Com passar de WordPress.com a WordPress.org

En aquest article podràs veure com passar el teu lloc de la plataforma online WordPress.com a un web amb allotjament propi amb el programari de WordPress.org.

Motius


De motius per migrar de WordPress.com a WordPress.org en pots trobar de sobres. De fet al primer article sobre WordPress que vaig publicar a JoanLlompart.com vaig tractar les diferències entre les dues versions.

Si vols conèixer més a fons per què t’interessa WordPress.org pel teu lloc web o blog i no el .com, ho tens explicat detalladament aquí:

Per què WordPress? Comparativa de les versions .org i .com

Bàsicament, WordPress.com és una plataforma online per fer webs gratis, com tantes altres, però que utilitza el programari lliure de WordPress.org, amb les seves pròpies condicions comercials i limitacions.

Així que si ets dels que va començar el seu lloc a WordPress.com per les facilitats i rapidesa per tenir un blog o web, i al final et vols llençar a l’aventura de tenir un WordPress amb tot el seu autèntic potencial, has arribat al lloc adequat.

Preparatius


Per fer la migració del teu lloc de la versió .com a la versió .org has de començar per crear el teu propi WordPress. I d’entrada necessitaràs el teu domini i contractar un allotjament. I instal·lar-hi el programari del WordPress.

La meva recomanació és que contractis l’allotjament amb Webempresa. També hi pots incloure el domini o fer-ho en un servei especialitzat a part com Namecheap.

Si ja tenies domini propi de pagament amb WordPress.com, l’hauràs d’apuntar cap a l’allotjament que contractis. Si no en tenies i et vas quedar amb una adreça del tipus subdomini.wordpress.com, n’hauràs de comprar un. També pots seguir els consells per decidir i registrar el nom del teu web al meu blog.

Aquests són uns preparatius bàsics comuns a qualsevol migració d’un web des de qualsevol plataforma online a un lloc fet amb WordPress. En pots veure la següent guia bàsica:

Les 5 passes per crear un web amb WordPress

Però on tens el procés d’iniciació amb WordPress que necessitaràs de forma totalment detallada i visual és en les següents classes amb videotutorial:

WP Inicial 01 – Domini i Allotjament

WP Inicial 02 – Opcions d’instal·lació del WordPress

Exporta el contingut de WordPress.com


Opcions generals

Des de l’administrador del teu lloc de WordPress.com tens dues opcions per accedir a l’exportació del contingut:

 • Si cliques l’apartat “Configuració” has d’anar al final de la pantalla on tens les “eines del lloc”. Allà pots seleccionar l’opció “Exporta”.

 • Si hi accedeixes des de l’apartat “WP Admin” s’obre una pantalla com la d’un WordPress propi. Des d’aquí pots anar a Eines > Exporta.

Aquí tens la possibilitat d’emprar l’exportació gratis clicant el botó “comença l’exportació“, o contractar una transferència guiada del lloc per 129€ per un professional de WordPress.com. Així que si segueixes les indicacions d’aquest article, aquest és l’import que t’estalvies!

Com que aquesta darrera opció de l’exportació amb un WordPress propi ja l’hem tractat al Curs WP Inicial 11 – Eines, i que és pràcticament idèntic al que pots utilitzar des del WP Admin de WordPress.com, aquí ens centrarem en l’eina pròpia d’aquesta plataforma online.

Així que seguim endavant.

L’exportador de WordPress.com

Des de l’exportador de WordPress.com pots veure que tens un botó per exportar tot el contingut. I si cliques la fletxa que tens al costat es despleguen opcions per exportar només contingut específic.

Pots triar per seleccionar Entrades, Pàgines i Opinions. Les entrades i pàgines les pots filtrar per autor, estat, una data d’inici i final. Les entrades a més les pots filtrar per categoria. Així que si vols crear un WordPress nou només amb articles d’una categoria concreta que vols independitzar, o el teu WordPress.com té diversos autors i un es vol emportar els seus articles a un altre lloc, pots definir-ho aquí.

Per continuar amb l’exportació del contingut, clica el botó de “Exporta-ho tot”. Llavors apareix un missatge que et diu que l’exportació ha anat bé, i que tens un missatge al teu correu amb un enllaç per descarregar-te l’arxiu d’exportació. Aquest enllaç tindrà una vigència de 7 dies.

Igualment també tens un botó per fer la descàrrega directament des de WordPress.com. Així que ens estalviarem la passa d’obrir el correu i clicam el botó que diu “descarrega”.

Llavors rebem un arxiu comprimit .zip que haurem de descomprimir al nostre ordinador. Ja saps, segons quin sigui el teu sistema operatiu, amb el botó dret del teu ratolí pots tenir l’opció “Extreu aquí“, o obrir l’arxiu .zip i cliques a “Extreu” per descomprimir-lo a la ubicació que prefereixis. Llavors tindràs la carpeta descomprimida i, dins, un arxiu .xml que serà el que haurem d’importar al nostre propi lloc fet amb el programari de WordPress.org.

Importació a WordPress.org


Quan ja tens l’arxiu .xml del teu contingut de WordPress.com al teu ordinador, és el moment d’importar-lo al teu lloc fet amb WordPress.org. Per fer-ho, hauràs d’anar al menú “Eines” de la barra lateral, i cliques a “Importa“. Llavors s’obre la pàgina per triar el tipus d’importació que vols. La que hauràs de seleccionar en aquest cas és la que apareix al final de tot, “WordPress“.

Aquesta opció serveix per importar articles, pàgines, comentaris, camps personalitzats, categories i etiquetes d’un altre WordPress, entre d’altres . I funciona igual tant si el contingut de procedència és de la versió .org com, en aquest cas, de la versió .com.

Cliques a “Instal·la ara” i s’instal·larà una extensió específica per realitzar la importació. Veuràs que el text canvia a “Executa l’importador“. Executes i s’activa l’extensió i l’importador demana que seleccionis l’arxiu que vols pujar.

Selecciones l’arxiu .xml que tens descarregat i descomprimit al teu ordinador, i cliques el botó per pujar-lo.  Quan carregues el contingut de l’arxiu necessitarem configurar les següents opcions:

 • Assigna els autors
 • Importa els fitxers adjunts

Les podem veure a continuació amb més detall.

Assigna els autors

Aquí podem seleccionar les següents opcions en relació als usuaris que tindran assignada l’autoria del contingut que importam:

 • Importa l’autor: Es crearà un nou usuari a la nostra instal·lació del WordPress amb les dades de l’usuari de WordPress.com, per assignar-li el seu contingut. Si no selecciones res, és l’opció per defecte.
 • Crea un nou usuari: Podrem crear un nou usuari, amb el nom que tindrà assignat per a l’inici de sessió.
 • Assignar articles a un usuari existent: En aquest cas aprofitarem un usuari que ja tinguem al nostre WordPress per assignar-li la propietat i autoria de les entrades importades.

Si l’autor és únic i ets tu mateix, lògicament hauràs de triar la tercera opció. Si el WordPress ha de tenir diferents autors, crea un nou usuari o deixa que s’importi l’autor tal com ve de WordPress.com.

Importa els fitxers adjunts

Si cliques la casella per importar els arxius adjunts, l’importador baixarà les imatges o qualsevol arxiu que tenguis a WordPress.com, ho carregarà al teu propi allotjament WordPress i quedarà afegit a la mediateca.

Si et deixes aquesta opció, potser seguiràs veient les imatges i arxius que tenies a a la versió .com des de la nova instal·lació. Però és perquè des del teu nou WordPress les estàs enllaçant a l’antiga plataforma comercial, on segueixen allotjades. Així que compte, perquè si cancel·les el teu compte de WordPress.com perdràs totes aquestes imatges i arxius.

Tu mateix.

Un volta configurades les opcions d’importació, cliques a “Envia” i ja està fet. Ja pots gaudir dels continguts importats al teu WordPress.

Mantenir el posicionament SEO i visites de l’antic web al nou


Si havies fet una bona feina de posicionament i el teu lloc rebia visites procedents d’enllaços a altres webs, el més normal és que vulguis mantenir aquest avantatge al nou lloc. En relació al posicionament en cercadors i visites que ja tinguessis a WordPress.com, es poden donar dos casos:

 • Que tinguessis un lloc amb subdomini gratis
 • Que ja haguessis comprat un domini propi

Anem a veure cada cas:

Subdomini gratis

Segurament tenies un subdomini gratis al teu WordPress.com, i ara tens un adreça pròpia del tipus elmeudomini.com.

Aquest canvi sens dubte és una gran passa endavant, però té un inconvenient. Resulta que si des d’altres llocs hi ha enllaços que apuntaven al teu blog a WordPress.com i t’aportaven tràfic, quan hagis desactivat el teu antic lloc perdràs aquestes visites. Normal, perquè arribaran a una adreça on ja no hi seràs.

Si t’interessa evitar aquest problema has de fer una redirecció. I per fer aquesta redirecció des de la teva antiga adreça de WordPress.com cap a l’adreça actual del teu nou lloc, has de passar per caixa. Tens un servei que es diu Site Redirect que costa 13$ per any. Només has d’introduir el nom del nou domini on vols redirigir les visites del teu lloc i ja està.

En aquest cas, procura que l’estructura dels enllaços del teu nou lloc, a part del domini, sigui la mateixa que tenies a WordPress.com. Sinó la redirecció tampoc funcionarà bé.

És a dir, si abans tenies un article a elteulloc.wordpress.com/2018/01/01/el-meu-article la nova adreça hauria de ser elteudomini.com/2018/01/01/el-meu-article. Aquesta no és la millor estructura per una URL, però si tenies aquesta estructura l’hauries de mantenir. O fer una nova redirecció des d’aquesta cap a l’adreça definitiva. En aquesta ocasió pots veure com fer redireccions al teu WordPress, a cost zero.

Així mantindries tant les visites que vagin a parar a l’adreça antiga com el posicionament que hagis aconseguit als cercadors.

Com a recomanació, enlloc de suprimir el teu lloc a WordPress.com en pots canviar la privacitat a Configuració i el deixes com un lloc privat durant un temps. D’aquesta manera si descobreixes algun problema o error amb la importació podràs tenir accés a l’original per corregir el que consideris.

Domini propi

Si ja tenies un domini propi al teu lloc WordPress.com, segurament el voldràs mantenir al teu nou lloc WordPress. En aquest cas has d’apuntar el teu domini al nou servei d’allotjament. En tens més dades a l’article que tenc sobre com triar i registrar el nom del teu lloc web. I evidentment i molt més detallat, a la primera classe del Curs WordPress Nivell Inicial.

Adaptacions finals del teu lloc a WordPress.org


Coses que no es poden traslladar

Per molt que cliquis a “Exporta tot el contingut“, el que realment s’inclou a l’arxiu que et descarregues i que instal·les al teu nou lloc no inclou en cap cas el tema que tinguessis a WordPress.com, els menús, els ginys ni les extensions. Per tant, totes aquestes característiques les hauràs de reproduir al teu WordPress.org.

A la teva nova instal·lació tens moltes més possibilitats de les que ja tenies abans. Però hi ha tota una feina de reproducció dels elements addicionals de l’aparença i funcionalitats que s’ha de fer de nou.

Aprofita per introduir millores

Aquestes limitacions del trasllat són sens dubte una oportunitat per fer una feina de redisseny i de millores. Si el tema que tenies activat a WordPress.com també està disponible al repositori oficial de WordPress.org, el pots tornar a instal·lar, o segurament preferiràs donar un nou aire al teu lloc. A la meva pàgina de Temes i Extensions tens algunes recomanacions d’eines que et poden ser útils.

Per exemple el meu tema en aquest lloc actualment és la versió premium de GeneratePress. També tens alguns articles on faig referència a Extensions WordPress que et poden ser de gran utilitat.

I si necessites ajuda, recorda que tens videotutorials gratis que et serviran en aquesta tasca de configurar i construir el teu lloc amb WordPress.

Conclusions


Canviar el teu blog o web de WordPress.com a un de fet amb el programari de WordPress.org és una passa que fan moltes persones que volen una major control sobre el seu propi lloc a internet.

Aquesta migració es pot fer en relació als continguts creats per tu mateix, com pàgines i articles. Però no podràs traslladar automàticament el disseny i funcionalitats que tinguessis al lloc de WordPress.com cap a la nova ubicació. Aquests aspectes s’hauran de recrear directament al nou lloc i pots aprofitar per introduir canvis i millores que no són possibles a la plataforma comercial online propietat d’Automattic.

Com a resum, el trasllat des de la versió .com a un lloc propi suposa:

 • Crear un web amb el programari de WordPress.org
 • Utilitzar l’eina d’exportació dels contingut que tens al web de WordPress.com
 • Importar-los a la instal·lació de WordPress de destinació final
 • Realitzar les gestions que necessitis amb el teu domini i adreces URL
 • Realitzar les adaptacions finals del teu lloc.

T’ha semblat útil aquest article per fer la migració del teu lloc de WordPress.com a WordPress.org? Explica-m’ho als comentaris!

Altres articles que et poden interessar

No marxis sense dir res!

Informació sobre Protecció de Dades Personals - JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar els comentaris en aquest blog; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen als servidors de Webempresa (UE) – Veure política de privacitat de Webempresa; Drets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal en aquest lloc web.

RUTA AMB ELS PREPARATIUS PER CREAR EL TEU ECOMMERCE

coberta-ebook-ruta-preparatius-ecommerce

QUÈ NECESSIT PER TENIR UNA BOTIGA ONLINE?

EBOOK GRATIS descarregable de regal amb la subscripció al blog.

La guia que t’ajudarà amb les tasques que has de realitzar abans de la creació de la teva botiga online.

On vols rebre lA GUIA GRATIS?

Amb la subscripció podràs rebre les novetats del blog i altres possibles ofertes i regals!

Informació sobre Protecció de Dades Personals – JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar l’alta a la subscripció al blog i enviar-te el butlletí amb les publicacions, recursos gratis i novetats relacionades; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen a una base de dades propietat de la plataforma de corrreu electrònic MailChimp (EUA) – Veure política de privacitat de MailchimpDrets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal d’aquest lloc web.