva pàgina té cap d’aquestes característiques?

1- Un tema de ThemeForest, amb els plugins WP Bakery Page Builder i Slider Revolution. Només aquests tres elements ja són un autèntic triangle dins el triangle.

2- Un servei d’allotjament web que no dóna la talla. Si et teu hosting a més és un desconegut per tu o no hi tens ni accés directe, encara pitjor.

3- I la darrera punta del Triangle, el forat negre que acabarà per absorbir el teu projecte i l’enviarà a la dimensió desconeguda: no tenir una roda que mogui el motor del teu negoci online.

Si tens el teu projecte enmig d’aquests tres angles, té molts de nombres per acabar engolit i desaparèixer.

Un tema de Themeforest per començar malament


Jo aquí vinga parlar de les bondats d’un tema com GeneratePress, que és un tema lleuger, optimitzat i preparat per a posicionar continguts, adequat tant per a usuaris principiants com avançats i per fer qualsevol tipus de web…

I no, resulta que la majoria dels meus subscriptors, com tants usuaris de WordPress, teniu temes “florero” comprats en aquesta fira de plantilles. Plantilles fins i tot més cares, però no millors.

El Triangle de les Bermudes de WordPress: Themeforest

Funcionalitats incorporades i plugins obligatoris: una mala pràctica

No diré que tot el que hi ha a Themeforest sigui dolent, ni molt menys. També hi haurà bones eines. I les eines poden ser bones o dolentes segons l’ús que se’n fa. Però és que només la filosofia de temes que incorporen funcionalitats específiques, o amb plugins obligatoris que has de tenir instal·lats, ja em fa arrufar el nas.

Molts d’aquests temes es presenten amb demos precioses. Sí, realment tenen bons dissenys, però després a l’hora de la veritat per fer que la teva web sigui mínimament semblant a la de mostra ja et pots arromangar. La llista de problemes pot ser infinita:

  • Els teus continguts no quadren amb el disseny tan guai i els has de retallar o allargar artificialment perquè encaixin. Mal fet. Els teus continguts són més importants, i el disseny s’ha d’adaptar al contingut i no al revés.
  • Tens seccions que no necessites i no hi ha la que et faria falta, que s’ha d’afegir a part i que et desmunta tot el conjunt (un cercador, un filtre, una graella d’articles del teu blog…).
  • Igualment, la plantilla incorpora per defecte gestió d’aspectes com esdeveniments, o reserves, o galeries, o portafolis… Coses que no et fan falta o que no saps com utilitzar o no t’agraden. Llavors afegeixes plugins diferents per fer el mateix i carregues el lloc amb funcionalitats duplicades. Desastrós.

Açò si saps manejar-ho, que el més habitual és que no. I aquí a més cada tema és un món. Uns posen la configuració dels seus paràmetres al personalitzador, uns altres creen una secció dins l’aparença del WordPress, uns altres creen unes opcions del tema des del tauler…

Un mal plantejament que et farà encallar

Si vas a una agència o un professional per fer un projecte concret amb WordPress amb una plantilla i et diu “cercarem i instal·larem un tema que sigui adequat pel teu projecte” jo en fugiria com si tingués tos.

Conèixer a fons totes les opcions de temes tan diferents és impossible, i després passa el que passa. Que el professional en el que confies ha de cercar com fer les coses, o les farà d’una manera diferent a com està previst a la pròpia plantilla. Afegint codi, o més extensions. I tu et faràs un embolic i no sabràs manejar el teu lloc web, que és pel que se suposa que tenim WordPress.

No senyor. Un tema ha de donar l’aparença al teu lloc i prou. I com a molt que sigui flexible i et permeti modificar formats, colors o tipografies. I ja està. Pot incloure eines per tocar estils, incorporar elements o fins i tot tenir plantilles diferents predissenyes amb el mateix tema, que és el que permet fer GeneratePress.  

I les funcionalitats s’han d’afegir via extensions, perquè siguis lliure d’emprar la que més t’agradi o s’adapti al que tu vols. I no menjar-te el que no et cal. Un criteri bàsic que tants de temes de Themeforest obvien.

Barrejar aquests conceptes és un error i una mala pràctica.

WP Bakery Page Builder: el maquetador dels temes de themeforest 

WP Bakery Page Builder és l’antic Visual Composer. Va ser el pioner dels maquetadors per a WordPress, per tant es mereix un respecte. Però a dia d’avui no aconsegueix arribar al nivell d’altres alternatives més modernes com Elementor. No és que sigui una extensió obligatòria, però sí que sol entrar per defecte en molts temes comprats a Themeforest.

El Triangle de les Bermudes de WordPress: WP Bakery Page Builder

És conegut el seu excessiu problema de velocitat de càrrega (fa que la web vagi més lenta i fins i tot pot tenir interrupcions). També va crear un problema greu de compatibilitat amb la versió 4.5 de WordPress, que va trencar molts llocs que es van haver de recuperar amb còpies de seguretat.

A més, en moltes instal·lacions té l’editor visual bloquejat per defecte per evitar precisament problemes d’incompatibilitat. Així només es pot utilitzar des de l’editor de l’escriptori de WordPress però no directament des de la pantalla visible de les pàgines que fas. Treballar “a les fosques” no és la millor manera de fer feina. I per desbloquejar-lo s’ha de tocar el codi dels fitxers de la web.

Els problemes amb les actualitzacions són una altra de les constants amb aquests temes i els seus plugins incorporats. 

Slider Revolution, o com matar mosques a canonades

Com en el cas de WP Bakery, aquesta extensió de diapositives o carroussels d’imatges sol venir per defecte amb la instal·lació de molts temes de Themeforest.

El Triangle de les Bermudes de WordPress: Slider Revolution

Sol passar que una persona que vol fer una web es fixa en un dels magnífics Sliders que veu en un tema “florero” i pensa:

“Uau! Quines diapositives més xules que té aquell tema a la portada. Jo vull que el meu lloc sigui igual!”

Saps quanta gent es posarà a mirar les diapositives de la teva web?

Resposta curta: ningú.

Resposta llarga: ningú que arribi al teu lloc web amb intenció d’aprendre alguna cosa, contractar-te o comprar un dels teus productes. Potser quan l’estrenis s’ho mirarà la teva mare. I després ningú s’hi fixarà.

Està comprovadíssim.

Si el teu lloc no té les imatges com a objectiu en sí mateix, per exemple una web de fotografia, aquell slider que tant t’impressiona a la demo no et fa cap falta ni cap servei. I només fa que la pàgina sigui més feixuga i perjudiqui la seva velocitat.

El plugin SIider Revolution té efectes espectaculars, és cert. Però té una tal quantitat d’opcions, possibilitats i funcions que no l’aprofitaràs ni en un 10%. I açò essent generós. Si realment vols un slider sí o sí, tot i que no t’ho recoman, trobaràs alternatives més senzilles.

Per tant, el millor que pots fer amb aquests carroussels de diapositives és prescindir-ne totalment!

Un servei d’allotjament que no dóna la talla


Inconvenients d’un hosting insuficient

Hi ha serveis d’allotjament web que es poden convertir en un maldecap. I alguns de ben coneguts i que mai no diries que et puguin complicar tant la feina.

Per exemple serveis de hosting que et presenten el seu panell de control particular com si sigui un avantatge. Enlloc d’utilitzar cPanel que és el que utilitzen la majoria de serveis, ells no. D’aquesta manera quan cerques una cosa fins que la trobes perds un temps magnífic navegant per les seves opcions, pestanyes i enllaços com si et moguis per dins un laberint.

És clar, així si canvies de servei has d’aprendre a utilitzar-ho tot de nou.

Llavors et trobes que per instal·lar un certificat de seguretat SSL l’has de contractar i pagar a part. O que per fer una còpia ràpida d’un directori, resulta que no pots, perquè només pots copiar arxius però no carpetes senceres.

O pitjor encara, que no tenguis ni gestor d’arxius i només pots gestionar els fitxers via FTP. Per fer un simple canvi en un codi, una cosa que pots tenir resolta en 5 minuts perfectament, t’hi passes mitja hora o tres quarts com a mínim. O has de recórrer a instal·lar alguna extensió de gestió d’arxius des del teu WordPress i carregar-lo innecessàriament.

No tens ni accés al teu propi servidor

Però si a més no tens el control del teu allotjament web perquè no l’has contractat tu directament sinó a través d’un intermediari, llavors ja estàs ben venut. No pots ni accedir a fer gestions que sens dubte necessitaràs:

  • Què has de menester actualitzar la versió del llenguatge PHP per poder actualitzar WordPress? Mala sort.
  • Que l’estat de salut del lloc del WordPress et diu que tens la base de dades MySQL obsoleta? Paciència…

Tot serà més lent i farragós. I qualsevol problema més complicat de resoldre.

Canvia de servei d’allotjament com més aviat millor

Potser no t’hi havies fixat perquè tu t’has de centrar en el teu negoci, els teus productes i serveis. Normal. Però ja et dic jo que no té res a veure treballar amb aquestes mancances que fer-ho amb un servei de hosting amb bones prestacions.

En aquests casos, canviar d’allotjament és una necessitat. I millor fer-ho abans que surti alguna urgència.

Per alguna cosa sempre recoman Webempresa. Com més hostings diferents veig, més convençut estic que Webempresa és de les millors eleccions que pots tenir per allotjar el teu lloc web.

A més, ara Webempresa ha estrenat el seu nou Pla S, el més econòmic dels seus plans de hosting WordPress i que et resultarà suficient per començar un projecte digital amb totes les garanties. Aquesta estrena suposa també un canvi en el nombre de dominis permesos segons el Pla. El Pla S només permet un domini i una web, i ara el Pla M passa a permetre dos dominis i dues webs.

No tenir un sistema que faci rodar el teu projecte


La darrera punta del Triangle és no tenir una manera per atreure visitants, convertir alguns d’aquests visitants en subscriptors, i alguns d’aquests subscriptors en clients.

Si penses que obres una web, publiques al teu blog, podcast o canal de Youtube com i quan vols i que et vindran visites i clients per art de màgia, ho tens cru. Estàs dins el poder de gravitació del forat negre que atraparà el teu projecte.

El Triangle de les Bermudes de WordPress: forat negre

Alguns anomenen embut o funnel aquesta metodologia, d’altres li posen noms personalitzats com sistema tal, o amb sigles com AGC, CPBD o noms més o menys extravagants. Res de nou, el meu pare que de temes digitals no està gens al dia d’açò tota la vida n’ha dit “La Roda”. És la roda que mou el motor del negoci. I si el teu negoci és digital, també necessites una roda digital.

En aquest blog tens articles sobre com obtenir visites pel teu blog i també com crear la teva llista de subscriptors que et serviran. Els meus propis subscriptors, a més, tenen la meva ajuda per posar La Roda a donar voltes a la seva web.

Si necessites posar en marxa el motor del teu lloc i no anar a la deriva, potser et puc ajudar també a tu a partir del moment que t’apuntes des d’aquí o amb el formulari que tens al final de l’article. A part del regal de benvinguda hi ha més coses que puc fer per tu.

Conclusions


Les coordenades del Triangle de les Bermudes de WordPress

En aquest article has vist que WordPress té el seu propi Triangle de les Bermudes que engoleix projectes i els envia contra les roques. Un Triangle format per:

  • Tenir un tema com els que es poden comprar a Themeforest, brillants per fora i de plom per dins, amb funcionalitats i extensions incorporades o obligatòries. Maquetadors obsolets, sliders inútils, galeries, reserves o portafolis sense utilitzar o duplicades amb extensions diferents…
  • Un hosting que enlloc de facilitar les coses les complica. Si no hi tens ni accés directe perquè està fora del teu control, qualsevol gestió a fer serà encara més difícil.
  • El teu projecte no té una roda que posi en marxa el motor per fer-lo funcionar. Vas a la deriva i acabaràs contra les roques.

Amb tot aquest arsenal i mancances al teu lloc, després vols fer un canvi de no res com editar el peu de pàgina, afegir una secció a la pàgina d’inici o canviar una imatge o un text i no saps ni per on començar. De coses més complexes ja ni en parlem.

WordPress no és així, o no hauria de ser així.

Necessites contactar amb el servei de suport del teu allotjament per tractar un problema de seguretat, de rendiment o alguna incompatibilitat, i no pots contactar-hi o les seves prestacions són limitades.

I per acabar-ho d’adobar, la teva nau va sense ningú al timó ni cap rumb. Si la roda no es mou, no surts ni del port.

No és estrany que s’acabin abandonant projectes que podrien funcionar!

De veritat, evitar aquest Triangle de les Bermudes és positiu pel teu WordPress.

Aplica les solucions recomanades

Si has de començar un projecte, contracta un servei de hosting WordPress amb Webempresa i tria un tema com GeneratePress que és de les millors opcions actuals. Si necessites un maquetador, Elementor és ara mateix el més utilitzat.

I si ja el tens en marxa i estàs dins el Triangle, et puc ajudar a sortir-ne si ho necessites.

Amb alguns subscriptors ja hem començat a canviar d’eines els seus llocs i a posar en marxa la roda que faci funcionar els seus projecte de veritat. Només t’has de subscriure i m’ho pots demanar.

Altres articles que et poden interessar

No marxis sense dir res!

Informació sobre Protecció de Dades Personals - JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar els comentaris en aquest blog; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen als servidors de Webempresa (UE) – Veure política de privacitat de Webempresa; Drets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal en aquest lloc web.

RUTA AMB ELS PREPARATIUS PER CREAR EL TEU ECOMMERCE

coberta-ebook-ruta-preparatius-ecommerce

QUÈ NECESSIT PER TENIR UNA BOTIGA ONLINE?

EBOOK GRATIS descarregable de regal amb la subscripció al blog.

La guia que t’ajudarà amb les tasques que has de realitzar abans de la creació de la teva botiga online.

On vols rebre lA GUIA GRATIS?

Amb la subscripció podràs rebre les novetats del blog i altres possibles ofertes i regals!

Informació sobre Protecció de Dades Personals – JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar l’alta a la subscripció al blog i enviar-te el butlletí amb les publicacions, recursos gratis i novetats relacionades; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen a una base de dades propietat de la plataforma de corrreu electrònic MailChimp (EUA) – Veure política de privacitat de MailchimpDrets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal d’aquest lloc web.