Per què WordPress? Comparativa de WordPress.org vs WordPress.com

En aquesta comparativa de les versions de WordPress.org vs WordPress.com descobriràs perquè WordPress és el millor CMS que pots triar pel teu lloc web i el teu negoci online.

Tots sabem la pregunta del milió a l’hora de començar un blog o fer una web. Quina plataforma utilitzar per crear-lo i gestionar-lo?

Segur que si t’ho has plantejat sense tenir una idea clara de per on començar t’has estat mirant les diferents opcions que existeixen. Que si WordPress, que si el Blogger de Google, que si Wix, que si Weebley, que si Jimdo, Drupal… I un llarg etcètera de plataformes i empreses que et prometen totes les facilitats del món.

Algunes d’elles amb grans inversions publicitàries, amb gràfics impactants o imatges en alta definició.

I a més resulta que si et fixes en WordPress tens dues versions per triar. La versió de WordPress.org o la de WordPress.com. Et trobes aquestes dues alternatives i no saps ben bé què tenen de diferent.

Què hi trobaràs en aquest article?


En aquest article farem una comparativa de les versions de WordPress.org vs WordPress.com que t’ajudarà a decidir si WordPress és el teu Sistema de Gestió de Continguts per fer i administrar la teva web. Veurem per què WordPress pot ser la teva elecció com ho ha estat la meva.

I també per quin motiu és millor triar la versió .org i no la .com per fer la teva web o el teu blog.

Bé, açò de millor ja et pots imaginar que és relatiu. Evidentment depèn del que vulguis fer i fins on vulguis arribar.

Però si el que vols és no tenir límits que et puguin condicionar i tenir camp per recórrer, com veurem l’elecció està clara.

Així i tot, és bo que des d’un principi tenguis present una cosa. Triïs el que triïs no hi ha cap plataforma perfecta. En tots els casos hauràs d’assumir que hi ha feina a fer per aprendre com funciona cada una. I que si tens una idea concreta, totes et poden dur maldecaps per aconseguir exactament el que tu vols. Unes més que altres.

Però anem al gra. Aquí el que vols és saber si llegint aquest article podràs confirmar o no si has de triar WordPress.org entre totes les opcions.

WordPress com a Sistema de Gestió de Continguts


Un Sistema de Gestió de Continguts és un programari que s’utilitza com a eina per a la creació, gestió i publicació de continguts web. Tant pot esser per a una pàgina corporativa, una botiga online o un blog.

Els gestors de continguts han permès que sigui molt més fàcil per a un major nombre d’usuaris tenir presència pròpia a internet. I fer-ho sense necessitat de coneixements de programació ni llenguatges informàtics.

Es solen conèixer per les seves sigles en anglès CMS (Content Management System). El programari de WordPress.org és un d’aquests Sistemes de Gestió de Continguts. 

Com veurem, és la plataforma més utilitzada. I ho és per les facilitats que es donen als administradors d’un lloc, per la seva flexibilitat a l’hora de crear diferents tipus de llocs web, i per les possibilitats d’adaptació i personalització a les necessitats i gustos de cada usuari.

Codi obert o de propietat?


Els CMS poden ser de codi obert o privatiu. Aquesta característica és un dels elements diferenciadors més clars entre els diversos CMS que existeixen.

WordPress és de codi obert i amb una comunitat immensa que en realitza el manteniment, actualització i millora continuada.

El fet que WordPress.org sigui totalment de codi obert permet l’accés a qualsevol usuari a la seva programació per realitzar canvis i millores. D’aquesta manera, una volta instal·lat el programari en el teu propi allotjament i amb el teu domini, et converteix a tu en l’autèntic senyor del teu lloc i no a una altra empresa.

Aquesta característica diferencia WordPress.org d’altres CMS com Wix, Weebley o Jimdo. Però també de la versió de WordPress.com en la que si bé s’utilitza el programari de WordPress, l’usuari no té accés al codi del lloc.

I potser et demanaràs, per què necessit accés al codi, si no l’entenc ni el sé utilitzar?

Tu potser no, però dins la gran comunitat d’usuaris que utilitzen WordPress sí que l’entenen. I així es poden desenvolupar milers i milers de funcionalitats noves, de temes que s’adapten a tot tipus de lloc i que permeten personalitzar-lo sense límits a les exigències de cada usuari. O pots trobar desenes, centenars de tutorials que t’expliquen com fer tu mateix els canvis que necessites o que t’agradarien.

Amb una versió del tipus de codi privatiu no tens aquestes possibilitats. El que hi ha a la plataforma és el que pots utilitzar.

I si necessites fer cap canvi que no estigui disponible amb les eines previstes? Ho hauràs de demanar a l’empresa propietària del CMS, si és que ofereix aquest servei. I perquè et faci les modificacions que demanes, com és lògic et cobraran per la feina que et facin.

Comparativa versions WordPress.org vs WordPress.com

Diferències i semblances: WordPress.org vs WordPress.com


Aquests són els aspectes més destacables per distingir entre els dos WordPress:

Qui és qui

WordPress.org (en català a ca.wordpress.org) és la web des d’on es distribueix el programari WordPress. Es fa de forma lliure i sense ànim de lucre. WordPress en estat pur.

En canvi WordPress.com pertany a l’empresa Automattic que t’ofereix la seva pròpia plataforma basada en WordPress.

Cost

Totes dues són gratuïtes, almenys inicialment. WordPress.org com a programari és gratis en la seva totalitat. A WordPress.com si et conformes amb el seu paquet bàsic sense canvis tampoc has de pagar res. Si vols anar incorporant característiques ja t’has de mirar els diferents plans de preus de la companyia.

Domini i allotjament

Amb WordPress.org necessites contractar el teu propi allotjament i un domini per a la teva web.

WordPress.com t’ofereix un servei en el que ja s’inclou l’allotjament i un subdomini del tipus latevaweb.wordpress.com. Per tant, no pots triar allotjar el lloc en el servei de la teva elecció perquè ja funciona com a amfitrió. El que sí que pots fer és pagar per tenir un domini propi estil lamevaweb.com.

Instal·lació

El programari lliure del WordPress l’has d’instal·lar tu mateix al teu allotjament. Molts serveis d’allotjament especialitzats en WordPress ofereixen paquets amb instal·lacions automàtiques del programari. Amb aquesta solució, amb un parell de clics tens la instal·lació feta.

A WordPress.com no has d’instal·lar res. Només t’has de registrar i posar el nom al teu blog. Amb aquest tràmit ja pots començar a crear i publicar el teu contingut.

Idioma

Les dues tenen el català al panell d’administració de la teva web.

Avantatges de WordPress.org


Fins aquí la cosa està bastant empatada. Potser açò d’haver de contractar un servei d’allotjament on instal·lar-hi el programari i comprar un domini espanta a més d’un. Per aquest motiu es decanten per una versió privativa.

Però si superes la fase d’instal·lació que pot no agradar a tothom, els avantatges de WordPress.org guanyen clarament les limitacions de WordPress.com.

Personalització

Amb WordPress.org tens accés a tots els temes gratuïts o de pagament. Els pots instal·lar al teu lloc i disposar de moltes opcions d’adaptació i personalització. I si no s’inclouen les opcions de personalització que vols pots modificar el disseny del tema que utilitzis o crear els teus propis temes.

Amb WordPress.com només tens accés als temes que s’ofereixen dins la pròpia plataforma, amb un catàleg molt més limitat. I si vols fer canvis, els hauràs de pagar.

Funcionalitats

Les funcionalitats del teu lloc amb WordPress.org són tan infinites com les extensions (també anomenats connectors) que vulguis instal·lar-hi. No tens cap limitació en aquest aspecte.

A WordPress.com no pots instal·lar-hi cap extensió, només podràs afegir les funcionalitats que estiguin predeterminades, algunes d’elles previ pagament.

Monetització

Amb WordPress.org tens totes les opcions obertes de màrketing i publicitat.

Amb la versió .com tens limitades les possibilitats. Només hi pots introduir publicitat si tens un mínim de visites, amb les condicions i empresa que et marquin. A més en la versió gratis t’hauràs de menjar els anuncis que et posin des de WordPress.com. I sense cap benefici per tu.

Analítica web

Amb WordPress.org pots realitzar les analítiques del teu lloc amb Google Analytics. També tens les estadístiques que et proporcioni el teu allotjament, o el servei que vulguis incorporar.

En canvi a WordPress.com tens accés a un servei d’estadístiques propi molt més limitat. Només tens accés a Google Analytics amb el pla Business.

Escalabilitat

Amb WordPress.org pots començar amb una web presencial estàtica, i evolucionar progressivament. Pots anar incorporant contingut dinàmic com un blog, botiga online, fòrum, comunitat, restringir continguts per a subscriptors…

Moltes opcions que en el cas de la versió .com simplement no existeixen.

Manteniment i seguretat


Podríem comparar altres característiques, com per exemple les còpies de seguretat o les actualitzacions.

En el cas de WordPress.org la seguretat i el manteniment del teu lloc depenen de tu. I segons l’allotjament que tenguis contractat tindràs unes eines addicionals o no. Quan tens el teu propi lloc n’ets el responsable, i açò et pot implicar una feina més de tant en tant.

En canvi a WordPress.com estàs en un habitacle d’una xarxa que és mantinguda i vigilada per l’empresa propietària. Tot i que evidentment no hi ha ningú immune a un atac informàtic, et pots sentir còmode i segur així, o estret i limitat segons quin sigui el teu projecte.

Per tant podem definir que WordPress.com entra en el grup dels CMS com Wix, Weebley o Jimdo. És el grup dels CMS privatius i en els que a canvi d’unes comoditats o facilitats, el lloc que construeixis tindrà unes limitacions definides per l’empresa propietària. Potser algunes d’aquestes limitacions les pots superar, però sempre dins d’uns marges preestablerts i previ pagament.

En canvi WordPress.org entra en el grup dels CMS de codi lliure com Joomla, Drupal o Magento. En aquest grup com que el lloc és teu, t’ho has de fer pràcticament tot tu mateix.

De totes maneres, pots comptar amb l’ajuda i assistència de les comunitats respectives i del servei d’atenció al client de l’allotjament que triïs. I aquí no tens límits a l’hora d’innovar, de practicar o de personalitzar i ampliar el teu lloc amb l’estètica i funcionalitats que vulguis.

El lideratge de WordPress


Molt bé, ara ja saps què tenen de diferent i de semblant WordPress.org i WordPress.com. I els hem inclòs en dos grups de Sistemes de Gestió de Continguts classificats bàsicament en si són de codi lliure o privatiu.

Ja tens alguns elements per decidir quina opció prefereixes.

Posició de WordPress respecte d’altres CMS

Però quina és la posició té WordPress en el mercat web respecte d’altres CMS?

En aquest aspecte, el lideratge de WordPress és indiscutible. Com pots veure, supera més de la meitat del mercat de Sistemes de Gestió de Continguts a internet. Concretament segons les darreres dades disponibles un 58,5% de totes les webs que utilitzen un CMS estan basades en WordPress. Açò representa un 27,2% de totes les webs d’internet. Més d’una quarta part de tot internet! A molta distància, la segona posició és ocupada per Joomla. I ho fa amb un 7,2% de les webs que utilitzen un CMS i un 3,4% de tots els llocs web.

Evolució CMS 2010-2016

Pots veure les darreres dades actualitzades des de la font original a w3techs.com.

ACTUALIZACIÓ: Segons les darreres dades disponibles a agost de 2020, WordPress ja arriba al 63,5% de les webs que utilitzen un CMS. En segona posició s’hi troba Shopify amb només un 4,6%.

Posició de WordPress en el total de webs d’internet

A més l’evolució de WordPress és imparable. Mentre va guanyant quota de mercat respecte dels altres CMS, resulta que les webs que no estan fetes amb cap Sistema de Gestió de Continguts, sinó directament amb llenguatges de programació, són de cada vegada menys respecte del total.

Així i tot, encara superen la meitat de tots els llocs d’internet. I aquesta baixada continuada és deguda al creixement de WordPress. Aquest CMS és qui està aconseguint encapçalar any rere any totes les estadístiques i menjar terreny a totes les altres opcions.

WordPress lidera el mercat dels CMS

ACTUALITZACIÓ: Amb les dades publicades corresponents al mes d’agost de 2020, les webs sense CMS han baixat fins al 40,6%. Mentrestant, WordPress ja arriba al 37,8% i és a punt de convertir-se en líder absolut d’internet.

Conclusió


Si tens dubtes sobre quin CMS utilitzar, si un de codi obert o un de privatiu, el que et puc recomanar és que et basis sobretot en el que pretens aconseguir amb el teu lloc. Si cerques tenir un blog o una web molt bàsica, sense complicar-te i només per tenir presència a internet des d’on compartir el teu contingut, amb una opció de codi privatiu com la versió gratis de WordPress.com en pots tenir prou.

Però si el que vols és aprendre més sobre aquest món, o tenir un lloc que puguis personalitzar-te i adaptar a qualsevol necessitat present o futura, jo no tenc cap dubte que a dia d’avui amb el programari de WordPress.org no t’equivoques.

Des d’aquesta pàgina jo mateix esper poder anar incorporant articles sobre el WordPress que et puguin servir d’ajuda. A més, ara mateix ja tens:

  • Una secció permanent de recursos gratis per a subscriptors amb almenys un recurs gratuït que va variant amb el temps.
  • La meva caixa d’eines amb allotjaments especialitzats, tema i extensions que recoman.
  • Els Cursos WordPress amb els tutorials en vídeo que estic realitzant. Ja està disponible sencer el curs de nivell inicial, i està en procés el de nivell intermig.

Després d’arribar fins aquí en aquesta comparativa WordPress.org vs WordPress.com ja has de tenir clar quina és la teva opció. O no?

Quins dubtes et queden sobre si utilitzar o no el WordPress? I tu ja utilitzes un CMS, sigui WordPress o qualsevol altre? Explica’m la teva experiència o els motius de la teva elecció.

Altres articles que et poden interessar

1 comentari a “Per què WordPress? Comparativa de WordPress.org vs WordPress.com

No marxis sense dir res!

Informació sobre Protecció de Dades Personals - JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar els comentaris en aquest blog; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen als servidors de Webempresa (UE) – Veure política de privacitat de Webempresa; Drets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal en aquest lloc web.

RUTA AMB ELS PREPARATIUS PER CREAR EL TEU ECOMMERCE

coberta-ebook-ruta-preparatius-ecommerce

QUÈ NECESSIT PER TENIR UNA BOTIGA ONLINE?

EBOOK GRATIS descarregable de regal amb la subscripció al blog.

La guia que t’ajudarà amb les tasques que has de realitzar abans de la creació de la teva botiga online.

On vols rebre lA GUIA GRATIS?

Amb la subscripció podràs rebre les novetats del blog i altres possibles ofertes i regals!

Informació sobre Protecció de Dades Personals – JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar l’alta a la subscripció al blog i enviar-te el butlletí amb les publicacions, recursos gratis i novetats relacionades; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen a una base de dades propietat de la plataforma de corrreu electrònic MailChimp (EUA) – Veure política de privacitat de MailchimpDrets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal d’aquest lloc web.