Les millors plataformes ecommerce: Prestashop, Shopify, Magento o Woocommerce

Escollir una de les plataformes ecommerce és de les primeres decisions que has de prendre a l’hora de muntar la teva pròpia botiga online. Descobreix les principals característiques de les més conegudes actualment: Prestashop, Shopify, Magento o Woocommerce.

Si tens decidir muntar la teva pròpia botiga online, hauràs de decidir quina de les plataformes ecommerce que ofereixen aquest servei et convé més.

En aquest article trobaràs els avantatges i inconvenients de cada una de les principals alternatives que hi ha ara mateix per construir el teu ecommerce. L’objectiu és que puguis tenir una idea clara de quines són les seves semblances i diferències per ajudar-te en la teva elecció.

Plataformes ecommerce: què has de comparar


D’entrada es pot afirmar que les quatre opcions que tens revisades en aquest article són totes elles eines consolidades per comerços online. Per tant, qualsevol d’elles compleix la funció principal que és vendre. Ara bé, segons les teves necessitats i objectius et pot interessar més alguna en concret que les altres.

Evidentment no és el mateix que tenguis experiència en programació o que no en tenguis. No és igual que ja disposis de botiga física i d’un blog en marxa que començar exclusivament un ecommerce de zero.

En la comparativa que farem de les quatre plataformes d’ecommerce més importants veurem les següents característiques:

 • Tipus de plataforma: codi obert o plataforma propietària
 • Facilitat de gestió i aprenentatge
 • Possibilitats de personalització
 • Assistència tècnica
 • Posicionament SEO
 • Integració amb eines externes
 • Costs

Aquests elements són els que t’han de servir per decidir-te per un servei o un altre.

Ho veurem a continuació en cada una de les plataformes per a ecommerce.

Les quatre millors plataformes ecommerce per a botigues online


Prestashop

Prestashop apareix el 2007. Està pensat per a petites i mitjanes empreses.

És de codi obert, programat en llenguatge php, i l’has d’instal·lar al teu propi servei d’allotjament. Per tant, has de contractar un pla de hosting i serà necessari que tenguis certificat de seguretat SSL, realitzar actualitzacions i altres revisions i accions de manteniment per assegurar-te que tot funciona correctament.

El programari és gratuït. No t’has de registrar per utilitzar-lo ni pagar comissions.

No obstant, l’atenció als usuaris de prestashop sí que és de pagament. El pla més econòmic costa 249$ mensuals per només tres hores d’assistència.

Una opció interessant, però que no destaca en res

Plataformes ecommerce: tauler de Prestashop

Prestashop disposa d’un panell d’administració de nivell mitjà. És força menys complet que d’altres plataformes d’ecommerce, i les opcions que té en ocasions no resulten prou intuïtives. Pot resultar fàcil d’emprar quan ja el coneixes, però l’aprenentatge duu el seu temps. És un dels motius pels quals ha anat perdent usuaris en favor d’altres serveis d’ecommerce, especialment woocommerce.

Una volta entens el seu funcionament gestiones la teva botiga online amb uns coneixements tècnics mínims.

Pots provar una demo de mostra des del seu lloc web.

Opcions de personalització: pots afegir o eliminar característiques per adaptar la botiga al teu model de negoci. Pots aprofitar mòduls i temes de Prestashop Marketplace per a una major personalització del teu ecommerce. N’hi ha de gratis, però ben segur que per tenir una botiga d’èxit necessitaràs alguna plantilla i mòduls de pagament.

Disposa d’opcions pròpies de posicionament que permeten configurar el SEO de la teva botiga online.

Pots exportar llistes de productes a Amazon, Google Shopping o eBay, entre d’altres. No obstant, Prestashop no és un CMS com WordPress, per tant et pots trobar amb dificultats per integrar funcionalitats generals que no són exclusives del comerç online.

La comunitat de Prestashop és nombrosa, però va perdent presència per la competència de les altres opcions.

Shopify

Shopify és una plataforma d’ecommerce que compta amb una bona reputació i força seguidors. En aquest cas es tracta d’una empresa canadenca que va iniciar el seu camí el 2006 i ha anat agafant empenta amb el pas dels anys.

A diferència de les altres tres opcions, és l’única que no és un programari de codi obert, sinó una plataforma propietària on no tens accés al codi per fer les modificacions que vulguis. Per tant no has de contractar el teu propi allotjament ni encarregar-te de la instal·lació i el manteniment de la botiga, ja que aquestes prestacions s’inclouen dins el servei que ofereix Shopify.

Shopify es caracteritza per ser molt senzilla d’utilitzar. En aquest aspecte possiblement sigui la que ofereix una major facilitat d’ús i d’aprenentatge. Es tracta del seu punt fort que li ha permès guanyar quota de mercat els darrers anys. No necessites cap coneixement tècnic ni de programació, amb Shopify tens la botiga muntada per començar a vendre i només necessites pujar productes i gestionar clients i comandes.

plataformes ecommerce: tauler de Shopify

Com a avantatges singulars, pots comprar una botiga que ja estigui en funcionament amb el seu Exchange, o utilitzar la seva aplicació mòbil per gestionar la botiga des de qualsevol lloc.

En l’apartat de personalització, com en d’altres plataformes compta amb plantilles gratis, però només 10. Per tenir realment una botiga que funcioni et convindrà una plantilla de pagament on pots trobar el disseny que més s’adapti a l’estil del teu negoci. Precisament el fet que no sigui de codi obert impedeix una personalització més a fons, ja que no es pot modificar la seva programació.

També destaca el seu suport tècnic que s’ofereix tant via correu electrònic, xat o telèfon.

Els costos de Shopify

Lògicament, aquest model té un preu. D’entrada, amb una plataforma propietària la botiga no es pot dir que sigui realment teva. Has de tenir en compte que totes les dades del teu negoci, clients i compres estaran en mans de Shopify.

A més, Shopify té diferents plans de pagament mensuals. T’ofereix un període de prova gratis de 14 dies i després has de començar a passar per caixa:

 • Pla Basic Shopify: 29$ per mes.
 • Pla Shopify: 79$ per mes
 • Pla Advanced Shopify: 299% per mes.
 • Shopify Plus: Pla per a botigues amb alts volums de vendes.
 • Shopify Lite: Botó de compra a Facebook per 9$ per mes.

Però a més del cost fix mensual, per cada venda que fa la teva botiga n’has de pagar una comissió a Shopify. Tant si utilitzes el sistema de targeta de crèdit incorporat a la plataforma, com si vols oferir pagaments via altres passarel·les externes. En aquest darrer cas, hauràs de sumar a més les tarifes de la pròpia passarel·la de pagament.

En l’apartat de les funcionalitats que vulguis afegir i integracions és on Shopify més perd la partida. Les seves possibilitats en aquest àmbit són escasses. Tampoc trobaràs suport ni tutorials gratis a internet pel fet de no tenir una comunitat de suport, ja que es tracta d’un servei privat de pagament.

Magento

Magento és una plataforma de comerç electrònic amb una distribució de codi obert. El software és gratis però hauràs de passar per caixa fins i tot per utilitzar passarel·les de pagament. De fet Magento també ofereix una versió comercial amb solucions de pagament que ofereix més funcionalitats que la versió gratis.

En aquest cas, l’aprenentatge és segurament el més complexe de totes les opcions. El motiu és l’elevat nombre de configuracions que hi ha per a cada paràmetre de configuració. Per tant, és un servei poc recomanable per a no iniciats en ecommerce.

En la versió més recent el tauler d’administració ha millorat molt en el seu aspecte visual i en simplicitat, però així i tot entrar en els detalls de configuració no és per a principiants.

Plataformes ecommerce: tauler de Magento

Magento és recomanable per a empreses mitjans i grans que no tenguin dubtes en contractar un desenvolupador que s’encarregui dels treballs més tècnics

L’ampliació de funcionalitats a mesura que les vagis necessitant o la integració amb serveis externs tampoc no és el seu fort. No és una mancança tan notable com amb Shopify, ja que Magento disposa d’un Marketplace on pots comprar temes i extensions, però sí que es troben a faltar característiques que poden ser bàsiques. Per exemple com que Magento és una plataforma purament d’ecommerce, incorporar un blog a la teva botiga no és tan senzill com amb la següent opció que veurem.

La comunitat d’usuaris de Magento sí que és considerable, però trobaràs suport sobretot en anglès, o directament amb els serveis de l’empresa a través de la seva web.

Woocommerce

Woocommerce és gratis i de codi obert igual que Prestashop i Magento. Per tant també s’ha d’instal·lar en el teu allotjament contractat que sí que has de pagar. I com en les opcions lliures, t’has d’encarregar del seu manteniment i seguretat.

Una extensió de WordPress

Woocommerce és un plugin de WordPress, el millor CMS per a creació de llocs web. Per tant, sens dubte és l’opció més adequada si tens un WordPress i vols tenir una botiga online, perquè ja coneixes l’entorn en el que treballaràs.

Però fins i tot si no coneixes WordPress, s’ha fet molt popular pel seu fàcil maneig i configuració per crear i gestionar una botiga online. Per aquest motiu és l’opció amb més creixement i guanya usuaris de la resta de plataformes any rere any.

Plataformes ecommerce: tauler de Woocommerce

Disposes de centenars de plantilles gratis i premium adaptades a Woocommerce per personalitzar l’aspecte del teu ecommerce. Lògicament els temes premium et facilitaran la feina de personalització molt més.

En el mateix sentit, també hi ha al repositori de WordPress moltes extensions gratis que afegiran funcionalitats a la teva botiga online. Però també pots necessitar incloure alguna extensió de pagament si realment vols afegir funcionalitats que t’ajudin a llançar la botiga i millorar les vendes.

En canvi, la diferència més destacable amb altres serveis és la seva comunitat. Amb Woocommerce pots trobar una gran ajuda gratis entre la seva comunitat d’usuaris, blogs i vídeos amb tutorials. També pots encarregar el suport tècnic a professionals autònoms que t’oferiran els seus serveis. I per millors preus que l’assistència de qualsevol altre plataforma.

Se’n sol criticar limitacions per crear un catàleg extens de productes. Si és així, deu ser una limitació de molts, molts, molts de productes. Perquè hi ha botigues online amb milers de productes fetes amb Woocommerce que funcionen perfectament i amb èxit.

A més, pots aprofitar tot l’arsenal d’eines i integracions per a WordPress per gestionar de manera fàcil i eficaç el posicionament SEO, la publicitat a Facebook o Google, l’email marketing, l’analítica de visites, l’optimització o la seguretat, entre tants d’altres.

Conclusions: quina és la millor plataforma ecommerce?


Possiblement l’opció més completa i equilibrada, i segur que la meva preferida, és Woocommerce. Guanya les altres dues opcions de codi obert de manera clara en facilitat d’us i integració amb eines de tercers. En canvi Shopify superaria Woocommerce en facilitat d’us i aprenentatge, però és en l’únic aspecte que guanya.

En ser de codi obert i una extensió per convertir un WordPress en botiga online, tant el propi plugin de Woocommerce com moltes extensions per afegir funcionalitats són gratis. Per tant, Shopify no pot competir amb Woocommerce en aquest apartat. Però realment tant per costos afegits d’opcions de pagament com sobretot pel suport de la seva extensa comunitat tampoc Prestashop ni Magento superen Woocommerce.

En l’apartat de personalització no hi ha un clar vencedor entre les tres opcions de codi obert. Totes tres plataformes poden ser modificades i disposen d’opcions per defecte per adaptar la teva botiga a l’estil del teu negoci. El que sí que hi ha és un perdedor: Shopify.

Magento és una opció de codi obert molt potent per a un ecommerce, però la seva major complexitat et fa dependre més del suport professional especialitzat i a preus molt més elevats tant en implementació i desenvolupament d’una web com en suport tècnic. Pot ser la teva opció si tens coneixements de programació i ja comptes amb experiència en negocis digitals.

I finalment Prestashop perd pistonada perquè no ofereix clars avantatges de consideració en cap aspecte dels que hem examinat respecte els seus competidors.

Esper que aquest article t’hagi ajudat a veure quines són les característiques fonamentals de les principals plataformes ecommerce que hi ha disponibles. I si et decantes per Woocommerce, en aquest blog aniràs trobant més informació que et resultarà d’utilitat per a la teva botiga online.

Altres articles que et poden interessar

2 comentaris a “Les millors plataformes ecommerce: Prestashop, Shopify, Magento o Woocommerce

 1. Gràcies per la comparativa. Crec que triaré woocomerce. Porto 3 dies intentan fer un comerc online tot això és nou per mi. On seria el millor lloc per contractar hosting i domini? Merci Joan.

  Respon
  • Merci a tu pel teu comentari. Per contractar hosting i domini et recoman Webempresa sense cap dubte. Al blog tens uns quants articles sobre aquest allotjament web. A més, si estàs subscrita al meu blog et puc passar un codi descompte pel primer any. Només m’ho has de demanar amb el correu que estiguis subscrita a info@joanllompart.com. I si no ets subscriptora t’hi pots fer amb el formulari que tens al final d’aquest article.

   Respon

No marxis sense dir res!

Informació sobre Protecció de Dades Personals - JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar els comentaris en aquest blog; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen als servidors de Webempresa (UE) – Veure política de privacitat de Webempresa; Drets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal en aquest lloc web.

RUTA AMB ELS PREPARATIUS PER CREAR EL TEU ECOMMERCE

coberta-ebook-ruta-preparatius-ecommerce

QUÈ NECESSIT PER TENIR UNA BOTIGA ONLINE?

EBOOK GRATIS descarregable de regal amb la subscripció al blog.

La guia que t’ajudarà amb les tasques que has de realitzar abans de la creació de la teva botiga online.

On vols rebre lA GUIA GRATIS?

Amb la subscripció podràs rebre les novetats del blog i altres possibles ofertes i regals!

Informació sobre Protecció de Dades Personals – JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar l’alta a la subscripció al blog i enviar-te el butlletí amb les publicacions, recursos gratis i novetats relacionades; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen a una base de dades propietat de la plataforma de corrreu electrònic MailChimp (EUA) – Veure política de privacitat de MailchimpDrets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal d’aquest lloc web.