Avantatges de crear una llista de subscripció per a botigues online

Et demanes perquè has de tenir una llista de subscripció per a la teva botiga online? Descobreix els motius per començar-la ara mateix i com construir-la.

Una llista de subscripció és una de les eines més poderoses que pots tenir a la teva disposició en un negoci digital. Quan tens un blog aquesta necessitat no es qüestiona. Disposar d’una newsletter per enviar periòdicament als teus subscriptors les novetats que publiques és una obvietat.

En canvi amb una botiga online sembla que sigui diferent. Possiblement perquè hi ha botigues online sense blog. I algunes persones vinculen la llista de subscripció amb tenir un blog. Error.

Tenir un blog o no vinculat al teu ecommerce seria un tema per a un article sencer. Però independentment de si en tens o no, una llista de subscriptors només té avantatges. Que la teva botiga online prescindeixi de construir-la t’aboca a perdre oportunitats, i a arriscar la viabilitat del negoci.

Motius per crear una llista de subscripció al teu eCommerce


Motius legals: evita rebre multes

Potser penses que com que tens clients amb compte d’usuari a la teva botiga i disposes del seu email ja tens una llista de subscripció. I si els vols enviar qualsevol tipus de comunicació comercial ho fas i punt.

T’equivoques greument. I t’exposes a una multa que pot ser molt important per no respectar la finalitat amb la que aquella persona va facilitar les seves dades, que era la d’accedir a la botiga amb un compte d’usuari propi. No que li enviïs correus que no ha demanat en cap moment.

Si una persona crea un compte i introdueix el seu correu electrònic, no t’està donant permís perquè després li enviïs mails periòdicament amb altres finalitats.

És una obligació legal respectar la finalitat per la que tens l’email d’una persona. Per aquest motiu tants blogs, botigues online i negocis digitals diversos que fan bé les coses inclouen un formulari específic o almenys una casella de subscriure’s a la llista de correu, amb acceptació de la política de privadesa com a requisit.

I és que per enviar correus comercials, necessites primer tenir constància del consentiment del destinatari per rebre aquests mails .

Per tenir aquest consentiment i respectar la normativa de protecció de dades personals, has d’informar expressament a la persona que et presta el seu correu que el motiu és fer-se subscriptor i rebre correus de manera periòdica amb la finalitat que vulguis utilitzar: novetats, ofertes i promocions, etc. A més, l’has d’informar dels seus drets i que accepti la teva política de privadesa.

Fixa’t com ho tenc jo a la meva pàgina de subscripció, o al formulari al final d’aquest article.

Retenir visites ocasionals i convertir-les en seguidors habituals

Imagina’t el següent cas ben freqüent:

Una persona arriba a la teva web a través d’un anunci que has posat, per algun contingut compartit a les xarxes socials o per una cerca a Google. Entra a la botiga, mira el que hi ha i potser no el convencen els productes que tens en aquell moment. O el que li agradaria resulta que està esgotat.

Pensarà que aquell lloc no li interessa i se’n va per no tornar més.

Una altra situació que es repeteix habitualment:

Una persona troba interessant el que veu, però no arriba a desar la teva botiga a les seves adreces d’interès. Després ja no recorda com trobar-te. Potser no recordarà ni que existeixes.

Un altre possible client perdut.

En canvi imagina’t aquests visitants arribant a la teva web, i que es troben un contingut gratis relacionat amb els teus productes o una promoció a canvi de deixar el seu email en un formulari de subscripció. Aquestes persones s’apunten a la teva llista de subscripció.

A partir del moment que confirmen la seva subscripció, els podràs fer tornar a la botiga en un moment posterior amb un correu electrònic. Si més endavant acaben comprant algun producte, hauràs convertit una visita ocasional que s’havia de perdre en un client que a més potser repeteix la compra més d’una vegada.

Comunicar-te amb els interessats en el teu negoci

Disposar d’una llista de correu de subscriptors per al teu eCommerce et permetrà contactar amb ells de manera regular o cada vegada que vulguis avisar de l’existència de novetats a la botiga o el teu blog:

  • Nous articles i productes
  • Reposició d’estoc de productes esgotats
  • Ofertes i promocions amb cupons de descompte
  • Informar de funcionalitats i avantatges de la teva botiga: plans de subscripció de pagament, llista de desitjos, programa d’afiliats…

Penses renunciar a la capacitat de posar-te en contacte directament amb els clients? Deixar la promoció dels teus productes, ofertes i estratègies comercials només a la publicitat de pagament o a la presència a xarxes socials és dependre de mitjans de tercers que no controles.

De sobte un dia les xarxes socials deixen d’ensenyar les actualitzacions a la majoria dels teus seguidors. Llavors ja perds una gran oportunitat d’arribar a gent que no tindrà accés al teu missatge. O la publicitat puja de preu en determinades èpoques i dates. En aquests moments et sortirà molt car competir amb els gegants de les vendes online i amb milers de negocis com el teu.

No és millor començar a treballar la teva llista de subscriptors des del primer dia? Amb una llista de subscriptors tu tens el poder de contactar amb la teva audiència.

Mantenir relació i generar confiança

Quan tens lectors habituals dels teus correus electrònics es crea una relació entre tu i els subscriptors. Encara que la comunicació sigui només en una direcció, formes part del seu mon, de la seva rutina quan envies el teu butlletí.

És important compartir experiències personals i/o professionals amb la teva llista, no només continguts comercials. El to i el llenguatge dependrà de quin és el teu tipus de persona a qui et dirigeixes. També de si dónes un toc més personal o corporatiu als teus butlletins.

Si a més els subscriptors responen els teus correus, t’envien les seves impressions, la relació encara s’enforteix molt més. La comunicació es fa bidireccional. No passarà sempre ni amb tots els teus contactes, però sí amb un percentatge significatiu.

L’efecte de la relació amb els subscriptors és que guanyes confiança. Sense confiança les vendes seran molt més difícils o directament impossibles.

Si un subscriptor ha de comprar productes com els que vens tu, a qui triarà per adquirir-los? Els comprarà de la teva botiga abans que en un altre lloc perquè sap qui hi ha darrera, perquè li has transmès confiança. I si hi ha cap inconvenient, sap a qui dirigir-se i com.

Agrupar els contactes per interessos

Si tens una llista de subscriptors, podràs agrupar els contactes segons els seus interessos. Aquesta segmentació et donarà grans resultats, sobretot quan la llista sigui més nombrosa.

Com és lògic, si vens diferents categories de productes, no a tots els teus subscriptors li interessen totes. Enviar els correus adequats a les persones correctes és tan important com efectiu.

A més, segmentar els contactes segons les seves preferències evitarà baixes a la teva llista. Si envies a algú tota una seqüència de correus d’una campanya que no li interessa, es podria cansar i fer que es doni de baixa de la llista.

Vendre els teus productes

L’objectiu final de tenir una llista de subscriptors pel teu eCommerce són les vendes.

Converteixes visitants ocasionals en subscriptors. Comences a enviar comunicacions als subscriptors perquè et coneguin a tu o la filosofia de la teva empresa, i informació sobre les funcionalitats de la teva botiga. Estableixes una relació amb els subscriptors, comparteixes experiències, i guanyes la confiança que en la fredor d’internet costa tant d’aconseguir.

A partir de llavors els correus periòdics sobre els teus productes tenen moltes més possibilitats d’acabar en una compra. Compara els resultats d’un email enviat a una llista de subscriptors que et coneix i a qui li interessen els teus productes, amb un anunci o una publicació que arriba a gent que no coneix res de tu ni la teva botiga.

Com construir la teva llista de subscriptors


Ja has vist quins avantatges té crear una llista de subscriptors per a botigues online i com utilitzar-la. És el moment de començar a construir-la ara mateix.

Crea un lead magnet

Un lead magnet és un ganxo de tota la vida. Crea un recurs gratuït, un regal per incentivar que els visitants de la teva botiga es vulguin subscriure.

Si tens blog pot ser per exemple un ebook o un tutorial en vídeo. En tot cas, ha de ser un contingut directament relacionat amb els productes que vens a la teva botiga. Si vens productes d’alimentació funcionarà que regalis una col·lecció de receptes de cuina amb els productes de la teva botiga.

En canvi, si no tens blog pots oferir directament un descompte pels productes de la teva botiga. Una persona interessada de veritat en el que ofereixes no dubtarà en subscriure’s per obtenir aquesta rebaixa en la seva compra.

Confecciona els formularis de subscripció

Hi ha multitud d’extensions que permeten crear formularis de subscripció. La majoria d’opcions gratis són formularis tancats sense gaires possibilitats de personalització.

A més, molts d’ells no permeten recollir el consentiment del visitant per acceptar la política de privadesa. Per tant, no són gens recomanables.

Els que sí que et puc recomanar són els següents:

  • Elementor Pro
  • Convert Pro

Elementor Pro

Necessites la versió Premium del millor maquetador actual per a WordPress. No només tindràs un constructor de Woocommerce per crear dissenys i plantilles per a la teva botiga online, sinó que a més tens l’opció de crear formularis diversos.

Amb Elementor Pro podràs confeccionar formularis de subscripció estàtics en una pàgina o que apareguin com a PopUp. I que es visualitzin segons les condicions que estableixis.

Formularis d'Elementor per crear la teva llista de subscripció

Convert Pro

Convert Pro: el millor plugin de formularis per crear la teva llista de subscripció.

Convert Pro és una extensió de pagament per crear específicament formularis de subscripció molt avançada. Segurament la millor alternativa actual del mercat amb aquesta funcionalitat.

Convert Pro: el millor plugin de formularis per fer créixer la teva llista de subscripció.

Quan facis el teu formulari, demana el mínim de dades necessàries. Un nom i el correu electrònic és més que suficient. Si sol·licites més informació com cognoms, dates d’aniversari, telèfon o adreça tindràs menys subscriptors.

Connecta els formularis a la teva plataforma d’email marketing

Has de tenir una plataforma d’email marketing per gestionar els teus subscriptors, les teves campanyes i enviar els teus butlletins.

Pots obrir compte en qualsevol de les que hi ha. Però la meva recomanació és ActiveCampaign.

Aquesta plataforma és la que més possibilitats ofereix de segmentació, flexibilitat d’ús i creació de seqüències de mails i automatitzacions. S’integra perfectament amb Woocommerce, amb els formularis d’Elementor Pro i de Convert Pro.

Fins ara havia recomanat MailChimp per esser gratis fins a 2000 subscriptors, però la meva prioritat ha canviat. Per suposat segueix essent una molt bona eina. Però des del mes de maig de 2019 la versió gratis ja no permet crear seqüències de més d’un correu electrònic en comptes de nova creació. Per tant si no pagues ha quedat totalment inutilitzada com a servei d’email marketing.

Jo mateix som usuari de MailChimp per a la meva llista de subscriptors d’aquest blog, i encara puc tenir seqüències de diversos mails, però si les limitacions segueixen augmentant i m’he de passar a un compte de pagament, no dubtaré en fer el canvi a ActiveCampaign. De fet, potser ho acabaré fent igual.

Per preu i prestacions d’email marketing, ActiveCampaign supera MailChimp. A més, MailChimp està evolucionant cap a un servei on es volen oferir massa coses diferents pel meu gust. En canvi ActiveCampaign es manté com un servei especialitzat per ser el millor en el seu camp: l’email marketing. I ho aconsegueix.

Si vols provar ActiveCampaign, pots obrir un compte gratis de prova durant 14 dies. Una volta passat aquest termini, l’accés es cancel·la si no subscrius un pla de pagament. Amb el més econòmic n’hi ha de sobres per començar i segurament per molt de temps: 9$ mensuals amb un pagament anual.

Convida els teus contactes

Si ja tens una llista de contactes, no els incloguis directament a la teva plataforma d’email marketing. Ja saps que no és correcte ni legal.

Convida’ls a subscriure’s a través dels formularis que hagis creat on puguin clicar la casella de consentiment i acceptació de la teva política de privadesa. O en tot cas, assegura’t de tenir constància d’alguna manera del seu consentiment i d’haver-los informat dels seus drets sobre protecció de dades personals.

Promociona el teu lead magnet

I finalment, publicita el ganxo que hagis creat per tots els mitjans que puguis. A la teva botiga, en xarxes socials, en anuncis de publicitat…

Si tens blog el pots incloure dins el contingut d’entrades que estiguin relacionades amb el mateix lead magnet. També al principi o final de cada article de manera permanent.

A la teva botiga, el pots incloure a la pàgina d’inici, en les pàgines de categories i de productes concrets, en una pàgina específica de subscripció, a la pàgina sobre l’empresa o sobre tu.

Conclusions


Ja saps com és d’important començar a crear la teva pròpia llista de subscriptors des d’ara mateix.

Si creus que és massa feina, que fer anuncis de la teva botiga o de productes és suficient, o encara penses que les xarxes socials són més barates i eficients que una llista de subscriptors, el que aconseguiràs és:

  • Perdre oportunitats de venda
  • Deixar escapar visites i que no tornin més
  • Exposar-te a rebre una multa si envies correus comercials sense complir els requisits legals

Si per contra, saps que és la millor manera de tenir tu el control dels missatges que envies i a qui, de conèixer les preferències de les persones interessades en el que ofereixes, i de mantenir una relació de confiança amb possibles clients, posa-t’hi ara mateix.

Crea el teu cupó de regal o un contingut irresistible relacionat amb els teus productes, confecciona els formularis de subscripció, connecta’ls a ActiveCampaign o la plataforma d’email marketing que triïs i comença a recopilar tots els subscriptors que puguis.

Si necessites ajuda amb cap d’aquestes passes, demana-m’ho. Potser et puc donar un cop de mà.

Altres articles que et poden interessar

No marxis sense dir res!

Informació sobre Protecció de Dades Personals - JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar els comentaris en aquest blog; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen als servidors de Webempresa (UE) – Veure política de privacitat de Webempresa; Drets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal en aquest lloc web.

RUTA AMB ELS PREPARATIUS PER CREAR EL TEU ECOMMERCE

coberta-ebook-ruta-preparatius-ecommerce

QUÈ NECESSIT PER TENIR UNA BOTIGA ONLINE?

EBOOK GRATIS descarregable de regal amb la subscripció al blog.

La guia que t’ajudarà amb les tasques que has de realitzar abans de la creació de la teva botiga online.

On vols rebre lA GUIA GRATIS?

Amb la subscripció podràs rebre les novetats del blog i altres possibles ofertes i regals!

Informació sobre Protecció de Dades Personals – JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar l’alta a la subscripció al blog i enviar-te el butlletí amb les publicacions, recursos gratis i novetats relacionades; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen a una base de dades propietat de la plataforma de corrreu electrònic MailChimp (EUA) – Veure política de privacitat de MailchimpDrets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal d’aquest lloc web.