Guia per instal·lar Ubuntu al teu ordinador

Recordes que vaig explicar a La meva experiència amb Ubuntu per què vaig deixar enrere el Windows i em vaig instal·lar Ubuntu? Si amb l’article sobre les meves primeres passes amb aquest sistema operatiu et va picar la curiositat. Si vas quedar amb ganes de més. Si vas cercar més informació sobre aquesta distribució de Linux. Segurament vas pensar: ah, molt bé, sí que fa bona pinta sí! Però després ja sabem què passa: que te n’oblides… No t’has atrevit a instal·lar-te’l al teu propi ordinador, i potser ni tan sols l’has pogut provar!

Has de saber que si comences a llegir aquest article podràs provar Ubuntu sense fer cap canvi al teu ordinador, i si segueixes pas a pas els 10 punts fins al final també tindràs instal·lat Ubuntu al teu ordinador d’escriptori o portàtil.

Aquestes són les passes que has de fer:

1- DESCÀRREGA DEL PROGRAMARI D’UBUNTU


El primer que hem de fer és descarregar-nos el programari d’Ubuntu. Ho pots fer des de la pàgina oficial de descàrrega d’Ubuntu per a escriptori. Normalment et trobaràs per descarregar dues versions. Una és la darrera versió LTS de manteniment de llarga durada. I l’altra última versió disponible del parell d’actualitzacions que es fan a l’any. Pots triar qualsevol de les dues opcions. A mi m’agrada més tenir una versió estable de llarga durada i esperar a fer una actualització sencera del programari com a mínim fins que no surt la següent LTS.

També tens opcions per descarregar-lo si comences des de Windows, o des de macOS.

Actualment des d’aquesta pàgina oficial el programari descarregable disponible per defecte és el corresponent a 64 bits que utilitzen la majoria de PCs i portàtils avui en dia. Si la teva màquina és més antiga, i necessites per exemple la versió de 32 bits, pots cerca la forma de descàrrega o d’instal·lació d’Ubuntu més adequada per tu a la pàgina de descàrregues alternatives.

Per seguir endavant aquesta guia ens centrarem en el procés normal més habitual.

Quan cliques per descarregar-te el programari s’obrirà una pàgina per si vols fer una donació i contribuir al manteniment i desenvolupament d’Ubuntu. Però t’ho pots saltar a l’enllaç del fons de la pàgina que diu “Not now, take me to the download” (Ara no, porta’m a la descàrrega).

Una volta descarregat el programari tindràs un arxiu especial .ISO que hauràs de desar en un DVD o un USB per crear el disc d’arrencada. Però no ho pots fer com amb un arxiu “normal” fent copiar i enganxar. En aquest article veurem com fer-ho amb un USB, però amb un DVD és pràcticament tot igual.

2- CREAR UN DISC D’ARRENCADA


Necessitaràs un pendrive on desar l’arxiu ISO que t’has descarregat. I utilitza’l només per tenir aquest arxiu. Així sempre el tindràs disponible per si necessites fer una reinstal·lació del sistema operatiu des de zero. Per Ubuntu amb un de 2GB en tens prou, no te’n compris un de més memòria.

Un arxiu .ISO és una imatge exacte de tot el contingut del programari (carpetes i fitxers originals) però reduït a un sol arxiu. Tampoc és el mateix que un arxiu comprimit, perquè no es redueix el tamany del seu contingut. Per aquest caràcter especial dels arxius ISO has d’utilitzar un programa específic per desar-lo a la unitat USB correctament. Pensa que has d’emprar un USB buit, perquè qualsevol cosa que hi hagi s’esborrarà amb la creació de la imatge ISO a la unitat USB.

Si tens Windows, pots utilitzar el programa recomanat des de la mateixa pàgina d’Ubuntu que es diu Rufus. Però abans comprova que amb el teu ordinador no tenguis ja instal·lat algun programa que permeti desar imatges ISO en DVD o USB.

Hauràs de seguir les instruccions concretes del programa que utilitzis per crear la imatge ISO a l’USB que utilitzaràs per instal·lar Ubuntu. En general, el programa et permetrà seleccionar l’arxiu .ISO que tens descarregat al teu ordinador i desar la imatge a la unitat USB sense gaire complicació.

Molt bé, ja tens el teu USB preparat per instal·lar Ubuntu al teu ordinador.

3- INICI DEL PROCÉS D’INSTAL·LACIÓ


Apaga el teu ordinador. A continuació introdueix el pendrive a una entrada USB del teu ordinador, i engegues de nou l’ordinador.

Si el teu dispositiu està preparat per iniciar-se des d’un disc extern, que sol ser el més normal, el procés d’instal·lació començarà tot d’una. Si veus que tornes al teu Windows normal i no passa res, és que el teu ordinador s’inicia directament amb el disc dur intern. Per canviar aquesta configuració treu la unitat USB, apagues de nou l’ordinador i just s’engegui has de prémer la tecla o combinació de tecles per anar al menú d’engegada o “boot”. Habitualment és la tecla F12, però també pot esser ESC+F2. Habitualment quan l’ordinador s’engega sol aparèixer un missatge ràpid que informa de la tecla per anar a aquest menú.

Quan siguis en aquest menú, assegura’t que ho configures perquè el teu ordinador s’engegui primer des d’una unitat externa USB (o DVD) i que el disc dur intern sigui l’última opció.

Ara ja podràs tornar a apagar l’ordinador, introduir la unitat USB i connectar-lo de nou perquè comenci la instal·lació.

4- PRESENTACIÓ


Just iniciat el procés d’instal·lació, t’apareixerà una pantalla de benvinguda amb l’opció per escollir el teu idioma. El català està disponible a Ubuntu. També tindràs dues opcions:

  • Una per instal·lar Ubuntu al teu ordinador
  • Una altra per per provar el sistema operatiu sense instal·lar res al teu ordinador i fer-lo funcionar directament des de la unitat USB.

Si vols conèixer com serà el teu escriptori i el sistema operatiu que tindràs abans d’instal·lar-lo o simplement fer la prova per curiositat, clica l’opció de Provar Ubuntu. Així s’executarà el programari des de l’USB sense fer cap canvi al teu ordinador. Si després ho vols instal·lar, ho podràs fer igualment.

Si ja estàs decidit i vols fer una instal·lació directament, clica Instal·lar Ubuntu.

5 – PREPARATIUS


S’aconsella clicar tant la casella per descarregar actualitzacions mentre s’instal·la Ubuntu com la casella per instal·lar programari de tercers. Per tant, procura tenir connexió a internet durant la instal·lació.

6- TIPUS D’INSTAL·LACIÓ


L’instal·lador detectarà automàticament si tens cap altre sistema operatiu al dispositiu. Podràs decidir si vols substituir el teu actual sistema operatiu, o si vols fer una instal·lació compartida i triar quin sistema operatiu vols quan engeguis l’ordinador.

Si tries fer una instal·lació neta i esborrar el Windows, pensa que has de tenir còpia dels teus documents, fotos i qualsevol arxiu que vulguis conservar perquè s’esborrarà tot el disc. Tampoc tindràs accés als programes que et venien per defecte o que tenies instal·lat amb el Windows.

Si vols fer una instal·lació compartida, podràs escollir si vols fer la partició automàtica o per defecte per compartir l’espai de disc dur entre els sistemes operatius o si ho vols configurar tu manualment.

Ja pots clicar a instal·lar Ubuntu. Si és correcte la informació que t’apareixerà en pantalla i coincideix amb el que vols, cliques a continuar per confirmar-ho. Sinó podràs tornar enrere per fer canvis.

7-  LOCALITZACIÓ


Si estàs connectat a internet, la teva localització es detectarà automàticament i t’apareixerà marcada al mapa la zona horària. També pots clicar al mapa o escriure el nom de la teva ciutat per configurar-ho.

Clica el botó de continuar.

8- TECLAT


Tot seguit podràs escollir la distribució del teu teclat. Si has triat català com el teu idioma, el teclat que hauràs de triar és la que indica català amb L amb punt volat. Si tens cap dubte pots clicar el botó de detecció automàtica del teclat.

Pots veure que estigui ben configurat teclejant diferents lletres, nombres i símbols per comprovar que apareixen correctament.

9- IDENTIFICACIÓ D’USUARI


La següent pantalla és per crear els detalls d’identificació de la màquina i de d’usuari. Pots escriure el teu nom i automàticament també es crearà un nom que identificarà el teu dispositiu a la xarxa. Pots canvar tots eils paràmetres al teu gust. Crea un nom d’usuari i contrasenya per iniciar la teva sessió. En tot cas, pots escollir si vols que la sessió s’iniciï automàticament quan connectis l’ordinador o si vols que es demani l’usuari i contrasenya.

Si tries encriptar la carpeta “home” i perds la teva contrasenya, no podràs recuperar cap dada que hi tenguis estojada.

Quan ho tenguis instal·lat podràs crear més usuaris, i cada un podrà tenir la seva contrasenya. També es pot accedir amb sessió de convidat. Així pots evitar accés als teus arxius personals.

Cliques de nou a continuar i…

10- EN MARXA!


Tot seguit començarà tot el procés d’instal·lació d’arxius i actualitzacions, preparatius i configuracions. Pot ser més o menys ràpid segons el teu ordinador i velocitat de connexió. Mentrestant pots navegar per les diapositives informatives de presentació d’Ubuntu i d’alguns dels seus programes per defecte.

Quan hagi acabat, treus la unitat USB (o el DVD si era el teu cas) i reinicies l’ordinador.

I ja pots començar a gaudir d’Ubuntu!

Sobre l'autor

<span style="color:#006ff5;">Joan</span>Llompart

JoanLlompart

Disseny web i suport tècnic per a professionals i empreses digitals

<span style="color:#006ff5;">Joan</span>Llompart

JoanLlompart

Disseny web i suport tècnic per a professionals i empreses digitals

Altres articles que et poden interessar

COMERÇ ONLINE

Ressenyes i valoracions de productes a Woocommerce

COMERÇ ONLINE

Guia de Yith Woocommerce Membership

COMERÇ ONLINE

Com crear un formulari de subscripció amb Elementor connectat a ActiveCampaign

COMERÇ ONLINE

Diferències entre eCommerce i eBusiness

Gratis per a subscriptors

Solucions senzilles per a situacions complexes

Aquí pots accedir a tots els continguts del blog, i molt més...

Aconsegueix tot el que tenc per a tu i el teu negoci online

Advertiment

Si et subscrius t’aniré passant un munt de recursos i tindràs accés a continguts gratis que et serviran per muntar el teu negoci online, gestionar el teu eCommerce, o millorar el teu projecte web.

Però també corres el risc d’acabar comprant algun dels meus productes o serveis que et permetran guanyar temps i diners. Si vols, i sinó no. Tu decideixes.

JoanLlompart.com t’informa que les dades de caràcter personal que proporciones emplenant aquest formulari seran tractades per Joan Llompart Muñoz com a responsable d’aquest lloc web; Finalitat: gestionar l’alta a la subscripció al blog i enviar-te el butlletí amb les publicacions, continguts i novetats relacionades; Legitimació: Consentiment de l’interessat; Destinataris: les teves dades es desen a una base de dades propietat de la plataforma de corrreu electrònic MailChimp (EUA) – Veure política de privacitat de Mailchimp; Drets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a info@joanllompart.com; Per a més informació consulti la informació legal d’aquest lloc web.

Inicia la sessió al teu compte

No tens compte? Subscriu-te gratis

Inicia la sessió al teu compte

No tens compte? Subscriu-te gratis