Configuració de les zones d’enviament a Woocommerce

Si tens una botiga online de venda de productes físics, necessitaràs configurar els enviaments per fer arribar les comandes als clients. En aquest article veuràs què són i com s’apliquen les zones d’enviament a Woocommerce.

Per configurar els enviaments del teu ecommerce, la primera passa que has de fer és definir les zones de destinació on vendràs els teus productes. Aquesta és una passa prèvia a la configuració dels enviaments pròpiament dita.

Definir els llocs de venda és important a efectes del teu negoci no només pels costos d’enviament, sinó també pels possibles diferents règims d’imposts que s’hauran d’aplicar.

No és igual que decideixis vendre els teus productes només a Espanya que fer-ho a tota la Unió Europea o a tot el món. Però de fet, fins i tot si vens només a l’Estat t’has de plantejar si vols incloure o excloure les Illes Canàries, Ceuta i Melilla pels seu diferent règim impositiu.

Aquesta qüestió la podem tractar més a fons en un altre article, però es tracta d’una decisió de negoci que has de prendre i traslladar en conseqüència a la configuració de Woocommerce, i preferiblement també a la documentació legal de la teva web.

Opcions generals de venda i enviament


Per tant, abans d’anar a la configuració d’enviaments, revisa la pestanya de Woocommerce > Configuració > General i comprova els apartats d’opcions generals per si has de modificar res.

Els paràmetres que aquí t’interessen són:

 • Lloc(s) de venda: Pots triar entre tres opcions.
  1. Vendre a tots els països
  2. Vendre a tots els països, excepte a…
  3. Vendre a països específics.
 • Lloc(s) d’enviament: Aquí les opcions són les següents:
  1. Enviar a tots els països on vens
  2. Enviar a tots els països
  3. Enviar a països específics
  4. Desactivar enviament i càlculs d’enviament

En general, si t’interessa vendre a Espanya, la Unió Europea o qualsevol zona geogràfica concreta, hauràs d’escollir com a llocs de venda països específics i introduïr-los un per un en el camp que t’apareixerà quan hagis seleccionat l’opció 3.

Pel que fa als llocs d’enviament, l’opció habitual és que hagis d’enviar els productes als mateixos països on vens. Aquest paràmetre segurament només presentarà particularitats si en el teu woocommerce a més de productes físics tenguis a la venda productes digitals, o continguts restringits de pagament per a membres i subscriptors. En aquest cas potser sí que vulguis per exemple vendre productes digitals descarregables a zones on no enviaràs productes físics.

Pensa que si tens seleccionada l’opció 4, no podràs configurar els enviaments. Per tant, selecciona l’opció que més s’ajusti al teu cas. El més probable, tret dels casos referits abans, és que l’opció “Enviar a tots els països on vens” et resulti suficient.

I una volta repassades les opcions generals de venda i enviament de productes, anem directament a la configuració de les zones d’enviament.

Què són les zones d’enviament a Woocommerce?


Des de la pestanya d’enviaments de la configuració de Woocommerce, tenim tres paràmetres:

 1. Zones d’enviament
 2. Opcions d’enviament
 3. Classes d’enviament
Configuració zones enviament a Woocommerce: paràmetres

En primer lloc veurem les zones d’enviament. Aquest paràmetre serveix per definir regions geogràfiques on s’aplicaran posteriorment els diferents mètodes d’enviament, i les tarifes que s’estableixin per a cada una.

Com pots veure a la pròpia descripció del paràmetre que apareix a l’escriptori i a la imatge d’exemple que tens per defecte si encara no tens definida cap zona d’enviament, Woocommerce associa un client a una sola zona segons la seva adreça d’enviament. Tu pots afegir tantes zones com necessitis, i el comprador només veurà les opcions d’enviament corresponents a la seva adreça i podrà escollir la que prefereixi.

Configuració zones enviament a Woocommerce: afegir zona d'enviament

Ara bé, si no es configuren bé les zones d’enviament a Woocommerce, es podrien donar conflictes perquè no s’apliqui la zona correcta que realment t’interessi aplicar en algun cas concret. Ho veurem més endavant.

Afegir zones d’enviament


Per crear la teva primera zona d’enviament, només has de clicar el botó “Afegir zona d’enviament” i accedeixes a la pàgina per a la seva definició.

Aquí definirem les zones on volem aplicar certs mètodes i tarifes segons els costos de l’empresa de transport amb la que treballis. Pots definir des de codis postals concrets d’un municipi, noms de ciutat, regions, països o continents sencers.

Configuració zones enviament a Woocommerce: creació zona

Tens tres paràmetres:

Nom de la zona

Posa un nom que identifiqui la zona. Et servirà únicament com a referència interna per configurar la zona. En cap cas els clients veuen aquest nom de zona.

Pots definir una zona concreta pel teu municipi o comarca, illa, regió, Estat i només has d’identificar-la amb el nom corresponent.

Per exemple si vols definir una zona d’enviament amb unes tarifes específiques per Barcelona, Menorca o l’Empordà segons la ubicació del teu negoci, li poses el seu nom i ja està.

Regions de la zona

Aquí és on has de configurar quin és l’àmbit geogràfic de la zona que vols definir. I ho has de fer de manera que Woocommerce ho entengui perquè els clients s’associïn a la regió.

Si cliques en aquest camp, veuràs que s’obre un desplegable amb totes les opcions per continents i països. En alguns casos també pots seleccionar Estats, regions o províncies. És el cas d’Espanya, que pots seleccionar tant el nom de tot l’Estat com províncies concretes. Però no hi ha opció de comunitats autònomes ni comarques ni municipis.

Si vols crear una zona d’enviament per a Catalunya amb un preu específic, hauràs d’introduir Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida en aquest camp. O València, Castelló i Alacant en el cas valencià.

Creació de zones d’àmbit local

Llavors, com fer-ho si vols crear una zona que només abarqui una comarca, una illa o una ciutat perquè els enviaments siguin més barats per proximitat?

La solució òbviament la tens a l’enllaç de sota el camp on diu “Limita a codis postals específics”. Si el cliques s’obre un nou camp per introduir-hi els codis postals concrets de la zona que t’interessi.

Si la teva localitat només té un codi postal, ho tindràs fàcil. Poses el codi postal i ja tens la zona definida. Però si necessites posar més d’un codi postal, a part d’afegir-los tots un per un a cada línia també pots utilitzar comodins o rangs perquè sigui més senzill.

Configuració zones enviament a Woocommerce: limita a codis postals

Per exemple per Menorca n’hi hauria prou introduïnt 077* a la zona de les Illes Balears, perquè de moment tots els codis postals de tots els municipis de l’illa comencen per 077. I per Barcelona hauries d’introduir 080* per no haver d’escriure toooots els codis un per un, que seria interminable.

També ho pots fer per rangs, de manera que pots crear una zona d’enviament pel teu barri sempre que els codis postals siguin consecutius (i segons woocommerce, que siguin només numèrics) i no haver d’escriure’ls tots.

Si no coneixes els codis de la zona que vols crear, trobaràs diverses pàgines a internet com aquest cercador de codis postals que et poden ajudar.

Mètodes d’enviament

Una volta tens definit el nom i l’àrea geogràfica de la zona d’enviament, passam a configurar els mètodes d’enviament i tarifes aplicables a aquesta zona.

Cliques el botó “Afegir mètode d’enviament” i s’obrirà una finestra per escollir entre els tres mètodes vigents a Woocommerce:

 • Preu únic.
 • Enviament gratuït.
 • Recollida local.
Configuració zones d'enviament a Woocommerce: afegir mètode d'enviament

Preu únic

El preu únic et permet cobrar una tarifa fixa per l’enviament. Quan l’afegeixes com a mètode d’enviament a la zona, a continuació pots entrar per editar-ne els paràmetres.

Configuració zones d'enviament a Woocommerce: preu únic
 • El títol del mètode per defecte és preu únic. Aquest nom el veurà el client a l’hora de finalitzar la compra. Per tant el pots personalitzar com vulguis i que aparegui només “Preu d’enviament” o el que tu vulguis.
 • En segon lloc, l’estat de l’impost definirà si al cost d’enviament s’hi han d’aplicar els imposts o no. Per defecte i legalment, ve marcat com a subjecte.
 • I finalment, en el camp de cost has d’introduir el preu que s’aplica als enviaments de la zona.

Enviament gratuït

L’enviament gratuït et permet enviar de franc els productes als clients, sempre que l’hagis habilitat per a la zona. Es pot activar segons determinades condicions.

Configuració zones d'enviament a Woocommerce: enviament gratuït

Com en l’anterior cas, has de definir els paràmetres corresponents:

 • Títol: El que defineixis aquí serà el que es veurà a la finalització de la compra per identificar l’enviament gratuït.
 • L’enviament gratuït requereix: En aquest cas pots seleccionar entre diferents requisits perquè s’habiliti l’opció d’enviament gratuït. Si el deixes en l’opció N/A l’enviament gratuït es podrà aplicar sense cap requisit. La resta són opcions per condicionar aquest mètode d’enviament.
  • Habilitar el cupó d’enviament gratuït
  • Una quantitat mínima a la comanda
  • Quantitat mínima per comanda o cupó
  • Quantitat mínim per comanda i cupó.

Si selecciones qualsevol de les tres darreres opcions, s’habilitarà un nou paràmetre perquè defineixes la quantitat mínima a la comanda per tal que s’activi l’opció d’enviament gratuït.

En aquest cas, lògicament no hi ha paràmetre d’impostos.

Recollida local

I en últim lloc, pots habilitar la recollida en local per permetre que els clients recullin la comanda a la botiga física per evitar costs d’enviament. Per defecte s’apliquen els imposts base de la botiga sense importar l’adreça del client.

Es tracta d’una opció interessant que pots utilitzar si tens també una botiga, magatzem o punt de recollida pels clients del teu poble o barri.

Configuració zones d'enviament a Woocommerce: recollida local

Els paràmetres a configurar per aquest mètode d’enviament són idèntics als de preu únic. Pots definir el títol que serà visible a les opcions de finalització de compra, i també un cost que pots aplicar a la recollida en local o mantenir a zero. Si apliques un cost, hauràs d’activar també l’estat de l’impost.

Gestió de múltiples zones i mètodes d’enviament


Ara que ja has pogut veure com configurar una zona d’enviament, pots crear diferents zones geogràfiques i aplicar diversos mètodes d’enviament a cada una.

Configuració de zones d'enviament a Woocommerce: gestió de zones

Per exemple, en la imatge d’aquí dalt pots veure:

 • Una zona d’enviament local per Menorca amb els mètodes d’enviament de preu únic, enviament gratuït i recollida local.
 • Una zona d’enviament per a la resta de les Illes Balears i l’Espanya peninsular (sense incloure les Illes Canàries, Ceuta i Melilla) amb els mètodes de preu únic i enviament gratuït.
 • Una zona d’ubicacions no cobertes: Es tracta de la zona que sempre ve predeterminada amb Woocommerce per definir quins mètodes vols aplicar a la resta de regions no incloses en cap altra zona d’enviament. Per defecte ve configurada sense cap mètode d’enviament. Segons la teva àrea de vendes i les zones que defineixis, ho pots deixar així o configurar-la a la teva conveniència.

La importància de l’ordre de les zones d’enviament a Woocommerce

Cal tenir present que l’ordre de les zones d’enviament és important, perquè Woocommerce considerarà per a un client la primera zona d’enviament que li sigui d’aplicació, des de dalt fins a l’última que és la zona d’ubicacions no cobertes.

En l’exemple anterior, si la zona d’enviament de Menorca quedàs en segona posició per sota de la de la resta de les Illes Balears, la configuració de la zona local no funcionaria. Quan un client de l’illa fes una compra la configuració que s’aplicaria seria la general de les Illes Balears, perquè l’adreça del client coincideix amb una adreça d’aquesta regió i interpretaria que és la que s’ha d’aplicar.

Així que si no has creat les teves zones amb l’ordre necessari, pots arrossegar-les amunt i avall perquè s’apliquin segons els criteris desitjats.

Per acabar, no cal dir que pots entrar a editar qualsevol zona i els mètodes d’enviament de la forma habitual en WordPress. Només has de clicar sobre cada una d’elles o a l’enllaç d’editar que apareix quan passes per damunt.

Igualment, pots esborrar el que ja no necessitis de la mateixa forma clicant l’enllaç vermell de suprimeix.

Conclusions


En aquest article has vist què són i com s’utilitzen les zones d’enviament a Woocommerce. Es tracta d’un dels tres paràmetres de configuració dels enviaments de la teva botiga online.

Per tal de gestionar els mètodes i tarifes de transport dels productes comprats pels clients, pots definir diferents àrees, tantes com vulguis, de manera que en cada una d’elles hi estableixes els mètodes i els preus aplicables.

També has pogut llegir que actualment els mètodes d’enviament que pots aplicar a cada zona són tres: el preu únic, l’enviament gratuït i la recollida local.

I per acabar, has entès perquè en certes ocasions és important l’ordre de les zones d’enviament per tal que s’apliqui correctament la configuració desitjada.

Altres articles que et poden interessar

No marxis sense dir res!

Informació sobre Protecció de Dades Personals - JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar els comentaris en aquest blog; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen als servidors de Webempresa (UE) – Veure política de privacitat de Webempresa; Drets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal en aquest lloc web.

RUTA AMB ELS PREPARATIUS PER CREAR EL TEU ECOMMERCE

coberta-ebook-ruta-preparatius-ecommerce

QUÈ NECESSIT PER TENIR UNA BOTIGA ONLINE?

EBOOK GRATIS descarregable de regal amb la subscripció al blog.

La guia que t’ajudarà amb les tasques que has de realitzar abans de la creació de la teva botiga online.

On vols rebre lA GUIA GRATIS?

Amb la subscripció podràs rebre les novetats del blog i altres possibles ofertes i regals!

Informació sobre Protecció de Dades Personals – JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar l’alta a la subscripció al blog i enviar-te el butlletí amb les publicacions, recursos gratis i novetats relacionades; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen a una base de dades propietat de la plataforma de corrreu electrònic MailChimp (EUA) – Veure política de privacitat de MailchimpDrets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal d’aquest lloc web.