Tipus de dominis: com triar i registrar el nom de la teva web

Aquest article t’ajudarà a triar el nom de la teva web. Coneixeràs els diferents tipus de dominis que hi ha i com pots registrar el que més t’agradi.

Triar el nom de la web és una primera decisió importantíssima que has de prendre. En aquest article sobre els dominis veurem:

  • De quines parts es compon el domini
  • Els diferents tipus de noms de dominis que hi ha segons quin sigui el projecte web que volem crear
  • On podem registrar el nostre domini.

El primer que necessitam per fer una web és saber com es dirà. El domini és aquesta denominació que té la web. El domini configura l’adreça amb la qual s’ha de poder accedir a la web des d’un navegador. Amb aquesta adreça podem visualitzar els continguts que estan allotjats en un servidor.

Així, és més bo de fer recordar el domini que no una adreça IP que només consta de nombres i punts i que identifica aquest servidor. Si no tinguéssim dominis, segurament només podríem navegar per internet anant des d’una IP a una altra. Potser hauríem de desar les IPs que més visitam com a adreces d’interès. I açò seria bastant complicat.

La relació entre el domini i la corresponent adreça IP és una mica complexa. De fet un domini pot estar apuntat o vinculat a diverses adreces IP, i diversos dominis a una mateixa IP. Aquesta connexió es realitza via el que es coneix com a DNS (Domain Name System o Sistema de Noms de Domini). El DNS és un sistema jeràrquic de noms descentralitzat.

Elements que componen un Domini


Cada una de les parts del domini separades per punts s’anomenen etiquetes. L’etiqueta de més a la dreta seria el que és coneix com a Top Level Domain (TLD) o Domini de Nivell Superior. A continuació tindríem el Domini de Segon Nivell (SLD), que moltes vegades ja coincideix amb el nom propi de la web. El nom propi ja sol ser el nom d’una companyia, producte o servei, però no necessàriament.

També hi pot haver Dominis de Tercer Nivell, Quart, etc… Cada una de les etiquetes actua com un subdomini de l’etiqueta que té més a la dreta.

Exemples:

La manera de veure-ho clar és amb un parell d’exemples de dominis.

Exemple 1: En l’adreça URL d’un lloc com podria ser http://www.domini.com tenim tres etiquetes.

– L’etiqueta .com seria el TLD o Domini de Nivell Superior

– L’etiqueta .domini seria el Domini de Segon Nivell o SLD que seria el nom propi

– I l’etiqueta www un Domini de Tercer Nivell que seria un nom de servidor.

Exemple 2: Si observam l’adreça http://mail.domini.co.net tindríem quatre etiquetes:

– El .net seria el TLD o Domini de Nivell Superior

– L’etiqueta .co seria el Domini de Segon Nivell o SLD

– El .domini que seria nom propi, aquí és un domini de tercer nivell

– I el .mail seria un domini de quart nivell que indicaria un nom de servidor. Aquesta vegada és un servidor de correu electrònic.

Per escollir el teu domini, com menys complicada sigui l’estructura millor. L’opció òptima és tenir un domini de nivell superior i un de segon nivell de nom propi, amb un format a l’estil de elmeudomini.cat.

És molt millor que no tenir el teu nom en un subdomini de tercer o quart nivell. Açò és el que solen oferir gratis moltes plataforma i que et queden de l’estil elteusubdominidetercera.wordpress.com o elteunomdequarta.blogspot.com.es.

Un nom adequat el pots tenir quan registres tu mateix un domini que sigui teu, no amb un servei web de franc. Compte també si adquireixes un domini propi a un servei web de franc. Podria ser que el domini no fos teu, i si després vols migrar la teva web a un WordPress i un allotjament també propi et trobis amb mil impossibilitats i impediments per fer el canvi.

Tipus de dominis segons el seu TLD


Els dominis de primer nivell poden ser principalment de dos tipus: genèrics o territorials.

Els territorials representen un Estat independent. Consten de dues lletres (.ad per Andorra, .es per Espanya, .fr per França, o .it per Itàlia).

Els genèrics en tenen tres o més (.com, .net, .org o el .cat són TLDs genèrics) i representen una gran diversitat d’organitzacions. Els genèrics es subclassifiquen en dominis patrocinats (com el .cat) i no patrocinats (com el .info).

Llavors ja tenim una primera decisió bàsica que hem d’afrontar a l’hora de registrar un domini propi. Quin TLD és millor? Un de genèric o un de territorial?

Si l’àmbit d’actuació de la teva web s’ha de centrar o dirigir especialment a un àmbit geogràfic limitat i que tengui un TLD territorial, pots usar l’extensió territorial corresponent. Si en canvi la web es dirigeix a un grup més indeterminat geogràficament, o d’àmbit internacional, el més adequat és sens dubte un TLD genèric.

Inicialment el .com estava orientat a empreses comercials, el .net a pàgines relacionades amb la xarxa o la tecnologia i el .org a organitzacions no governamentals o entitats i associacions. No obstant, aquests tres TLDs genèrics en concret avui en dia s’usen de forma generalitzada i neutra sense restriccions.

En canvi, un domini .cat sí que ha de ser utilitzat amb certes condicions. El seu ús hauria de ser per webs el contingut de les quals sigui tot o en part en llengua catalana i que es dirigeixi a la comunitat catalanoparlant.

Tipus de dominis segons el nom


Ara ve el més important. Escollir el nom que t’identificarà a internet. En general pots triar entre tres opcions:

  1. Un nom de marca,
  2. El que es coneix com a Exact Match Domain (EMD)
  3. O el teu propi nom, si vols un blog personal.

Segons quin sigui el teu projecte, pots optar per una o altra solució.

Nom de Marca:

Tots sabem què és un nom de marca. Es tracta d’un nom que identifica una empresa, un comerç o activitat. A vegades una marca concreta adquireix tanta importància que el producte arriba a adquirir el nom de la marca de l’empresa. Així arriba a ser més coneguda fins i tot que el seu propi nom original, i eclipsa per tant les marques de la competència.

Si la web ha de ser una pàgina corporativa d’empresa, el més recomanable és que el domini sigui el nom de l’empresa.

Si vols crear un lloc amb autoritat sobre una determinada matèria o mercat, és recomanable cercar un nom comercial. Aquest nom haurà d’identificar el lloc davant dels futurs lectors, usuaris o clients.

En general amb un nom de marca reflecteixes serietat i confiança. També sol esser més fàcil atreure enllaços d’altres pàgines o blogs de particulars.

EMD (Exact Match Domain):

En aquest cas el nom del domini coincideix exactament amb algunes paraules clau que es pretenen posicionar als cercadors. Tal com diu el seu nom, serien dominis de coincidència exacta.

Aquests noms els reconeixes perquè descriuen allò pel que serveix la web. Si cerques webs per comprar un mòbil o un regal per un nen et trobaràs a internet empreses amb les seves marques. Però potser també et trobaràs webs del tipus comprarmobil.cat, o comprarjoguines.net.

Normalment s’utilitzen per webs de venda o promoció de micromercats molt específics.

Hi ha un motiu pel qual usar aquests dominis s’ha estès tant fins ara. I és que sol esser més fàcil posicionar-se a curt termini als cercadors per les paraules exactes del domini, de manera que t’arribin més visites. No obstant, s’estaria posant de cada vegada més en qüestió aquesta pràctica. Sembla que a llarg termini un EMD podria perdre posicions respecte d’un nom de marca.

Nom propi:

Si vols obrir un blog personal, posar el teu nom i llinatge és una opció de cada vegada més emprada. Evidentment també pots crear un nom de marca o d’empresa, però actualment l’ús del propi nom com a marca personal s’imposa en aquest tipus de webs. En realitat seria com una variació de la primera opció.

Aquesta elecció té els seus avantatges evidents. A més de les ja mencionades en el cas del nom de marca, t’evites haver de pensar un nom del no res. També és més fàcil el reconeixement de l’autoria dels continguts que treballes. Però per contra també pot esser més complicat posicionar aquests continguts als cercadors.

On registrar dominis


Per comprar un domini s’ha de fer amb alguna empresa registradora acreditada. Avui en dia la frontera entre empreses registradores i les d’allotjament web és de cada vegada més difusa. Molts registradors ofereixen també algun pla d’allotjament, i la majoria de serveis d’allotjament també s’han acreditat com a registradors.

Els allotjaments en alguns casos ofereixen el registre de dominis a través d’algun altre servei associat.

Aquí pots haver de tenir en compte dues opcions, segons les teves preferències per un nom de domini o un altre i el preu que et suposi:

1- Si prefereixes que el domini es registri per la mateixa empresa on allotjaràs la teva web

2- O tenir el teu domini gestionat des d’una empresa registradora i el teu allotjament en una altra. No hi ha cap problema en tenir-ho separat. I fins i tot a vegades pot ser convenient per economia. Allò de no tenir tots els ous a la mateixa cistella sempre és un bon consell.

Aquí està la màgia de tenir el control del DNS. Amb aquest control pots gestionar el teu domini des d’un lloc perquè apunti als servidors del teu allotjament web. Per aquest motiu és important que per registrar un domini t’asseguris de tenir la gestió de DNS. Aquí és important el que et comentava abans, en un servei web gratuït que t’ofereixi l’opció de pagar per tenir un domini personalitzat, és molt possible que no tenguis la gestió del DNS.

Recomanacions:

L’empresa d’allotjament WordPress que jo recoman Webempresa et pot oferir l’opció de registrar el teu domini. I lògicament s’inclou la gestió DNS perquè puguis decidir on apuntes el teu domini.

Si l’allotjament i el registre de domini el tens a la mateixa empresa, en principi no hauràs de fer la gestió d’introduir els noms dels servidors de l’allotjament.

Si ho fas per separat, a la secció de gestió del teu domini hauràs de posar els noms o les adreces IP dels servidors que podràs trobar al compte del teu allotjament. Així, per exemple, podries tenir un domini gestionat des del teu proveïdor, però apuntant al teu allotjament a Webempresa o també a Wetopi, que és un altre dels serveis de hosting WordPress de referència (en aquest cas, sense registre de dominis).

Quan fas aquest pas d’indicar els noms dels servidors del teu allotjament, reps un avís que t’indica que pots haver d’esperar perquè la vinculació del teu domini amb el teu allotjament sigui efectiva des de qualsevol lloc del món.

Aquesta espera pot esser d’unes hores o fins a 2 dies segons el servei (jo no m’he trobat mai que arribi a aquest límit). Açò és completament normal, i és conegut com a “propagació de les DNS”. Imagina-t’ho com una espècie d’ones que s’escampen per la xarxa. Aquestes ones en certa manera notifiquen la informació que quan des d’un ordinador s’introdueix una adreça amb aquell domini, la petició arribi a l’allotjament on el tens apuntat perquè serveixi el teu contingut.

En vols saber més?


A la primera unitat del Curs WordPress Nivell Inicial es tracta específicament la compra d’un domini i la contractació d’allotjament per a una web. En aquesta unitat podràs veure en vídeo, entre d’altres coses:

  • Les passes de registre d’un domini
  • Com l’apunt a un servei d’allotjament diferent
  • I el moment en què vaig registrar el domini joanllompart.com i vaig contractar l’allotjament d’aquesta mateixa web

I fins aquí aquest article, però seguirem parlant dels dominis en aquest blog. Encara hi ha més coses interessants a explicar i que vos poden ser útils. Sobretot pel que fa a la seva gestió des del vostre compte d’usuari al servei on el tingueu registrat i des del mateix servei d’allotjament.

T’ha agradat aquest article sobre els tipus de dominis? Hi afegiries més coses? Deixa’m el teu comentari i ajuda’m a millorar els articles d’aquest blog.

Altres articles que et poden interessar

No marxis sense dir res!

Informació sobre Protecció de Dades Personals - JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar els comentaris en aquest blog; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen als servidors de Webempresa (UE) – Veure política de privacitat de Webempresa; Drets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal en aquest lloc web.

RUTA AMB ELS PREPARATIUS PER CREAR EL TEU ECOMMERCE

coberta-ebook-ruta-preparatius-ecommerce

QUÈ NECESSIT PER TENIR UNA BOTIGA ONLINE?

EBOOK GRATIS descarregable de regal amb la subscripció al blog.

La guia que t’ajudarà amb les tasques que has de realitzar abans de la creació de la teva botiga online.

On vols rebre lA GUIA GRATIS?

Amb la subscripció podràs rebre les novetats del blog i altres possibles ofertes i regals!

Informació sobre Protecció de Dades Personals – JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar l’alta a la subscripció al blog i enviar-te el butlletí amb les publicacions, recursos gratis i novetats relacionades; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen a una base de dades propietat de la plataforma de corrreu electrònic MailChimp (EUA) – Veure política de privacitat de MailchimpDrets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal d’aquest lloc web.