Crea la teva primera campanya de Mailchimp

En aquest article aprendràs les passes per enviar la teva primera campanya de Mailchimp.

Com saps, Mailchimp és una de les eines més conegudes i utilitzades per enviar correus electrònics a una llista de subscriptors. Es tracta d’una plataforma que va evolucionant cap a convertir-se en un gestor de marketing online amb funcionalitats diverses.

Però el seu origen i el seu atractiu principal per a molts d’usuaris continua sent la seva versió gratis com a plataforma d’email marketing. Tot i que les prestacions d’aquesta versió gratis s’han reduït força, serveix perfectament per allotjar fins a 2.000 contactes i enviar fins a 10.000 correus mensuals.

En canvi, amb la versió gratis ja no disposes de funcions bàsiques com crear automatitzacions de correus de més d’un missatge ni programar l’enviament de les campanyes a un dia i hora determinades.

La interfície de la seva web també va evolucionant. De fet darrerament ha experimentat un altre canvi important pel que fa a la ubicació dels menús, que no ha estat mai gaire intuïtiu. Ara té una estructura més semblant a la d’ActiveCampaign, amb una doble barra lateral.

Creació de campanyes amb Mailchimp


Crear la teva primera campanya amb Mailchimp és molt senzill. Però abans has de tenir el teu compte creat i configurat, i disposar d’una audiència o llista de subscriptors.

Si ho tens tot a punt, només has de clicar el botó de Crear Campanya que trobaràs a la part superior dreta de la pàgina d’inici o de la pàgina de campanyes, o des del menú Crear de la barra lateral.

Llavors es dispararà la finestra on has d’escollir la primera opció de totes per crear una campanya d’Email.

Creació d'una campanya de Mailchimp per a email marketing

Al pas següent, pots escollir el tipus de campanya d’Email que vols crear si selecciones les pestanyes de regular, automatitzada o de text. Per a una campanya regular has de deixar la que et ve per defecte i introduir un nom que identifiqui la campanya.

Campanya de Mailchimp: email regular

Aquest nom és totalment intern i no el rebran els destinataris del correu. Per tant pots posar el que a tu t’interessi. Després cliques el botó de continuar.

Configuració de la campanya d’Email amb Mailchimp

Pàgina de configuració de la campanya de Mailchimp

Com pots veure, la pàgina de configuració de la campanya és ben senzilla i disposa dels següents elements:

 • Nom de la campanya: tens un enllaç per poder editar i canviar el nom intern de la campanya que has posat a la passa anterior.
 • Destinataris (to): Has de clicar el botó d’afegir recipients. Llavors es desplegarà un camp on hauràs de seleccionar la teva audiència. Una passa que en la versió gratis no té cap misteri perquè només en pots tenir una.
 • Remitent (from): Quan cliques el botó per afegir el remitent hauràs d’introduir el nom que vols que es vegi com a remitent, i el correu electrònic.
 • Assumpte (subject): En aquest apartat hauràs d’escriure l’assumpte del correu. El text que hi posis sí que és el tema que veuran els destinataris del correu.

Tens al costat una sèrie de recomanacions per fer l’assumpte llegible. També hi ha un segon camp per afegir una segona línia de previsualització del contingut del correu. El seu ús és opcional i el pots deixar buit o posar el contingut que creguis convenient.

Pensa que l’assumpte pot ser el primer incentiu per aconseguir que els destinataris obrin el correu i el comencin a llegir.

 • Contingut: Aquest punt serveix per entrar a dissenyar el contingut del teu correu, i el veurem a l’apartat següent.
 • Enllaç de campanya: al final de tot també tens l’opció d’editar l’enllaç de la campanya. Es tracta de l’adreça URL que es generarà per poder visualitzar el contingut del correu en un navegador. És important que l’editis sobretot si per crear campanyes noves ho fas duplicant una de ja feta.

Disseny de la campanya de Mailchimp


Selecció de plantilla

Quan cliques el botó per editar el contingut de la campanya d’email, s’obrirà la pàgina per escollir una plantilla.

Plantilles de Mailchimp

En aquesta pàgina pots escollir entre les plantilles disponibles que pots trobar a les diferents pestanyes de la part superior.

 • Plantilles (layouts): Les més esquemàtiques, amb diferents formats de columnes i maquetacions.
 • Temes: Plantilles més elaborades amb imatges, diferents estils i colors.
 • Plantilles desades: En aquesta pestanya podràs triar les plantilles que tu mateix facis per reutilitzar-les sempre que vulguis.
 • Campanyes: Des d’aquesta pestanya podràs recuperar anteriors campanyes ja enviades per utilitzar-les com a plantilla.
 • Crea la teva plantilla: També pots dissenyar la teva pròpia plantilla amb una mica de codi o importar-la des d’un arxiu o adreça URL.

Jo et recoman que seleccionis una plantilla bàsica, amb una sola columna i sense imatges. No et compliquis perquè aquest és un d’aquells casos que com més senzill millor.

Recorda que la majoria de correus solen bloquejar per defecte imatges i vídeos incrustats. A més, aquests elements provoquen que en dispositius mòbils no es llegeixi bé el contingut i hagis d’ampliar el correu per veure bé el text.

Cliques damunt qualsevol de les plantilles i aniràs automàticament a la següent passa.

Contingut de l’Email de Mailchimp

Una volta seleccionada la plantilla, es carrega directament al constructor del contingut de la campanya d’email de Mailchimp.

Disseny de la campanya de Mailchimp

A la pantalla tens dues parts. A l’esquerra tens el disseny de la campanya de Mailchimp, i a la dreta una sèrie de blocs amb elements que pots utilitzar per maquetar el teu correu: text, separadors, imatges, botons, icones socials…

Aquests blocs els pots clicar i arrossegar a l’esquerra de la pantalla per ublicar-los al punt on t’interessi incloure’ls de la teva campanya d’email.

A part dels blocs, al costat també tens una pestanya d’Estil des d’on pots editar l’aparença del contingut general de la campanya. Si cliques la pestanya veuràs diferents apartats per dissenyar l’estil de la pàgina, capçalera, contingut, peu, mòbil i el logo de Mailchimp (a la versió gratis no el pots treure).

Si passes per damunt de qualsevol dels blocs de la part esquerra de la pantalla, els pots moure, editar, duplicar o eliminar. Només que en seleccionis un es visualitzarà el contingut a la part dreta per editar-lo.

Amb qualsevol bloc de mailchim seleccionat per editar, tindràs diferents paràmetres a la part dreta. Si es tracta d’un bloc de text, tindràs un editor per redactar el contingut. També tindràs dues pestanyes més d’estil i configuració del bloc amb paràmetres addicionals per ajustar-ne l’aparença.

Cada vegada que tenguis un bloc enllestit, recorda clicar el botó Save & Close per desar els canvis i alliberar la pantalla de disseny o per escollir un altre bloc.

Amb aquestes eines pots confeccionar el correu electrònic i deixar-lo al teu gust.

Comprovacions

Abans de donar el disseny de la campanya per finalitzat, convé que facis algunes comprovacions pel teu compte. Al menú superior tens un enllaç per previsualitzar el correu.

Si el cliques es despleguen algunes opcions com el mode de previsualització, o també et pots enviar un correu de prova només a tu mateix per comprovar com és el resultat final.

Si t’agrada el resultat, ja pots clicar el botó blau de Continuar per seguir endavant.

Llavors tornaràs a la pantalla de configuració de la campanya. En aquesta pantalla és possible que vegis algun avís o missatge que t’indiqui que alguna cosa no està bé. Per exemple, que hagis deixat algun bloc de la plantilla buit o sense editar.

Però si no tens cap icona en vermell, la teva campanya està llesta per ser enviada.

Enviament de la campanya de Mailchimp


Per enviar la campanya, a la part superior dreta de la pantalla tens tres opcions:

 • Finalitzar més tard (Finish later)
 • Programar (Schedule)
 • Enviar (Send)

Si vols enviar immediatament la campanya, només has de clicar el botó d’enviar i sense més passes s’enviarà el correu amb el contingut que acabes de crear.

Si desitges esperar a un altre moment, si tens l’opció gratis amb un compte de nova creació no podràs utilitzar l’opció de programar. Si tens un compte gratis de quan sí que es podia programar o un compte de pagament, podràs escollir el dia i l’hora que vols que s’envii el correu.

Segons el pla que tenguis també podràs seleccionar un enviament a una hora òptima de manera automàtica segons els marges que indiquis, o fins i tot fer diferents enviaments per lots o segons la zona horària del destinatari si fos el cas.

Açò sí, procura tenir ben configurada la teva zona horària per encertar bé el moment.

Si no pots programar l’enviament i no vols llançar la campanya immediatament, només et queda l’opció de clicar l’enllaç de finalitzar més tard. Aquesta opció pensada per deixar un correu a mig fer i continuar la feina en un altre moment, et permet deixar la campanya com a esborrany.

Llavors pots entrar-hi de nou des de la pàgina de campanyes quan tu decideixis. A la dreta de la campanya tens un botó per editar-la i accedir-hi de nou.

Si cliques el desplegable d’aquest botó d’editar, també tens l’opció de replicar la campanya. Es tracta d’una possibilitat interessant per no haver de crear campanyes des de zero cada vegada. Però recorda que has d’editar el nom de la campanya, l’assumpte i l’enllaç de campanya a més del contingut de la còpia.

Si cliques directament l’opció d’editar, arribes de nou a la pàgina de configuració de la campanya i ja pots clicar el botó d’enviar en el mateix moment.

Conclusió


Fer la teva primera campanya de Mailchimp amb un correu electrònic regular és fàcil. Tot i que a vegades trobar les coses pot resultar un pèl complicat, sobretot al principi.

Però en aquest article hem vist les passes que has de seguir, des de la creació de la campanya, passant per la seva configuració i disseny, i finalment amb les opcions d’enviament.

Així segur que no et perds pel camí.

Si necessites col·laboració amb la creació i configuració del teu compte de Mailchimp i la connexió amb un formulari de subscripció al teu WordPress, et puc ajudar amb el meu servei de suport tècnic o em pots contactar. Et posaré en marxa la màquina de generar subscriptors pel teu projecte.

Altres articles que et poden interessar

No marxis sense dir res!

Informació sobre Protecció de Dades Personals - JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar els comentaris en aquest blog; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen als servidors de Webempresa (UE) – Veure política de privacitat de Webempresa; Drets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal en aquest lloc web.

RUTA AMB ELS PREPARATIUS PER CREAR EL TEU ECOMMERCE

coberta-ebook-ruta-preparatius-ecommerce

QUÈ NECESSIT PER TENIR UNA BOTIGA ONLINE?

EBOOK GRATIS descarregable de regal amb la subscripció al blog.

La guia que t’ajudarà amb les tasques que has de realitzar abans de la creació de la teva botiga online.

On vols rebre lA GUIA GRATIS?

Amb la subscripció podràs rebre les novetats del blog i altres possibles ofertes i regals!

Informació sobre Protecció de Dades Personals – JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar l’alta a la subscripció al blog i enviar-te el butlletí amb les publicacions, recursos gratis i novetats relacionades; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen a una base de dades propietat de la plataforma de corrreu electrònic MailChimp (EUA) – Veure política de privacitat de MailchimpDrets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal d’aquest lloc web.