Les millors extensions de mode de manteniment pel teu WordPress

En ocasions el teu web pot haver d’estar inaccessible i no mostrar continguts públicament. En aquest article veurem diferents opcions de mode de manteniment del WordPress, les seves diferències i com utilitzar-les correctament.

Tria el mode correcte: tipus i funcions


El que anomenam mode de manteniment serveix per deixar el teu lloc web en estat d’espera. Impedeix que els usuaris puguin accedir al frontal visible del lloc durant un cert període de temps.

En realitat, quan parlam genèricament de “mode de manteniment”, ens podem referir a dues situacions diferents:

 • El mode de Pròximament
 • El mode de Manteniment, pròpiament dit

Aquests dos modes no s’han de confondre. Els veurem amb més detall a continuació i per quin motiu és important utilitzar el mode correcte en cada cas.

Mode de Pròximament

Normalment haurem d’utilitzar aquest estat d’espera si ens trobam en fase de construcció del lloc. En aquests casos solem trobar una pàgina que ens indica “Lloc en construcció“, o “Pròximament“. Així s’informa que el web al que hem accedit s’està preparant per ser publicat i aviat estarà disponible.

El “Mode de Pròximament” o “Coming Soon” retorna un codi HTTP 200. Amb aquest codi es preveu:

 • Que el lloc pot estar algun temps en ser obert al públic definitivament.
 • Que ja pot ser indexat pels cercadors i atreure els primers visitants.

Per aquest motiu, aquesta pàgina de llançament a vegades ja és aprofitada amb finalitats promocionals. Per exemple s’hi poden incloure formularis de subscripció o de contacte, o un compte enrere que apunti al moment en què el lloc s’obrirà al públic.

Pots utilitzar aquest mode mentre fas proves per construir el teu lloc. Si vols trobar aquesta i altres formes de tenir un web en desenvolupament o pràctiques tens la meva guia gratis FORMES DE TENIR UN WEB DE PROVES AMB WORDPRESS, amb continguts exclusius pels subscriptors.

Mode de Manteniment

A part del moment inicial, podem necessitar el mode de manteniment si hem de fer canvis al WordPress:

 • Mentre fas actualitzacions
 • Si has d’introduir un canvi de tema, de disseny, o reestructuració de pàgines

En aquests casos no serà convenient que deixis a la vista el lloc. Mentre fas les modificacions, els visitants es poden trobar el web amb imatges i textos provisionals, descol·locats i opcions que no funcionen. En aquest mode convé que deixis un avís de “Tasques de manteniment programades” i explicar que el lloc tornarà a ser accessible quan s’hagin acabat les reformes.

El mode de Manteniment retorna un codi HTTP 503, que preveu:

 • Que la suspensió ha de ser relativament breu (no es recomana per més d’un o dos dies com a màxim).
 • En aquest cas els motors de cerca no indexarien el lloc amb aquest contingut provisional.

Conseqüències de no escollir el mode adequat

Podria ser un problema pel posicionament SEO del web equivocar-te de mode. No posis mai un “mode de pròximament” quan el que has de posar és el de “manteniment”, ni a la inversa.

Si poses un mode de pròximament durant una revisió temporal de manteniment, corres el risc que el teu lloc sigui indexat amb contingut erroni. Això et faria perdre posicionament SEO. I si poses un mode de manteniment quan estàs construint el teu lloc, el lloc no serà indexat. Per tant, si el vols començar a promocionar, no rebràs visites orgàniques dels cercadors.

El mode de manteniment del WordPress per defecte


Normalment el mode de manteniment s’activa per defecte a WordPress cada vegada que fas una actualització. Amb aquest mode activat, quan un usuari accedeix al web apareix un simple missatge que avisa que el lloc no és disponible, i que podeu tornar en un minut.

mode de manteniment del WordPress per defecte

Si t’interessa aprofitar aquesta característica i aprendre com activar el mode de manteniment per defecte de WordPress manualment sempre que vulguis, ho tens explicat al Curs WP Mitjà 01. Per tant no ho tornarem a repetir aquí.

El que sí que hem de tenir present és que aquest mode de manteniment és el més segur i prioritari. Quan tenim en marxa una actualització i s’activa automàticament el mode de manteniment propi de WordPress, qualsevol extensió (i per tant també les de manteniment que veurem a continuació) deixaran de fer el seu efecte.

Extensions de manteniment


Si vols tenir una pàgina de manteniment o de pròximament una mica més elaborada que el mode per defecte, pots utilitzar les següents extensions:

Elementor

Si utilitzes l’Elementor Page Builder no necessites instal·lar cap altre extensió per crear una pàgina de manteniment. Aquest constructor ja incorpora el seu propi Mode de Manteniment.

El primer que necessites és crear la teva plantilla de mode de manteniment i/o de pròximament. Pots crear-la amb el maquetador visual com qualsevol altra pàgina.

Lògicament si disposes de la versió premium Elementor Pro hi podràs incloure els ginys de formularis i de compte enrere. O pots utilitzar les extensions alternatives que prefereixis per obtenir la mateixa funcionalitat.

Una cop tens la plantilla desada, pots localitzar el Mode de Manteniment al menú d’eines d’Elementor, a la pestanya especificada.

Pots triar el mode corresponent, per defecte desactivat, que més s’adapti al que necessites: mode de properament, o mode de manteniment. També pots personalitzar qui té accés a l’activació del mode de manteniment, seleccionant els rols d’usuari que vulguis.

I finalment a l’opció Tria el tema pots seleccionar la plantilla que has creat abans i que apareixerà en pantalla quan tenguis el mode seleccionat activat.

Ja només has de desar els canvis i tindràs el teu mode de manteniment activat. Per desactivar-lo, només has de tornar a seleccionar “Desactivat” i desar de nou els canvis.

Maintenance

Maintenance: una extensió senzilla i que compleix la seva funció

Aquesta extensió va ser la meva preferida fins que vaig començar a utilitzar Elementor. L’ús de Maintenance és ben senzill:

A la seva configuració personalitzes el títol de la pàgina, encapçalament i descripció, un text de peu de pàgina, logo i imatge de fons. També pots canviar el color de fons o del text, i la tipografia, entre d’altres.

Per defecte, i malgrat el seu nom, aquesta extensió funciona com un mode de “Pròximament” o “En Construcció” (codi 200). Però també pots activar una casella amb el codi 503 per utilitzar-ho com a “Mode de Manteniment”.

I una característica interessant és que pots habilitar un accés lateral per a usuaris registrats a la mateixa pantalla frontal que es desplega quan cliques a un candau.

També permet personalitzacions d’estil CSS i excloure pàgines i articles concrets del mode de manteniment.

WP Maintenance Mode

WP maintenance mode: una extensió especialitzada en el mode de manteniment

Quan instal·les i actives l’extensió WP Maintenance Mode pots accedir a la seva configuració des del menú d’opcions o configuració de la barra lateral de l’administració del WordPress.

Amb aquesta extensió tota sola pots crear una completa pàgina de presentació en mode de Pròximament/Manteniment que inclogui:

 • Opcions de Subscripció: mitjançant un senzill formulari o un petit xatbot amb missatges personalitzables
 • Formulari de contacte
 • Compte enrere
 • Icones socials
 • Ús de Google Analytics

Disposa de les següents opcions de disseny:

 • Títol (etiqueta HTML)
 • Encapçalement de la pàgina (amb possibilitat de definir el color)
 • Un petit editor de text (visual o en HTML, com l’editor per defecte de WordPress)
 • Tipus de Fons: Pots triar un color, pujar una imatge pròpia o utilitzar alguna de les 11 imatges predefinides gratis que s’incorporen

Entre les opcions de configuració que destaquen hi ha el control d’accés tant al frontal web com a l’administració per a usuaris específics, i una redirecció a una URL concreta per a usuaris sense accés. També es permet excloure URLs del mode de manteniment.

Pel que fa al tipus de mode “Manteniment” o “Pròximament”, tens una doble possibilitat de configuració:

 • Pots escollir per separat si permets als bots dels cercadors saltar-se el mode de manteniment o no.
 • I també l’opció de marcar la pàgina com a “no-index, no follow” o “index, follow” en una casella diferent.

Aquesta extensió inclou una pestanya per configurar els requisits d’informació bàsica del Reglament General de Protecció de Dades (RGPD).

En la meva opinió, hi mancaria una opció per incloure fàcilment el teu logo! Per solucionar aquesta mancança, tens dues opcions:

 • Afegir-lo a una imatge personalitzada de fons.
 • Incrustar-lo a través de l’editor de text. Ho hauràs de fer amb una etiqueta HTML, perquè no hi ha el botó d’afegir mèdia.

Coming Soon Page & Maintenance Mode by SeedProd

L'extensió de mode de manteniment de WordPress amb més descàrregues

L’extensió Coming Soon Page & Maintenance Mode by SeedProd és segurament el plugin d’aquestes característiques més utilitzat del repositori oficial de WordPress, amb més de 700.000 descàrregues.

Quan l’actives pots accedir als seus paràmetres des del menú de Configuració (abans Opcions) de la barra lateral de l’administrador del teu WordPress (igual que l’anterior extensió).

Pots escollir directament el mode de Pròximament o de Manteniment segons el que t’interessi.

Pots personalitzar la pàgina amb el teu logo, encapçalament i text que necessitis. També tens opcions, si les necessites, per incloure un favicon (la icona en miniatura que apareix a les pestanyes dels navegadors), un títol i metadescripció SEO i el codi de Google Analytics.

Pel que fa al disseny aquesta extensió és la que disposa de més opcions de totes les que he examinat:

 • A part d’un color o una imatge de fons, pots configurar perquè sigui multidispositiu o no (casella “Responsive Background”), si vols que la imatge cobreixi tota l’àrea de fons o no, i diferents posicions de visualització de la imatge.
 • Pots determinar l’amplada del contingut, o si el vols dins una caixa.
 • Personalització de colors d’encapçalament, text, enllaços.
 • Diferents tipografies disponibles

També tens opcions més avançades per modificar estils CSS, Javascripts o la plantilla HTML, i modificar capçalera o peu de pàgina.

Aquesta extensió té una pestanya per previsualitzar com queda la teva pàgina de manteniment abans d’activar-la.

Pel que fa a exclusions, en aquest cas el mode escollit no afecta de manera predeterminada les pàgines que inclouen a l’URL els termes login (inici de sessió), admin (administració), dashboard (escriptori), i account (compte). Si les vols excloure de totes maneres, pots marcar la casella Disable Default Excluded URLs de la pestanya d’opcions avançades.

Conclusions


Com a resum, ara ja saps quina diferència hi ha entre el mode de pròximament i el mode de manteniment, quan utilitzar-lo i com fer-ho en cada cas.

Si necessites una pàgina de “En Construcció” o de “Manteniment” pel teu WordPress que sigui senzilla i pràctica, per informar visitants i ocultar el frontal del web sense funcionalitats extres, Maintenance és una extensió perfecta.

En canvi, si vols més possibilitats, llavors pots optar per WP Maintenance Mode que et permet posar icones socials, rellotge amb compte enrere i incloure formularis de contacte i subscripció, mentre no obres el teu web al públic en general. Així ja crees expectativa sobre el teu futur lloc.

Per contra, si les opcions de disseny de les anteriors et resulten limitades, o vols incloure per tu mateix alguns extres, llavors Coming Soon Page & Maintenance Mode by SeedProd pot ser la teva elecció.

Tot açò sempre que no tenguis Elementor, que com hem vist a més de ser un constructor visual que et pot servir per crear i maquetar pàgines, també incorpora l’opció de Manteniment i hi pots incloure totes les opcions que vulguis.

Per acabar, només comentar que d’extensions de mode de manteniment i de pàgina de pròximament n’hi ha moltes. Però aquestes són les més conegudes. Si tu n’utilitzes alguna i vols compartir amb mi i els altres lectors la teva experiència, deixa’ns el teu comentari.

Altres articles que et poden interessar

No marxis sense dir res!

Informació sobre Protecció de Dades Personals - JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar els comentaris en aquest blog; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen als servidors de Webempresa (UE) – Veure política de privacitat de Webempresa; Drets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal en aquest lloc web.