Guia d’Actualitzacions a WordPress

Perds el seny amb les actualitzacions a WordPress? En aquest article tens tots els tipus d’actualitzacions, les opcions disponibles per activar i desactivar actualitzacions automàtiques, quan et convé cada una i com fer-ho de forma segura.

Quan parlam de les actualitzacions a WordPress no ens referim a tenir un contingut actual i un disseny modern. Ens referim a tenir les darreres versions dels programes i arxius que permeten que el teu lloc funcioni.

Per tant aquestes actualitzacions no són una tasca que s’hagi de fer puntualment una vegada cada 2 o 3 anys. Al contrari, és una feina necessària que requereix una atenció periòdica, preferentment cada vegada que hi hagi un element actualitzable.

Si no pots, procura tenir una rutina setmanal o mensual per mantenir el teu lloc al dia, o delega aquesta feina en un servei de manteniment i suport tècnic pel teu WordPress.

Elements actualitzables


Tens accés a la pàgina amb totes les actualitzacions disponibles des de la barra lateral a Tauler > Actualitzacions o des de la icona amb les fletxes giratòries que apareix a la barra superior.

Actualitzacions del nucli de WordPress

Afecten els arxius d’administració i el funcionament del propi WordPress. N’hi ha de diferents tipus:

 • Actualitzacions menors. Solen ser actualitzacions de manteniment o seguretat, per petites millores o solucionar errors. Les coneixeràs perquè canvia el segon punt del nombre de versió, per exemple de WordPress 4.9.6 a 4.9.7 seria una actualització menor.
Actualitzacions a WordPress: avisos a l'escriptori
 • Actualitzacions majors. Per a modificacions de més entitat. Poden incloure noves prestacions i/o eliminar-ne d’antigues. En aquest cas canvia el primer punt o el nombre de versió, per exemple de WordPress 4.8.x a 4.9 o de 4.9.x a WordPress 5.0 serien actualitzacions majors.
 • Actualitzacions de desenvolupament. Es tracta de provar actualitzacions que s’estan preparant abans que estiguin disponibles lliurement. Són útils per a desenvolupadors i que vulguin col·laborar per detectar errors i incompatibilitats futures de WordPress amb temes o extensions. Lògicament aquestes actualitzacions no són recomanables en llocs en producció, sinó en webs de prova.

Temes

Afecten els temes que tens instal·lats al teu WordPress. Poden afectar tant el tema actiu, com si tens temes no actius al teu lloc.

Actualitzacions a WordPress: avisos de temes

Hi pots accedir des de la pàgina d’actualitzacions del WordPress o des de la pàgina d’Aparença > Temes.

Extensions

Igual que en el cas anterior, les actualitzacions poden afectar tant les extensions actives com les que no tenguis activades.

Com en el cas anterior, pots veure les actualitzacions disponibles des de la pàgina d’actualitzacions del WordPress o també des de Extensions > Extensions instal·lades.

Traduccions

Les actualitzacions de traduccions normalment seran amb caràcter subsidiari d’una actualització de WordPress, del tema o de l’extensió corresponent.

En aquest cas aquestes actualitzacions només apareixen indicades a la pàgina general d’actualitzacions del WordPress.

Motius per actualitzar i precaucions necessàries


Per què actualitzar?

WordPress és un sistema viu i dinàmic que evoluciona. I també els temes i extensions. Actualitzar sempre és recomanable per raons de seguretat, optimització i funcionalitat.

Les actualitzacions a WordPress, segons el seu tipus, poden solucionar problemes i errors, vulnerabilitats o incompatibilitats. També introdueixen millores i novetats que poden facilitar la gestió, fins i tot augmentar la velocitat amb què es carrega el teu web.

Però compte!

Si una nova versió pot introduir millores i correccions, és perquè una versió anterior també té inconvenients i debilitats.

Per exemple si actualitzes el nucli de WordPress, la nova versió pot suposar algun problema d’incompatibilitat amb alguna extensió que tenguis activada. Segurament per culpa de l’extensió, no del WordPress. O una actualització d’un tema o extensió pot causar algun conflicte amb una altra extensió.

Per aquests motius, quan actualitzes has de prendre una sèrie de precaucions.

Protocol bàsic d’actuació per a actualitzacions

Per actualitzar amb seguretat, sigui quin sigui el mètode que utilitzis i que veuràs més endavant, segueix sempre aquestes passes:

1. No actualitzis tot d’una que aparegui una nova versió, a no ser que estigui indicada per raons crítiques de seguretat.

Pots veure quins canvis introdueix o què soluciona una actualització si cliques a “Mostra els detalls” o a “mireu els detalls de la versió”.

Si esperes uns dies, sempre podràs veure si apareixen notícies sobre problemes o incompatibilitats amb aquella actualització i esperar que es resolguin.

Actualitzacions a WordPress: avisos en extensions

2. Realitza una còpia de seguretat dels arxius del teu lloc i de la base de dades.

En cas que el teu lloc es trenqui per culpa d’una actualització, disposaràs d’una còpia per restaurar-lo.

3. Realitza una còpia del tema o extensió que hagis d’actualitzar.

La majoria de vegades, no cal matar mosques a canonades i fer una restauració completa d’un lloc. Si disposes d’una còpia de la versió anterior del tema o extensió que has actualitzat i que veus que t’ha causat algun inconvenient, n’hi haurà prou que retornis a la versió anterior.

Poques extensions incorporen de sèrie l’opció de retorn a una versió prèvia, una bona pràctica que s’hauria de generalitzar. Però sempre ho pots fer manualment.

4. Executa l’actualització.

Ja pots posar en marxa l’actualització! I és molt millor que no facis actualitzacions en bloc. Si tens extensions diferents per actualitzar fes-ho d’una amb una. Així podràs comprovar el comportament de cada actualització en cada cas i que tot funcioni correctament.

I per suposat, tampoc facis altres accions simultànies mentre s’actualitza el lloc. És a dir, no et dediquis a fer canvis en pàgines, articles o productes. Ni a tocar configuracions d’extensions. Actualitzar és una operació delicada i s’ha d’anar en compte.

Tipus d’actualitzacions a WordPress


Actualitzacions automàtiques

Per actualització automàtica entenem que és la que es realitza tota sola. Per tant no necessitarem clicar cap botó ni realitzar cap acció per la nostra part. Quan hi ha una actualització disponible s’executa tota sola.

Des de la versió de WordPress 3.7 estan activades per defecte les actualitzacions automàtiques menors del nucli de WordPress i de les seves traduccions. Si has instal·lat una actualització de desenvolupament, també s’actualitzarà tota sola.

Els temes i extensions no s’actualitzen mai automàticament per defecte, excepte en casos excepcionals i molt concrets, per qüestions de seguretat i decisió prèvia de l’equip de WordPress.

Tampoc s’executarà automàticament una actualització major, que hauràs de fer de forma semi-automàtica o manual.

Actualitzacions semi-automàtiques

Són les actualitzacions que realitzarem des del mateix escriptori del WordPress, clicant el botó o enllaç d’actualitzar la versió del nucli, del tema o de l’extensió.

Quan l’actualització no es realitza automàticament, des del propi WordPress veus l’avís que hi ha una actualització disponible i és decisió teva decidir el moment d’executar-la.

Aquest tipus d’actualitzacions són les mes freqüents i utilitzades pels usuaris per la seva facilitat.

Per fer una actualització semi-automàtica:

 1. Pren les precaucions indicades més amunt: temps prudencial i còpies de seguretat!
 2. Clica el botó o l’enllaç per actualitzar.
 3. Comprova que tot funciona correctament.

Si detectes algun problema, podràs restaurar el WordPress, el tema o l’extensió actualitzada a la versió anterior mitjançant la còpia de seguretat.

En pots veure un vídeotutorial i més informació a la classe WP Inicial 12 – Actualitzacions.

Actualitzacions manuals

En aquest cas entendrem per actualitzacions manuals les que realitzarem des del panell de control del nostre servei d’allotjament, o via transferència d’arxius per FTP amb un programa com el FileZilla.

Per fer una actualització manual del WordPress des de l’allotjament:

 1. Segueix les indicacions del Protocol bàsic d’actuació: espera un temps prudencial i fes còpies de seguretat!
 2. Descarrega al teu ordinador la nova versió del WordPress des del web ca.wordpress.org.
 3. Descomprimeix el fitxer .zip i extreu els arxius.
 4. Suprimeix la carpeta wp-content.
 5. Comprimeix novament en un fitxer .zip els arxius.
 6. Posa el teu WordPress en mode de manteniment.
 7. Carrega l’arxiu comprimit .zip a la carpeta /public_html o carpeta del teu allotjament que contengui el teu WordPress i descomprimeix-la per sobreescriure les dades.
 8. Amb el teu navegador, accedeix a l’URL elteudomini.com/wp-admin/upgrade.php i segueix les indicacions per actualitzar la base de dades.
 9. Desactiva el mode de manteniment.
 10. Comprova que tot funciona correctament.

Si detectes algun problema, podràs restaurar el WordPress amb la teva còpia de seguretat.

Per fer una actualització manual del WordPress via FTP:

El procediment seria similar a l’anterior, però enlloc de pujar l’arxiu .zip enviaries directament els arxius del WordPress descomprimits al teu allotjament via FTP.

Actualitzacions manuals de temes i extensions:

També pots actualitzar manualment el teu tema i les extensions seguint les mateixes indicacions. L’actualització no és més que el procés de reescriptura dels arxius actuals pels que carregues de nou, sigui directament a través de cPanel o via FTP.

Una manera molt efectiva de tenir una còpia que puguis restaurar fàcilment és duplicar les carpetes que actualitzes amb un nom diferent i/o una ubicació diferent.

Tens exemples d’actualitzacions manuals del WordPress i d’una extensió a la classe WP Mitjà 01 – Revisió general de carpetes i arxius.

Activar i desactivar les actualitzacions automàtiques


Quan hem de tenir actualitzacions automàtiques?

Les actualitzacions automàtiques per defecte de WordPress no són habitualment cap problema. Al contrari, et permeten no haver d’estar pendent de cada nova versió menor. D’aquesta manera, si gestiones un blog o un web corporatiu d’empresa, t’estalvies feina i guanyes temps.

En cas que també vulguis deixar d’estar pendent de les actualitzacions majors, del teu tema i/o de les extensions, pots activar totes les actualitzacions automàtiques o per elements específics. No és una pràctica que recomani, sobretot les actualitzacions totals i indiscriminades, però que és possible. Si decideixes activar-les, procura sempre tenir almenys una còpia segura i estable del teu lloc per si necessites fer una restauració en cas que sorgeixi algun problema.

Però si tens un negoci online com una botiga online, una acadèmia digital o serveis de consulta online del que depenen ingressos, potser t’interessa tenir un major control de les actualitzacions. Sobretot per evitar que una nova versió generi cap inconvenient, per remota que sigui la possibilitat, als usuaris del teu lloc.

Si és el teu cas, pots desactivar totes les actualitzacions automàtiques. Però en aquest cas has de ser responsable d’estar pendent de les actualitzacions que surtin i executar-les adequadament de forma semi-automàtica o manual.

I si necessites ajuda amb aquestes qüestions tècniques, demana-la aquí.

Configuració d’actualitzacions automàtiques

1. Totes les actualitzacions del WordPress, del tema o de les extensions

Per desactivar totes les actualitzacions automàtiques, n’hi ha prou d’afegir aquesta línia a l’arxiu wp-config.php:

define( 'AUTOMATIC_UPDATER_DISABLED', true );

Amb aquest text desactives totes les actualitzacions automàtiques del WordPress, siguin majors o menors, dels temes i de les extensions.

Has de col·locar aquest codi abans de la línia on diu “// Això és tot, prou d’editar – que bloguis de gust!”.

2. Actualitzacions que afectin només el nucli de WordPress

Per controlar les actualitzacions del nucli, tens les següents opcions.

Si només vols desactivar les actualitzacions automàtiques del nucli de WordPress, majors, menors, el codi seria el següent:

define( 'WP_AUTO_UPDATE_CORE', false );

Si tenies una versió de desenvolupament, també es desactiven les seves actualitzacions automàtiques.

Si vols activar totes les actualitzacions automàtiques del nucli de WordPress, siguin menors o majors, aquest és el codi:

define( 'WP_AUTO_UPDATE_CORE', true );

Amb aquest codi també rebràs actualitzacions automàtiques de desenvolupament, sempre que tenguis instal·lada una versió de desenvolupament.

I el codi per activar només les actualitzacions automàtiques menors del nucli de WordPress és aquest:

define( 'WP_AUTO_UPDATE_CORE', 'minor' );

3. Actualitzacions de temes, extensions i traduccions.

Com hem dit, per defecte només les actualitzacions de seguretat crítiques de temes i extensions amb autorització de l’equip de WordPress s’executen automàticament. Però podem activar-les totes o desactivar-les totalment. Per controlar les actualitzacions de temes, extensions i traduccions, no es pot fer amb l’arxiu wp-config.php sinó que has de crear un filtre.

Aquest filtre l’hauràs de col·locar a l’arxiu functions.php del teu tema o a una extensió específica del lloc, tal com t’explic a la classe WP Mitjà 02 – La forma correcta de fer modificacions.

Per cert que en aquesta classe amb videotutorial, pots aprendre com evitar que les actualitzacions suprimeixin els canvis que facis al teu lloc.

Activar totes les actualitzacions automàtiques de temes:

add_filter( 'auto_update_theme', '__return_true' );

Activar totes les actualitzacions automàtiques d’extensions:

add_filter( 'auto_update_plugin', '__return_true' );

Desactivar totes les actualitzacions automàtiques de temes:

add_filter( 'auto_update_theme', '__return_false' );

Desactivar totes les actualitzacions automàtiques d’extensions

add_filter( 'auto_update_plugin', '__return_false' );

Activar actualitzacions automàtiques d’extensions específiques

En aquest exemple automatitzarem l’actualització de GP Premium, l’extensió premium del tema GeneratePress.

add_filter( 'auto_update_plugin', 'auto_update_specific_plugins', 10, 2 );
function auto_update_specific_plugins ( $update, $item ) {
// Array de plugins per actualitzar automàticament
$plugins = array ( 'gp-premium', );
if ( in_array( $item->slug, $plugins ) ) {
/Si slug de item és al nostre array
// Activar actualització 
return true;
} else {
// Sinó, que WordPress actuï normalment
return $update;
}
}

Per a qualsevol altra extensió, només has de canviar on posa ‘gp-premium’ pel nom exacte de la carpeta de l’extensió en qüestió.

Desactivar actualitzacions automàtiques de traduccions

add_filter( 'auto_update_translation', '__return_false' );

Extensions d’actualització

Si incloure codis als arxius de WordPress no està fet per tu, les següents extensions et permeten configurar tots els aspectes que hem vist fins ara, i algun més.

WordPress Beta Tester

Amb WordPress Beta Tester podràs rebre avanços d’actualitzacions en desenvolupament del WordPress. És una extensió exclusivament per rebre aquests tipus d’actualitzacions. Recorda que no és recomanable que facis aquest tipus de tests en un lloc web en producció. Els experiments sempre en un web de proves.

L’extensió et permet configurar dues opcions:

 • Point Release nightlies: Permet provar un nou paquet d’actualització sencer abans que estigui llest. Hauria de ser prou estable per no tenir problemes.
 • Bleeding edge nightlies: Inclou tots els canvis que es van realitzant al nucli de WordPress. En aquest cas s’avisa que a vegades pot resultar inestable.

Easy Updates Manager

Actualitzacions a WordPress: Easy Updates Manager

Easy Updates Manager és una extensió que et permet configurar des de l’escriptori totes les opcions d’actualitzacions a WordPress. Pots activar i desactivar automatizacions, tant del nucli de WordPress, del teu tema, com de les extensions i de les traduccions de tot plegat.

També pots deshabilitar totalment les actualitzacions i els avisos, i té algunes opcions addicionals per notificacions o exclusió d’usuaris de la configuració d’actualitzacions, entre d’altres.

Update Theme and Plugins from Zip File

Aquesta és una extensió molt útil per fer actualitzacions de temes i plugins des d’un arxiu comprimit zip.

WordPress per defecte no et deixa carregar un arxiu .zip d’un tema o extensió que ja tenguis instal·lada. Si ho proves t’apareixerà un missatge d’error que diu que la carpeta ja existeix.

Per tant per fer l’actualització d’un tema o plugin des d’un arxiu ho has de fer de forma manual tal com s’ha indicat més amunt o amb l’ajuda d’Update Theme and Plugins from Zip File.

Conclusions


Les actualitzacions a WordPress són necessàries però es poden convertir en un maldecap. Les actualitzacions del nucli de WordPress solen ser estables i segures, però es poden generar conflictes i incompatibilitats amb les extensions que tenguis al teu lloc.

Si fas modificacions del teu lloc de forma incorrecta, les actualitzacions també suprimiran aquests canvis.

Si vols tenir un major control, pots modificar el comportament del teu WordPress per desactivar les actualitzacions automàtiques que estan configurades per defecte. En aquest cas, t’has de preocupar d’estar pendent de les noves versions que estiguin disponibles i gestionar les actualitzacions tu mateix.

O si te’n vols despreocupar totalment, també pots activar actualitzacions automàtiques que habitualment requeririen de la teva acció per executar-se. Si és així, és recomanable que tenguis sempre còpies recents del teu lloc per poder-lo restaurar en cas de problemes.

Per configurar aquestes actualitzacions pots triar entre fer-ho amb uns senzills codis, que és la forma més òptima d’aconseguir l’efecte desitjat sense carregar el teu lloc amb funcionalitats que no empres, o amb algunes extensions que et permeten gestionar-ho fàcilment des de l’escriptori del teu WordPress.

I recorda que si tens un negoci online i no tens temps o paciència per fer totes aquestes feines de manteniment, no et compliquis i cerca suport tècnic pel teu WordPress.

Altres articles que et poden interessar

4 comentaris a “Guia d’Actualitzacions a WordPress

No marxis sense dir res!

Informació sobre Protecció de Dades Personals - JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar els comentaris en aquest blog; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen als servidors de Webempresa (UE) – Veure política de privacitat de Webempresa; Drets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal en aquest lloc web.

RUTA AMB ELS PREPARATIUS PER CREAR EL TEU ECOMMERCE

coberta-ebook-ruta-preparatius-ecommerce

QUÈ NECESSIT PER TENIR UNA BOTIGA ONLINE?

EBOOK GRATIS descarregable de regal amb la subscripció al blog.

La guia que t’ajudarà amb les tasques que has de realitzar abans de la creació de la teva botiga online.

On vols rebre lA GUIA GRATIS?

Amb la subscripció podràs rebre les novetats del blog i altres possibles ofertes i regals!

Informació sobre Protecció de Dades Personals – JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar l’alta a la subscripció al blog i enviar-te el butlletí amb les publicacions, recursos gratis i novetats relacionades; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen a una base de dades propietat de la plataforma de corrreu electrònic MailChimp (EUA) – Veure política de privacitat de MailchimpDrets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal d’aquest lloc web.